logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak zgłaszania się dysku WD400 w Bios

dudexx 24 Mar 2006 17:09 1851 18
REKLAMA
  • #1 2452248
    dudexx
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich! Calkiem niedawno kupilem uzywany dysk Western Digital WD400. Dysk chodzil normalnie, bez zadnych problemow. Ale przy ktoryms wlaczeniu komputera przestal zglaszac sie w biosie. Wydaje mi sie ze chodzi normalnie, nie ma zadnych stukow ani dziwnych odglosow z wnetrza dysku. Dodam jeszcze ze gdy podlaczam 2 dyski na jednym kablu nie jest wykrywany rowniez ten drugi (to jest fujitsu 10gb) a gdy odlacze WD to wszystko dziala normalnie. Chcialbym wiedziec czy jest mozliwosc odratowania go bez ponoszenia zadnych strat finansowych? Prosze was o pomoc! PZDR
  • REKLAMA
  • #2 2452702
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Sprawdz tasmy, zworki oraz ustawienia w BIOSie.
  • REKLAMA
  • #3 2452708
    yvoo
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Nie wiem czy to jest jakas wada tej serii, ale często się z tym spotykałem. Osobiście miałem WD600...
    Jest to uszkodzenie elektronki dysku. Dziwne bo ogólnie Caviary to bardzo dobre produkty.
    Możesz spróbować szukać sobie na aukcjach takiego dysku (sprawnego) i podmienić elektronikę. Wtedy będziesz miał 2 dyski po 40GB z jedną elektroniką. Wymiana to niecała minutka :D i możesz ich używać wymiennie.
    Nie radzę używać żadnych specjalnych programów diagnostycznych, bo jeśli uzyskasz chwilowy dostęp do dysku i to możesz, a nawet na pewno uszkodzisz nieodwracalnie jego strukturę.
  • #4 2452713
    Logan
    Poziom 30  
    yvoo napisał:

Nie radzę używać żadnych specjalnych programów diagnostycznych, bo jeśli uzyskasz chwilowy dostęp do dysku i to możesz, a nawet na pewno uszkodzisz nieodwracalnie jego strukturę.

Skad kolega ma takie dane ?
  • #5 2452860
    yvoo
    Poziom 13  
    ...z autopsji niestety.
    geometria dysku - out
    Oczywiście są różne uszkodzenia elektroniki, ale ja trafiłem na takie które "pomogło" edytorowi dysku.
    Nie chce mi się teraz już wnikać w szczegóły, ale zdarzyło mi się tak 2 lata temu i naprawdę nie jestem laikiem.
    Wierzycie albo nie, Wasza sprawa.../strata w przypadku dudexx

Oczywiście nie jestem nieomylny :D i tylko tak sądze
  • REKLAMA
  • #6 2453062
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Zmień taśmę IDE, podłącz go jako jeden na pierwszym i drugim kanale IDE (na pierwszym kanale IDE jeśli jest sam - bez zwory).
    Dyski WD często się gryzą z innymi na jednej taśmie.
    Sprawdź go na innym kompie.
    Jeśli nie pomoże, odezwij się.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2453726
    dudexx
    Poziom 14  
    probowalem poprzestawiac cos w biosie, podlaczac tylko sam dysk, probowalem go tez odpalic na innym kompie i tu niespodzianka - objawy te same a gdy wyciagnelismy dysk i podlaczylismy wszystko tak jak bylo to bios u kumpla zaczal swirowac (najpierw niechcial wogole dysku zadnego znalezc, potem sie zaladowaly ustawienia fabryczne). ogolnie dziwne mi sie to wydalo bo u mnie nic takiego sie nie stalo... co to jeszcze moze byc?
  • #8 2454067
    yvoo
    Poziom 13  
    elektronika dysku....
  • #9 2454556
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Poczytaj sobie i poszukaj na Elce tematów : Victoria , MHDD . Sprawdź dysk tymi programami .
    Opisz wyniki , lub wrzuć logi/screeny z nich na forum .
    Pozdrawiam .
  • #10 2455709
    dudexx
    Poziom 14  
    ale jak mam go jakkolwiek sprawdzac jakimis programami skro gdy go podlaczam to w biosie niewidac ani jego ani zadnego innego dysku! probowalem u jeszcze jednego kumpla i u niego sie wlacza i jest normalnie wykrywany ale gdy sie laduje windows (a ma zaintalowany xp sp2) to sie wiesza i niereaguje na nic innego jak na restart. jeszcze raz POMOCY! a gdybym podmienil elektronike to jaka jest szansa ze bedzie smigal tak jak dawniej?
  • #11 2455736
    Logan
    Poziom 30  
    Skoro wykrywa go BIOS kolegi to znaczy ze dysk jest dobry, zawiesza sie poniewaz macie inne podzespoly w komputerze. Wejdz w BIOS i wykry dysk recznie lub w ogole wpisz recznie jego parametry, albo ustaw na Auto.
  • #12 2456004
    dudexx
    Poziom 14  
    probowalem ustawic recznie, wogole na wszystkie inne sposoby. ZERO REAKCJI. a moze to byc dzialanie jakiegos robaka? bo przed tym wydarzeniem pare dni wczesniej antywir wykryl jakiegos robala, na necie przeczytalem ze destruktywny dla dysku.
  • #13 2456115
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    W załączniku masz programik, którym możesz zdiagnozować, wyzerować i wyleczyć dysk jeśli jest to możliwe.
    Program jest spakowany programem DiskDupe i najlepiej go uruchomić pod dosem.
    Oto link, skąd można go pobrać: http://phantom.sannata.ru/software/copy.all/Diskdupe.70/
    Tutaj masz obraz dyskietki startowej z programem
    Pozdrawiam

