logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Codegen 250XA1 – spadek napięcia stand-by po wymianie Q5/Q6, podejrzenie KA7500B

marzk 25 Mar 2006 20:50 2724 10
REKLAMA
  • #1 2457043
    marzk
    Poziom 11  
    Mam pytanie odnośnie zasilacza jak w tytule. Nie chcę jednak porad na temat sensu naprawy tego zasilacza ponieważ ma on służyć do zupełnie innych celów niż zasilanie komputera. Moje pytanie związane jest z przetwornicą stand-by. Miałem zwarcie na tranzystorach sterujących Q5 i Q6. Gdy ich nie było napięcie SB było ok! (+5V) i napięcie zasilające KA7500B około kilkunastu V. Po wlutowaniu sprawnych coś przywiera bo napięcie SB +5V spada do +3V a zasilające KA7500B jeszcze bardziej. Na pewno nie powodują tego tranzystory mocy ponieważ są dobre a po ich wylutowaniu jest ten sam efekt. Stawiam teraz na układ KA7500B!? Ale czy słusznie? Nie mam takiego w domu i musiał bym go dopiero zamówić z tąd moje pytanie do osób doświadczonych w tej dziedzinie czy moje podejrzenia są słuszne czy sprawdzić coś jeszcze?? Jeżeli tak to co? Bo tu zawiele już nie ma do sprawdzenia??
  • REKLAMA
  • #2 2457136
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    Wierz mi że ominołeś jedną ważną sprawę :) masz takie średniego wymiaru trafo po srodku....wysokośc 3 cm. To trafo sterujące te duże tranzystory...ale coś go musi sterować równierz więc zajmuje się tym para 2SC945 niedaleko niego...nawet za radiatorem. Sprawdź je bo to bardzo ważne! i jeszcze coś..kiedy Ci spada to napięcie? kiedy tylko wlutujesz czy z wlutowanymi dajesz zielony do masy?. Jak to pierwsze to posprawdzaj na pierwotnym jeszcze obwody C->E tych tranzystorów! Pozdro :)
  • REKLAMA
  • #3 2457171
    marzk
    Poziom 11  
    Właśnie o tej parze 2SC945 pisałem. To one były uszkodzone i po ich wylutowaniu napięcia były oki. Gdy wlutuję w ich miejsce sprawne 2SC945 to wtedy napięcia z przetwornicy stand-by spadają. Nie uszkodziły się ponownie tylko powodują spadek napięcia (przeciążają przetwornicę).
  • REKLAMA
  • #5 2457393
    marzk
    Poziom 11  
    Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. W takim razie zamawiam KA7500B i odezwę się po wstawieniu jaki będzie efekt. Tak przy okazji to wyczytałem ze za KA7500B można wstawić TL949CN. Czy to prawda? Czy może ktoś już próbował ?(TL494 TJT)
  • REKLAMA
  • #7 2458002
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    marzk napisał:
    Tak przy okazji to wyczytałem ze za KA7500B można wstawić TL949CN. Czy to prawda?

nieprawda;
    :arrow: TL494CN

warto jeszcze sprawdzić efekt dolutowując 47µF/50V do kondensatora filtrującego napięcie dla KA7500 , możnaby nawet między jego 12 nogę a GND.
  • #8 2530431
    marzk
    Poziom 11  
    Z tym 949 to oczywiście pomyłka, przestawiłem cyferki. Chodiło mi o TL 494CN. Teraz to już właściwie nie istotne bo taki kupiłem, podmieniłem i działa.:D Zasilacz uruchomiony, napięcia w normie. Mam tylko pytanie do bardziej doświadczonych w tym temacie czy warto coś jeszcze wymienić żeby ewętualnie ten zasilacz dłużej popracował, tylko bez przesady zeby nie przekroczyć wartości nowego?!?!?:D
  • Pomocny post
    #9 2530484
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    standardowo: nieszczęsny kondensator po pierwotnej stronie przetwornicy StandBy
  • #11 2530547
    marzk
    Poziom 11  
    Dzięki za szybką odpowiedź!! Nieszczęsny kondensator po pierwotnej stronie przetwornicy StandBy już wymieniłem a właściwie to od niego zacząłem. Pomyślę jeszcze nad tymi kluczami. Właściwie to już wiem wszystko co chciałem DZIĘKI za pomoc i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu Codegen 250XA1 po zwarciu tranzystorów sterujących Q5 i Q6 pojawił się spadek napięcia stand-by z +5V do około +3V oraz obniżenie napięcia zasilającego układ KA7500B. Uszkodzone okazały się tranzystory 2SC945 sterujące transformatorem przetwornicy, które po wymianie powodowały przeciążenie i spadek napięć. Zalecano sprawdzenie ich obwodów C-E oraz wymianę układu KA7500B na odpowiednik TL494CN, co potwierdzono jako skuteczne rozwiązanie. Dodatkowo wskazano na konieczność wymiany kondensatora filtrującego napięcie zasilania KA7500B oraz rozważenie wymiany kluczy tranzystorowych 2SC2335 na mocniejsze BUT11 dla poprawy trwałości zasilacza. Po wymianie TL494CN i kondensatora zasilacz działa poprawnie, a dalsze wymiany mogą przedłużyć jego żywotność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA