logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel DXP – jak wygenerować schemat montażowy z gotowego schematu ideowego?

Agrest4 24 Mar 2006 16:49 1566 6
REKLAMA
  • #1 2452182
    Agrest4
    Poziom 11  
    mam prosbe czy moglby mi ktos napisac jak w protelu dxp stworzyc schemat montazowy... mam juz narysowany schemat ideowy ale niewiem jak go przenisc
    z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2452569
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    gdy masz juz scheamt sprawdzony, kompletny wybierasz z menu: Design/Update PCB Document. Bym, zapomniał, pamiętaj że zanim to zrobisz mieć juz gotowa płytke drukowaną, tzn. stworzona płytke z obrysem w warstwie keepout, pustą, na której umieścisz podzespoły przeniesione ze scheamtu. Najlepiej stworzyć taką korzystając z PBC Wizarda. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 2454931
    Agrest4
    Poziom 11  
    mam juz gotowa plytke daje update pojawia sie okno w ktorym mam wypisane elementy ktore chce updetowac ale pozniej juz nic dalej sie niedzieje... pojawia mi sie czarna plytka bez zadnych elementow...:(
  • REKLAMA
  • #4 2455273
    Przem188
    Specjalista EDA
    Mooże dlatego, ze nie masz przypisanych rysunków obudów do symboli schematycznych? Pamietaj, że footprint musi być przypisany do każdego elementu na scheamcie, najlepiej to sprawdzić klikając prawym przyciskiem myszy na elemencie, lub generując BOm, lub testując scheamat za pomocą ERC. A w oknie update były ostrzeżenia (warnings)?
  • #5 2463454
    Agrest4
    Poziom 11  
    sorki ale jestem poczatkujacy i niebardzo rozumie wczesniejsza wypowiedz... mam narysowany schemat ideowy jest to prosty uklad 9 diod 9 rezystorkow i 2 scalaki 7474 (14 nozek) i co mam zrobic dalej!:(
  • #6 2463989
    Przem188
    Specjalista EDA
    Footprint to jest rysunek obudowy, i jednocześnie element biblioteki potrzebnej do tworzenia płytek drukowanych. Symbol na scheamcie a symbol obudowy elementu elektronicznego to co innego, przecież tranzystor na cheamcie wygląda tak jak dobrze wiesz, natomiast na płytce drukowanej jest to najcześciej element w 3 wyprowadzeniami i obudowa zalezna od typu. I właśnie obudowa to w angielskiem footprint. I aby stworzyć płytke w protelu do kazdego elementu, który masz narysowany na scheamcie musi byc przypisana obudowa. A możesz to sprawdzic, klikając na elemencie w swoim scheamcie i sprawdzając, czy w rubryce footprint jest wpisany jakis typ obudowy, np. TO-220, czy inne. tak samo scalak powinien miec wpisane np. Dip14 (dla scalaka 7474).
  • REKLAMA
  • #7 2465837
    mareksm
    Poziom 14  
    A zobacz czy dokument SCH i PCB masz w tym samym projekcie - wtedy powinno się udać - jeżeli oczywiście wykonałeś wyżej opisane czynności

Podsumowanie tematu

✨ W Protel DXP, aby wygenerować schemat montażowy (płytkę PCB) z gotowego schematu ideowego, należy najpierw mieć kompletny i sprawdzony schemat oraz utworzoną pustą płytkę drukowaną z obrysem w warstwie keepout, najlepiej za pomocą PCB Wizard. Następnie z menu wybiera się opcję Design/Update PCB Document, co pozwala przenieść elementy ze schematu na płytkę. Kluczowe jest przypisanie do każdego elementu na schemacie odpowiedniego footprintu (rysunku obudowy), np. TO-220 dla tranzystorów czy Dip14 dla scalaków 7474. Brak przypisanych footprintów powoduje, że elementy nie pojawiają się na płytce po aktualizacji. Należy także upewnić się, że dokumenty schematu (SCH) i PCB znajdują się w tym samym projekcie, co umożliwia poprawną synchronizację. W przypadku problemów z aktualizacją warto sprawdzić ostrzeżenia w oknie update oraz poprawność przypisania obudów do symboli schematycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA