logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB radio - bezpiecznik wywala po podłączeniu do przewodów zapalniczki

lolo_golf 24 Mar 2006 21:47 2058 4
  • #1 2453431
    lolo_golf
    Poziom 2  
    Witam.

Mam taki problem z cb radiem.Poczatkowo zasilane bylo z gniazda zapalniczki i wszystko chodzilo bardzo dobrze. Jednak przeszkadzał mi ten wtyk do zapalniczki i wpiołem sie pod przewody zapalniczki(kabelkami) tak ze radio ma stałe zasilanie.Wszystko zrobilem fachowo bo robilem to nie pierwszy raz ale mam taki problem ze radio nie chodzi!Non stop wywala mi bezpiecznik na kablu od cb radia.Co zaloze nowy i wlacze to po bezpieczniku i nie działa...:cry:Dlaczego tak sie dzieje?
    Aha jeszcze w tym wtyku do zapalniczki byl jeszcze jeden bezpiecznik...moze to przez to?
  • Pomocny post
    #2 2453451
    jankoś
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    A może odwrotne podłączenie ?
  • #3 2453478
    lolo_golf
    Poziom 2  
    No ale to ma jakies znaczenie?Jak przykładalem prubierke(żarówczke)to swieciła i tak i tak jak przylozylem.Ale moze masz racje ze odwrotnie...sprubuje jutro przelutowac:D
  • Pomocny post
    #4 2453603
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    na 100% odwrotnie! tam jest taka dioda w CB radiu zabezpieczajaca przed głupotą ludzką i zwiera Ci zasilanie -dlatego przepala się bezpiecznik!! Jeżeli zamiast bezpiecznika wstawisz drut to diodę też szlag trafi oraz Twoje radio!! Ale za to poczujesz miła i upojna woń spalenizny!!!!Żarówka bedzie swiecić czy wepniesz ja plusem do oprawki a minusem do stopki czy odwrotnie gdyz nie zawiera żadnej elektroniki która wymaga zachowania biegunowosci.
  • #5 2454317
    lolo_golf
    Poziom 2  
    Dzieki!!!Dzisiaj przelutuje na odwrót:D

Daje wam po punkciku:arrow:
REKLAMA