No niestety nie mogę zamieścić załącznika....
    Podaj adres e-mail - to Ci wyślę.
  • #15 2456242
    dudexx
    Poziom 14  
    dudexx(_at_)poczta.fm
  • #17 2456295
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    może check_wd powie cos o przestrzeni Sa w tym dysku, jesli wogóle sie uruchomi na tym dysku.

*** Quick Check Modules In Reserved Area For WD ***
               (C)NazYura Krasnodar 2005
     This Utility Allows By Leaps And Bounds To Check
     Modules Of The System Area Of The Disk, But So,
     Find Modules Not Enumerated In Directory Sector.
     (Utility Works Only On IDE2=Master Port)
     Usage: Check_WD.com [>filename.log].

Załączniki:
    • Check_WD.rar (3.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2456340
    dudexx
    Poziom 14  
    a mi sie zdaje ze ten dysk to juz jest trup. sciagnalem ten program i nic. dysk podlaczony a tak jakby go nie bylo! wogole dziwnie wtedy komp chodzi i chyba sie pozbede tego dysku. moze komus sie przyda. PZDR dzieki za pomoc ale tym razem problem okazal sie chyba silniejszy.
  • #19 2458244
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    dudexx napisał:
    ale jak mam go jakkolwiek sprawdzac jakimis programami skro gdy go podlaczam to w biosie niewidac ani jego ani zadnego innego dysku! probowalem u jeszcze jednego kumpla i u niego sie wlacza i jest normalnie wykrywany ale gdy sie laduje windows (a ma zaintalowany xp sp2) to sie wiesza i niereaguje na nic innego jak na restart. jeszcze raz POMOCY! a gdybym podmienil elektronike to jaka jest szansa ze bedzie smigal tak jak dawniej?

Gdybyś poczytał na temat MHDD , czy też Victorii , wiedziałbyś że dla tych programów wyłączasz rozpoznawanie dysku w biosie płyty głównej . Tego jak widać nie zrobiłeś , a drążysz temat dalej . Z tego też wynika , że nawet nie zadałeś sobie trudu sprawdzenia dysku w tych programach , lub chociażby w jednym z nich . Dla tych programów nie ma najmniejszego znaczenia , czy dysk rozpoznawany jest w biosie . Otrzymujesz pomoc , ale z niej nie korzystasz . W ten sposób daleko nie zajdziesz i marne będą szanse , że cokolwiek sprawdzisz w tym dysku . Dopóki tego nie sprawdzisz , to możemy sobie pogdybać na temat stanu twego dysku .
    Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku Western Digital WD400, który przestał być wykrywany w BIOS-ie po pewnym czasie użytkowania. Dysk nie wydaje nietypowych dźwięków, jednak podłączenie go na jednej taśmie IDE z innym dyskiem (Fujitsu 10GB) powoduje niewykrywanie obu urządzeń. Próby zmiany ustawień BIOS-u, podłączenia dysku jako jedynego na różnych kanałach IDE oraz testy na innych komputerach nie przyniosły trwałego rozwiązania. Podejrzewa się uszkodzenie elektroniki dysku, co jest znanym problemem w serii Caviar WD. Zalecane jest sprawdzenie taśm, zworków i ustawień BIOS-u, a także testowanie dysku programami diagnostycznymi takimi jak Victoria czy MHDD, które mogą działać nawet gdy dysk nie jest widoczny w BIOS-ie. Wymiana elektroniki na sprawną z innego dysku WD400 może przywrócić funkcjonalność. Istnieje również sugestia, że problem może być związany z wirusem uszkadzającym strukturę dysku. Ostatecznie, brak reakcji dysku na testy i zawieszanie systemu wskazuje na poważne uszkodzenie, które może wymagać wymiany podzespołów lub rezygnacji z dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA