logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Philips DVD622 - przeskakujące utwory na Audio CD, co robić?

Klawish89 23 Mar 2006 19:03 1865 11
REKLAMA
  • #1 2448896
    Klawish89
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!
    Od niedawna jestem uzytkownikiem DVD Philips DVD622.
    Odtwarzam na tym sprzecie glownie plyty audio cd i ew. mp3, ale niepokoi mnie fakt, że nawet plyta wolno nagrana na dobrej plycie stosunkowo czesto przeskakuje- z poczatku uzytkowania rzadziej, przekakuje o 1-3 sekundy, ale pozniej urywa juz cale kawalki i omija je.
    Nie wiem czy to wina sprzetu dvd, czy to jest przypadlosc tego sprzetu, a moze to ja zrobilem jakis blad?
    Prosze o odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2450576
    Krzysztof10
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    Witam , laser do wykąpania , najlepiej w propanolu . Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #3 2450609
    Klawish89
    Poziom 14  
    Ok, jak to zrobic? Co to jest w ogole propanol? Gdzie go kupic?
  • Pomocny post
    #4 2450674
    Krzysztof10
    Poziom 19  
    np: firma , http://sklep.north.pl/
    trzeba rozebrać , odkręcić cały laser razem z prowadnicami 250ml propanolu i kąpać z 1min . Zapewniam że skutkuje , jeśli nie to juz większy problem . Pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #5 2453421
    Klawish89
    Poziom 14  
    Dobrze.
    A interesuje mnie jeszcze jedno- czy czyszczenie lasera to rozwiazanie tymczasowe, czy na dluzsza metę? Z tego co slyszalem to czyszczenie odtwarzacza nie daje dlugotrwalych efektow... ale moze jest inaczej ?
  • Pomocny post
    #6 2454421
    Krzysztof10
    Poziom 19  
    Myśle że podana procedura powinna dać dłuższy efekt , bo 90% uszkodzeń lasera to są zabrudzenia , nie tylko soczewki ale całego toru światła . A propanol jest środkiem który nie niszczy soczewki .
    Lepiej kąpać niż wycierać , wiadomo wtedy że soczewka jest nadal nieskazitelna tzn. niema rys .
  • #7 2454465
    Klawish89
    Poziom 14  
    W porzadku.
    Nie chce sie za to brac sam w domu bo to sie zle skonczy...
    Ile taki zabieg moze kosztowac w serwisie? (pytam sie dla orientacji zeby nie dac sie w konia zrobic :))
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2454577
    Krzysztof10
    Poziom 19  
    No jeśli sam tego nie zrobisz , to nie ma żadnej pewności że serwis wykona właśnie taką procedure , narazie . Pozdrowionka
  • #9 2454589
    Klawish89
    Poziom 14  
    Czy zabieg jest trudny do wykonania w domu?

Ja sam na chwile obecna nawet nie wiem jak wyglada laser i jego prowadnice...

Prosze o jakies wskazowki albo sugestie.
  • Pomocny post
    #10 2456883
    Krzysztof10
    Poziom 19  
    Jeśli tak się sprawy mają , to lepiej zrobić to z kimś bardziej zorientowanym :D
  • #11 2777325
    Klawish89
    Poziom 14  
    Powracam ponownie do tematu, bo problem z odtwarzaczem pogłebil sie, niektorych plyt juz w ogóle nie mogę odtwarzać.

Chciałbym wiedzieć w jakiego rodzaju sklepach szukać tych 250 ml propanolu?

Mam jeszcze poboczne pytanie...
    Czy lasera z odtwarzacza dvd nie można po prostu wymienić, np na laser z cd-romu?

Proszę o odpowiedz i pozdrawiam
  • #12 2807946
    Klawish89
    Poziom 14  
    Problem rozwiązałem sam.

Kupiłem izopropanol (13 zł 400ml), spryskałem nie zdejmując lasera z obudowy, odczekałem aż odparuje.

Na razie wydaje się być wszystko w porządku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada odtwarzacz DVD Philips DVD622, który podczas odtwarzania płyt Audio CD i MP3 wykazuje problem z przeskakiwaniem utworów, początkowo sporadycznym, a następnie coraz częstszym, z pomijaniem całych fragmentów. Wskazano, że przyczyną mogą być zabrudzenia lasera odtwarzacza. Zalecane jest czyszczenie lasera poprzez kąpiel w propanolu izopropylowym, co jest skuteczniejsze i bezpieczniejsze dla soczewki niż wycieranie. Procedura polega na rozebraniu urządzenia, wyjęciu lasera z prowadnic i zanurzeniu go na około minutę w 250 ml propanolu. Czyszczenie to powinno przynieść długotrwały efekt, gdyż większość uszkodzeń lasera wynika z zabrudzeń całego toru światła. Użytkownik obawiał się samodzielnego wykonania zabiegu, ale ostatecznie zastosował spryskanie lasera izopropanolem bez demontażu, co przyniosło poprawę. Pojawiło się także pytanie o możliwość wymiany lasera na inny, np. z napędu CD-ROM, jednak nie udzielono jednoznacznej odpowiedzi. Propanol izopropylowy można zakupić w sklepach specjalistycznych, np. internetowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA