logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Norton Ghost – która wersja umożliwia tworzenie obrazu płyty w środowisku DOS?

zonkil 28 Wrz 2007 19:25 4525 7
REKLAMA
  • #1 4329133
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Witam
    Która wersja Norton Ghost-a robi obraz płyty pod DOS-em? Bo te najnowsze to robią obraz na w czasie pracy systemu.
  • REKLAMA
  • #2 4329217
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Czy to koniecznie musi być Norton Ghost? są inne lepsze programy służące temu celowi.
    Np. Acronis True Image

Acronis True Image obsługuje wszystkie systemy operacyjne
    przeznaczone dla komputerów PC:

wszystkie odmiany systemu DOS
    Windows 3.1 + DOS
    Windows 95 / 98 / ME
    Windows NT / 2000 Professional / XP
    Linux (każda dystrybucja)
    FreeBSD
    Solaris
    SCO UNIX
    UNIXWARE
    OS/2
    BeOS
    QNX

Acronis jest płytą bootującą, więc system operacyjny nie ma znaczenia.

niestety nie jestem właścicielem tego programu i nie mogę go udostępnić, propnuję poszukać po internecie
  • REKLAMA
  • #3 4329259
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Wszystkie wersje Ghosta działają pod DOSem.
  • #4 4329303
    slawekb61
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Dyskietkę bootującą generował GHOST 2003. Jest to wersja Ghost 9.0 działająca pod Win98 / Me. Hiren Boot CD jest płytą bootującą i zawiera nowe wersje Ghosta, Acronisa itp.
  • REKLAMA
  • #5 4329313
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 186
    lichtar napisał:
    Czy to koniecznie musi być Norton Ghost? są inne lepsze programy służące temu celowi.

Lepsze? Nie ma lepszych od Ghost'a. Trzeba się tylko nauczyć poprawnie go obsługiwać. I nie ma nic do rzeczy system operacyjny. System plików owszem, oraz kontroler (ATA, czy SATA). Starsze wersje nie obsługują SATA.

zonkil napisał:
    Witam
    Która wersja Norton Ghost-a robi obraz płyty pod DOS-em? Bo te najnowsze to robią obraz na w czasie pracy systemu.

To nie wersje to robią, lecz ewentualnie użytkownik uruchamiając program w Windows. W ostateczności tak można, ponieważ Ghost sobie z tym radzi nie narzekając, że nie może zbakupować niektórych plików używanych przez system (jak to robią bardzo reklamowane, "dorównujące, a nawet przewyższające" inne programy). Natomiast oczywiście lepiej robić obraz z DOS'a, a odtwarzanie systemu koniecznie.
  • REKLAMA
  • #6 4329547
    lichtar
    Poziom 20  
    No tak jakby sformatować dysk C z poziomu Windowsa.
  • #7 4329554
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Cytat:

No tak jakby sformatować dysk C z poziomu Windowsa.

To też jest możliwe.
  • #8 4329581
    lichtar
    Poziom 20  
    Jeżeli Norton Ghost czy Acronis czy jakikolwiek inny program bootuje się z płyty CD, to mnie jest niezręcznie opowiadać który jest lepszy, bo działanie tych programów jest identyczne, jest tylko kwestia przyzwyczajenia do danego programu.

Dodano po 9 [minuty]:

Osobiste doświadczenia mam takie, że robiłem kopie systemu i Norton Ghostem i Acronisem, lecz kiedy przyszła pora na odtworzenie systemu to minęło tyle czasu od stworzenia kopii, że lepiej i łatwiej mi było zainstalować na nowo system i nowe urządzenia podłączone do komputera niż odtworzenie nieaktualnej konfiguracji a potem zabawa w usuwanie konfliktów. (przeważnie instaluję sobie system min. co dwa lata)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wszystkie wersje Norton Ghost działają w środowisku DOS i umożliwiają tworzenie obrazów dysków z poziomu tego systemu. Przykładowo, wersja Ghost 9.0 (Ghost 2003) pozwala na generowanie dyskietki bootującej i działa pod Windows 98/Me. W praktyce tworzenie obrazu z DOS-a jest zalecane, zwłaszcza ze względu na brak problemów z plikami używanymi przez system podczas pracy Windows. Starsze wersje Ghosta mogą nie obsługiwać kontrolerów SATA. Alternatywnie, dostępne są inne programy do tworzenia obrazów dysków, takie jak Acronis True Image, który działa jako płyta bootująca i obsługuje wiele systemów operacyjnych, w tym DOS. Wybór między Ghostem a innymi narzędziami zależy głównie od przyzwyczajenia użytkownika, gdyż ich funkcjonalność przy bootowaniu z płyty CD jest podobna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA