logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATmega128 jakim programem mam ustawić oscylator zewn?

kancik 25 Mar 2006 18:01 1463 9
REKLAMA
  • #1 2456306
    kancik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam ...
    mam pytanie odnosnie ATmega 128 ... niedawno kupilem i chcialem zaprogramowac ale... wystapily problemy :cry:
    prosze podajcie mi jakis opis jak mam ustawic oscylato zewnetrzny jakim programem... i jakim programatorem mam to zrobic .... jestem poczatkującym w tych sprawach jednakze bardzo potrzebuje tej wiadomosci ... jesli juz ktos to wykonywal to prosze o kilak porad dzieki z gory !

Dodano po 7 [minuty]:

aha chcialbym jeszcze dodac ... wszystko wykonuje weglug tego schematu: http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html i niestety nie udaje mi sie tego zaprogramowac nie mam pojecia co sie dzieje czyzby procesor sie uszkodzil ?? prosze o pomoc :cry:
    Moderowany:

Nie stosuj ozdobników w temacie
    And!

• REKLAMA
  • #2 2456398
    adammruk
    Poziom 16  
    Sprawdz czy poprawnie zbudowales programator i czy w opcjach kompilatora ustawiles ten programator.
    Generalnie z kazdego kompilatora i z kazdego jezyka można to ustawic, popatrz w helpie.A uzywasz jakiegokolwiek programu?
  • REKLAMA
  • #3 2456410
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    W trakcie programowania przez ISP, nie podłączasz programatora do wyjść sprzętowego ISP, tylko do portu E, poczytaj w pdfie atmegi128 dokładnie które to mają być piny
  • REKLAMA
  • #4 2458932
    kancik
    Poziom 11  
    McRancor napisał:
    W trakcie programowania przez ISP, nie podłączasz programatora do wyjść sprzętowego ISP, tylko do portu E, poczytaj w pdfie atmegi128 dokładnie które to mają być piny

jesli jest tak jak mowiesz to jaki sens ma SPI w tym procesorze :| ... chodzi mi o to zeby wlaczyc oscylator zewnatrzny ale i nie tylko bo przez SPI bede obslugiwal zewnetrzne DAC i ADC 16 bitowe i wlasnie daltego zalezy i na tym zeby SPI przetestowac ... natomiast na porcie E tego porocesora PE0 i PE1 jest to zwykla obsluga transmisji szeregowej a przeciez to nie o to chodzi :| zastanawiem sie czy wogole SPI jest standardowo włączeone fabrycznie czy wyłączone ?? czy tu moze JTAG trzeba wykorzystac ??:| juz nie wiem jak sie do tego mam zabrac ....
  • #5 2459011
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 437
    Jak się to mówi w skrócie: RTFDS. Strony 303-304.
    Załączniki:
    • ATmega128 jakim programem mam ustawić oscylator zewn? isp.jpg (19.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2459380
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Zamiast dziękować za to że masz całkowicie niezależne SPI którym nie musisz się martwić jak podłączasz programator, to jeszcze marudzisz, inżynierowie Atmela na prawde nie są debilami
  • #7 2459443
    kancik
    Poziom 11  
    ok dziekuje za informacje pozdrawiam
    ale mimo to zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz .... co to jest PB0 PB1 PB2 PB3 ??
  • #9 2459885
    kancik
    Poziom 11  
    ZbeeGin napisał:
    Są to oznaczenia wyprowadzeń portów które znajdują się tam gdzie SPI. PB0 to główna funkcja 10 końcówki, ~SS to jej alternatywna funkcja.

Naprawdę kolego: Zacznij studiować Datasheet
    http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2467.pdf

chodzi mi o to dlaczego nie moge wykorzystac wyjsc spi PB2(MOSI) I PB3(MISO) tylko musze symulowac za pomoca wyjsc PD0(SCL) PD1(SDA) przecież to jest magistrala I2C
  • REKLAMA
  • #10 2460164
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 437
    kancik napisał:
    chodzi mi o to dlaczego nie moge wykorzystac wyjsc spi PB2(MOSI) I PB3(MISO) tylko musze symulowac za pomoca wyjsc PD0(SCL) PD1(SDA) przecież to jest magistrala I2C

PD0/PD1 mogą stać się końcówkami magistali I2C jeśli skorzystasz z TWI oraz skonfigurujesz go jako nadajnik/odbiornik interfejsu I2C.

Sprzętowy SPI też działa tylko musisz go skonfigurować wg. własnych potrzeb. Nie możesz także zapomnieć o konfiguracji portów zgodnie z prowadzoną funkcją - nawet alternatywną.

Datasheet: strona 163 - opis SPI
    Datasheet: strona 68 - alternatywne funkcje portów

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania mikrokontrolera ATmega128, ze szczególnym uwzględnieniem ustawienia zewnętrznego oscylatora oraz wykorzystania interfejsu SPI. Poruszono kwestie poprawnego podłączenia programatora ISP do odpowiednich pinów mikrokontrolera (port B, piny PB0-PB3 odpowiadające funkcjom SPI: MOSI, MISO, SCK, SS) oraz konieczności konfiguracji fusebitów w celu aktywacji zewnętrznego oscylatora. Zwrócono uwagę, że SPI jest sprzętowo dostępne i niezależne od portu E, który służy do transmisji szeregowej UART. Podkreślono znaczenie studiowania dokumentacji technicznej (datasheet Atmegi128) w celu prawidłowej konfiguracji portów i interfejsów. Wskazano, że porty PD0 i PD1 mogą być używane jako magistrala I2C (TWI), ale nie zastępują sprzętowego SPI. Problemy z programowaniem mogą wynikać z błędów w budowie programatora lub nieprawidłowej konfiguracji fusebitów i portów. Zalecane jest korzystanie z dowolnego kompilatora i programatora obsługującego ISP, z odpowiednią konfiguracją w opcjach kompilatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA