logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RUBIKON model: PX-230W ATX spalona przetwornica Stand-By

silos 23 Mar 2006 15:00 4841 4
REKLAMA
  • #1 2447957
    silos
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam
    Stopniowemu uszkodzeniu uległ mi zasilacz komputerowy ATX: KME model: PX-230W ATX. Od pewnego czasu nie chciał się za pierwszym razem uruchamiać, a obecnie już całkowicie nie startuje. W załączniku przedstawiam miejsce gdzie jest widoczne spalenie. Czy jest szansa aby naprawić samodzielnie ten zasilacz nie kupując całego nowego? Komputer, który zasilał to stare Pentium III 600.

Za wszelka odpowiedz serdecznie dziękuję.

Z poważaniem
    M.K.
    RUBIKON model: PX-230W ATX spalona przetwornica Stand-By
  • REKLAMA
  • #2 2447992
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Z tego co widać spaliła się przetwornica Stand-by.
    Można naprawić, przejrzyj wątki na ten temat, a było tego dużo i schemat też znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #3 2448569
    artbi
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Jak dla mnie koszt naprawy to ok 10 zł jeżeli remont to kompletny uzupełnij dławiki filtr wejściowy i tego co brakuje/ krosy,mostki/ możesz wydusić trochę więcej mocy zmiana diod i tranzystorów, za to 60 zł zrobisz full wypas bo do 200 zł nic lepszego nie kupisz, ale z lepiej nabajerowaną nalepką...
  • REKLAMA
  • #4 2448821
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3805
    Witam !
    Szanowni koledzy , ale każdy z Was którzy chcecie naprawiać zasilacz jaki mamy na zdjęciu , a będzie w takim stanie jak ten jest w błędzie !
    Stan tego zasilacza , a raczej jego płyty głównej w żaden sposób nie kwalifikuje go do naprawy zresztą to nie będzie wcale łatwe jeśli ewentualnie kolega się uprze przy tej naprawie .
    Jeżeli mogę sugerować postępowanie z tym zasilaczem , a Wiecie że zawsze jestem za naprawą zasilacza to w takich przypadkach sam nigdy nie naprawiam zasilacza i uważam że się nie mylę bez w chodzenia w szczegóły i aspekty takiej naprawy .
    Pozdrawiam Brać lutującą!
  • #5 2450540
    silos
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam

Po jednej nocy kiedy zasilacz był wyjęty rano zwierając pin 14 i 15 na wtyczce ATX zasilacza uruchomił się. Na pinie Stand-by (fioletowy) jest napięcie +5V, natomiast napięcie +12V jest niższe (11,5V), a napięcia +3,3V i +5V są trochę zawyżone. Czy obecnie skoro się uruchamia prewencyjnie wymienić te opalone elementy z drugiego zasilacza? Wiem ze teraz wstawiając taki zasilacz do komputera ponownie po pewnym czasie komputer nie będzie się uruchamiał.

Z poważaniem
    M.K.
REKLAMA