logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić CB radio do nasłuchu częstotliwości policyjnych?

pośpiech 25 Lis 2005 01:23 3038 8
  • #1 2023915
    pośpiech
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich
    Czy jest jakiś prosty sposó przeróbki CB czy nawet zwykłego radioodbiornika żeby posłuchaś jak rozmawia policja?
    może jakiś schemat na taki odbiornik
  • #2 2023922
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Sposób jest.
    Należy posiadać radio CB z FM-em.
    Trzeba się dowiedzieć na jakich dokładnie czestotliwościach pracują "smerfy" w Twoich stronach.
    Należy dobudować do tego CB-radia konwerter.
    Przekop Elektrodę - widziałem tu gdzieś schematy prostych konwerterów.
    Warunek - "smerfy" muszą pracować w starym systemie, bo jeśli u Ciebie przeszli na tracking to szkoda zachodu na budowę konwetera.
    Poza tym teraz i tak większość ciekawych informacji przekazują sobie telefonicznie, więc co najwyżej usłyszysz który sąsiad bije żonę :D
  • #3 2024171
    SQ5NBR
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Latwiej przestroic odbiornik radiowy najlepiej Unitry. Ja przez 2 lata sluchalem krotkofalowcow na 145 MHz za pomoca amplitunera Merkury. Sluzby o ktore pytales pracuja na 173 MHz a CB radio na 27, pomoze tylko dodanie konwertera, ale od podstaw musisz budowac obwody wejsciowe, mieszacz i generator. Odbiorniki takie jak zaproponowalem sa latwe do zdobycia, przestrajaja sie przez usuniecie kondesatorow w obwodach strojonych glowicy, potem trzeba troche dopracowac, zaleznie od typu rozciagnac zwoje cewek lub zmniejszyc liczbe zwojow. Uzyskalem zakres przestrajania 114-175 MHz. Jak bedziesz mial konkretne radio to daj znac, pomoge przestroic.
  • #4 2024180
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    "bo jeśli u Ciebie przeszli na tracking" - jaki tracking ??? To nie jakieś "śledzenie" tylko trunking. A moje zdanie jest takie - nie warto dobudowywać czegokolwiek, lepiej kupić prosty skaner. Zwróć uwagę chociażby na inny odstęp międzykanałowy niż na CB.
  • #5 2024306
    MAcGYVER007
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    172.570MHz FM :D

Dodano po 2 [minuty]:

nabijam sie z nich już trzy lata ,mówie wam w moich stronach jest ubaw po pachy :lol:
  • #6 2024317
    SQ5NBR
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Szczerze mowiac to pracuja 172-174 MHz, zalezy w jakim miescie i jaki rodzaj sluzby, drogowka patrole itp. Polecam strone Włodzimierza Gillera.
  • #7 2024318
    MAcGYVER007
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    a zasięg odsłuchu mam dobry bo w Wyrzysku mają przemiennik dla swoich ręczniaków
    aja mam dwójkowego rexona

Dodano po 3 [minuty]:

po co więc budować?
    na allegro jest tego poddostatkiem

Dodano po 1 [minuty]:

po co więc budować?
    na allegro jest tego poddostatkiem
  • #8 2025576
    pośpiech
    Poziom 13  
    Dzięki wszystkim za porady. Teraz muszę zdecydować co będzie najlepsze.
    Pozdrawiam
  • #9 2044442
    pośpiech
    Poziom 13  
    Witam Wszystkich.
    Zdecydowałem się na zakup gotowego odbiornika na pasmo o które pytałem. Bardzo wszystkim dizękuję za pomoc i chęci.
    Właśnie testuję kupione przezemnie radio.
    Pozdrawiam wszystkich
    Pośpiech

Podsumowanie tematu

✨ Aby nasłuchiwać częstotliwości policyjnych za pomocą radia CB, konieczne jest posiadanie CB z modulacją FM oraz dobudowanie konwertera częstotliwości, ponieważ służby pracują na pasmach około 172-174 MHz, a CB działa na 27 MHz. Konwerter wymaga budowy obwodów wejściowych, mieszacza i generatora. Alternatywnie, łatwiej jest przestroić odbiornik radiowy, np. Unitry, poprzez modyfikację obwodów strojonych (usunięcie kondensatorów, zmiana liczby zwojów cewek) w celu uzyskania zakresu 114-175 MHz. Warto jednak zauważyć, że wiele służb korzysta z systemu trunkingowego, co utrudnia nasłuch, a część komunikacji odbywa się telefonicznie. Z tego powodu rekomendowane jest zakupienie gotowego skanera radiowego, dostępnego na rynku, co jest prostszym i bardziej efektywnym rozwiązaniem niż samodzielna przeróbka CB radia. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na zakup gotowego odbiornika do nasłuchu pasma policyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA