logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obraz skacze na AV przy dużej bieli - TV Hitachi High-Performance Square Tube

Sitesot 15 Wrz 2007 00:33 1559 13
REKLAMA
  • #1 4284650
    Sitesot
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam mam problem z obrazem,gdy podłączyłem konsolę obraz jest ale gdy na telewizorze jest dużo bieli obraz sie przesuwa i skacze, jak można usunąć ten problem ?
    tv HITACHI HIGH-PERFORMANCE SQUARE TUBE

Post był raportowany.
    (Problem) – ozdobnik ? -- > REGULAMIN pkt 11.[hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4284875
    adielektro
    Poziom 20  
    Ocena: 157
    Przy jasnym obrazie TV bardzo czesto się rozszerzają - myślę,że jest to sprawa stabilizacji napięcia przetwornicy- na poczatek wymień kondensatory (elektrolity) w przetwornicy oraz okolicach ramki, jak nic się nie zmieni to wymień jeszcze pojemności w okolocach wysokiego. Oczywiście sprawdż jeszcze luty
  • #3 4285093
    Sitesot
    Poziom 10  
    No właśnie ja nie jestem profesjonalnym elektronikiem i sobie z tym nie poradze :( co moge jescze zrobic?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4285129
    adielektro
    Poziom 20  
    Moja podpowiedź tyczyła się właśnie nie profesionalnego podejścia do problemu czyli pokręć na włączonym obrazie tymi potencjometrami jeden to focus a drugi screen -czy jakoś tak, uzyskaj jaśniejszy obraz i go wyostrz- oczywiście widoczną granicą rozjaśniania będą- widoczne powroty-skośne cienkie linie - wtedy powoli cofaj pokrętłem aż do zniknięcia - nie przesadż z tą regulacją. Oczywiście może sie okazać, że przyczyna leży po innej stronie i wtedy nie będzie zadawalającego efektu
  • REKLAMA
  • #5 4285179
    Sitesot
    Poziom 10  
    Aha teraz rozumie a przy czym znajde te potencjonetry ? przy lampie kineskopowej ?? czy gdzies na płycie w telewizorze?
  • #6 4287398
    adielektro
    Poziom 20  
    ogólnie to jak jest rozmyty obraz (tak jak pisałeś na pw) to możesz potencjometrem na trafopowielaczu wyregulować ale kondensatory to podstawa, ogólnie to niewiem ile lat ma ten TV może już kinol siada i zaczyna ciągnąć kolorami - czy widać taką poswiatę jak doda sie kontrastu i koloru
  • #7 4289369
    Sitesot
    Poziom 10  
    Praktycznie dzieje to sie tylko na AV jak podpinam konsole, a kręcić kontrastem lub innym odcieniem lub jasnością, nic sie nie zmienia.
    A tak to gdzie znajd te potencjometry??
  • #8 4290526
    adielektro
    Poziom 20  
    A na zwykłym obrazie z anteny - wszystko OK - ? geometria dobra i obraz nie rozbłyskuje?
    Potencjometr od ostrość/jasność zazwyczaj na trafopowielaczu nieraz na płytce kineskopu
  • REKLAMA
  • #9 4290648
    Sitesot
    Poziom 10  
    Znalazłem w telewizorze kontrast takie 2 potencjometry za raz za lampą znalazłem chyba 6 kondesatorow ale one były od nasycenia kolorów ,a na płycie na dole były 2 kondesatory ale rozszerzały i zwężały obraz a tego Focus nie mogę znaleść,schematu tez nie mam.
  • #11 4290803
    Sitesot
    Poziom 10  
    HITACHI HIGH-PERFORMANCE SQUARE TUBE CLE-866H
  • #12 4290846
    TTomi
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Focus i screen znajdują sie zazwyczaj na trafopowielaczu (zakładam że to z nowszych TV) wygląda to jak duże czerne pudełko z wieloma nóżkami i przewodami w kierunku kineskopu.Postaraj się najpierw zmniejszyć jaskrawość-screen.
  • #13 4291555
    adielektro
    Poziom 20  
    Te elementy którymi można regulować to -potencjometry a kondensatory elektrolityczne to takie walce - myśle, że to starszy TV więc elektrolity to podstawa
  • #14 4295965
    Sitesot
    Poziom 10  
    Pokręciłem wszystkim co sie dało ale nie znalazłem żadnego potencjometra by zmienić ten Focus :(((

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Hitachi High-Performance Square Tube CLE-866H, w którym obraz na wejściu AV przy dużej jasności (dużej bieli) przesuwa się i skacze. Przyczyną może być niestabilność napięcia przetwornicy, co często objawia się rozszerzaniem obrazu przy jasnych scenach. Zalecane jest wymienienie elektrolitycznych kondensatorów w przetwornicy oraz w okolicach ramki i wysokiego napięcia. Dodatkowo warto sprawdzić luty. Regulacja potencjometrów focus i screen, zwykle umieszczonych na trafopowielaczu (czarne pudełko z wieloma nóżkami przy kineskopie), może pomóc w poprawie ostrości i jasności obrazu, jednak ich lokalizacja i dostępność mogą być trudne bez schematu. Potencjometry te służą do wyostrzania i zmniejszania jaskrawości obrazu. W przypadku braku efektu po regulacji i wymianie kondensatorów, problem może leżeć w zużyciu kineskopu lub innych elementów telewizora. Ze względu na trudności w samodzielnej naprawie i brak doświadczenia, wskazane jest oddanie urządzenia do serwisu RTV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA