logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz domowy o mocy 2x50 W. Jaki byłby koszt?

marcin_turbo 23 Mar 2006 18:52 1491 10
REKLAMA
  • #1 2448845
    marcin_turbo
    Poziom 11  
    Witam.
    Ostatnio toszke zainspirowała mnie myśl złożenia wzmacniacza domowego samodzielnie.

Wstępne pytanie jakie mi się nasunęło to jaki był by koszt zrobienia wzmacniacza o mocy 2x50 W + 1x~80-100 W z aktywną zwrotnica na suba i z filtrem subsonicznym na kolumny.

Czy gra warta świeczki biorąc pod uwagę cenę gotowych używek?

Pozdrawiam
    Z góry dziękuję za odpowiedzi
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 2449010
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Ne będzie to tani wzmacniacz, bo można sobie kupić komputerowe głośniki 2+1 ale ich moc nie będzie przekraczać 2*10+20W. Więc nie wiem o jakich gotowych używkach mowa, bowiem takim wzmacniaczem o jakim mowa już fajnie średnią impreze da się nagłośnić. Potrzebne ci trafo to ok.250W a takie kosztuje koło70~80zl. Dajmy że ten sub będzie na TDA 7294 to cala końcówa z aktywną regulacją to ok.40zl. Następnie wzmacniacz zastosowałbym jakąś konstrukcje tranzystorową naprzykład jakiś HEXFET (opis w elektonice praktycznej) dwie końcówy ok.60~70zl. No i reszta bajerów typu zasilacz preamp iobudowa.
    I pamiętaj to będzie zawsze twoja konstrukcja i tu opłacalność nie jesta tak istotna.... chociaż trzebazachować zdrowy rozsądek ;)
    Pozdrawiam!
  • #3 2449409
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2449914
    marcin_turbo
    Poziom 11  
    No tak.. to to ze moja konstrukcja to jest główny aspekt tej sprawy...:)
    Chcę włąśnie 3kanałóke na nagłośnienie jakiejś imprezy. Czyli rozumiem ze w 400 zł mógłbym się zamknąć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2451723
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2452105
    marcin_turbo
    Poziom 11  
    Tak- dokładnie. Chodzi mi o 2.1.
    Kolumny też będę składał. Na 100% będą to dwudrożne kolumny w b-r (16 cm+kopółka i zwrotka I rzędu). Tym jednak będę zajmował się później. Na razie od narodzenia się mojego pomysłu powstało milion różnych pomysłów i koncepcji.
    Jeśli będę wiedział, że zmieszczę się w kwocie odpowiedniej na moją kieszeń- koncepcje przerodzą się w rzeczywistość i będę powoli działał. Póki co... nadal nie dowiedziałem się orientacyjnej kwoty wykonania wzmacniacza o przybliżonych mocach.

Może żeby przybliżyć "klasę" potrzebnych mi podzespołów, powiem czego oczekuję od wzmacniacza.
    -2 kanały na kolumnę:
    Oczekuję czystości, przejrzystości i dobrej stereofonii. Marzę o dobrej separacji częstotliwości i nie zlewaniu się ich w jedność. Cieszyła by mnie dobra dynamika i może to dziwne, ale taka minimalna ostrość tweetera w zakresie powyżej 15 kHz. Chciałbym też, aby niezależnie od poziomu głośności dźwięk był wierny i.. nie wiem jak to ująć.. Chcę aby "oddychał swobodnie" i nie słychać było zmęczenia spowodowanego wysileniem końcówek. Na subbasie mi nie zależy, ponieważ i tak były by cięte w granicach 60Hz.
    -kanał subwoofera:
    No... Tutaj jestem nieco bardziej wymagający. Kocham bas i chciałbym, żeby była połączona miękkość basu, z jego potęgą i "tłustością". Zależy mi na dobrej kontroli, więc współczynniku tłumienia- przybywaj:). Dynamika to oczywiście podstawa. Chcę aby potrafiło zagrać z "przytupem" i głębią:) Cokolwiek to znaczy... ;D.

To chyba na tyle. Wiem, że wiele zależy od zamontowanych głośników, zestrojenia obudowy, ale sam wzmacniacz powinien pozwolić głośnikom średniej klasy rozwinąć skrzydła:)
    Pozdrawiam
    Marcin
  • #7 2461890
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 2463309
    marcin_turbo
    Poziom 11  
    Cześć.
    Dziękuję ci baaardzo. Właśnie o takie coś mi chodziło... Zresztą jak juz ci pisałem na gadu koncepcja stoi pod dużym znakiem zapytania:/

P.S. Wychodzi taniej niż myślałem:)
  • #9 2464343
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2465285
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Jak robie takie wzmacniacze dla siebie to robię go dłgo z 3 miechy nawet nie odczuwam kosztów.

Pozrawiam!
  • #11 2465937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kosztów i możliwości samodzielnego zbudowania wzmacniacza domowego o mocy 2x50 W plus kanał subwoofera 1x80-100 W z aktywną zwrotnicą i filtrem subsonicznym. Propozycje obejmują wykorzystanie popularnych układów scalonych TDA7294 do końcówek mocy, co pozwala na uzyskanie mocy 2x100 W lub 3x100 W w konfiguracji 2.1. Koszt transformatora toroidalnego o mocy około 250-500 W szacowany jest na 70-140 zł, a pozostałe elementy, takie jak kondensatory elektrolityczne (np. 2-4 x 10 000 µF/63 V), mostek prostowniczy (mostek Greca 10-35 A) oraz obudowa i radiatory, podnoszą całkowity koszt. Budowa wzmacniacza z gotowych zestawów (kitów) jest droższa (około 180 zł za końcówkę mocy), natomiast samodzielne wykonanie może znacznie obniżyć koszty (około 50 zł za końcówkę). Całkowity budżet na wzmacniacz 2.1 z aktywną zwrotnicą i zasilaczem oscyluje w granicach 300-400 zł, co jest konkurencyjne w stosunku do cen używanych urządzeń. Wzmacniacz ma zapewnić czystość dźwięku, dobrą stereofonię, separację pasm i dynamikę, a także minimalną ostrość w zakresie powyżej 15 kHz. Dyskusja podkreśla, że samodzielna konstrukcja daje satysfakcję i możliwość dopasowania do własnych potrzeb, choć wymaga czasu i zdrowego rozsądku przy doborze komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA