logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

najnowsze osiagiecia w dziedzinie robotow kroczacych

Tanaka_san 28 Mar 2006 16:40 3789 26
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2467679
    adamrz1
    Poziom 11  
    Niesamowite!
    Robot BigDog kojarzy mi się z takim pojazdem kroczącym z gwiezdnych wojen :).
    Mi się najbardziej podobał RHex, szczególnie jak się najpierw przedzierał się przez zarośla, a potem jak pływał.
    Technika teraz idzie tak szybko do przodu, ciekawe jak będą wyglądały roboty za 10-20 lat?
  • #3 2467740
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    Za 20lat będą dostępne dla każdego loty w kosmos...
  • REKLAMA
  • #5 2472465
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2473450
    dzik84
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Jak dla mnie to HONDA robi najlepsze kroczące(typu człowiek:)) - te pierwsze troche śmiesznie wyglądały z tym wielkim "plecakiem" ale ich najnowsza wersja wygląda już dość przyzwoicie i wmiare sprawnie sie porusza - jakis czas temu widziałem to na Discovery
  • REKLAMA
  • #7 2473926
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    To co pokazują to szmelc, najlepsze cacka są ścisle chronione ale jak wypełzną na powierzchnie to nam oczy z orbit wylezą ;) ale wiem jedno jedna z firm sprzedająca serie gazet kolekcjonerskich wykradła tajnego robota wojskowego z laboratoriów PENTAGON'u, nie pamiętam dokładnie jak sie nazywał I-Droid czy jakoś tak :) Swoja drogą roboty Hondy i i ch pokrewne maja wkrótce zastąpić ludzi przy operowaniu maszyn -dźwigi buldożery itp. Ciekawe co przyniesie przyszłość...
  • #8 2473941
    Adoxxyz
    Poziom 12  
    Cytat:
    Swoja drogą roboty Hondy i i ch pokrewne maja wkrótce zastąpić ludzi przy operowaniu maszyn -dźwigi buldożery itp.

Zart?
  • #9 2473972
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Nie to nie żart gdzieś o tym czytałem, te roboty nie są wymyślane poto żeby cieszyć oko one mają być przeznaczone do konretnych prac a czy będą to sie okaże pozatym czytałem że a iraku wprowadzili roboty wojskowe wyposarzone w karabiny które mają patrolować razem z zołnierzami ulice ot porobiło się stąd już krok do terminatora...

tu link do artykułu temat: wizja teminatora http://www.nauka.gildia.pl/archiwum/2006/3_2#terminator
  • #10 2473997
    Frubi
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ale to przeczy 3 prawą robotyki :!: :!: :!:
    Chociaż była plotka o 4 ale to było ustanowione po I,Robot... Według mnie nie powinno być robotów walczących z ludźmi bo z tąd już niedaleka droga do buntu robotów ;)
    Co do tego robotka z karabinkiem to on będzie zdalnie sterowany z bazy ;) Był o tym artykuł na www.robotyka.com :)
  • #11 2474029
    Adoxxyz
    Poziom 12  
    Sterowanie buldozerem przez robota-humanoida to na razie dla mnie jakis absurd. Nie zebym nie wierzyl w postep nauki, ale taniej, lepiej i szybciej zrobi to czlowiek. Roboty wykorzystuje sie tam, gdzie przyniosa one zysk (znowu: szybciej, lepiej itp) lub tam "gdzie czlowiek nie moze";)
  • REKLAMA
  • #12 2474055
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    A co jeśli dzwig ma pracować na wysokości 20 kilometrów? lub w przestrzeni kosmicznej? Sondy kosmiczne niesą w stanie zrobić wszystkiego, pozatym roboty to przyszłość już w krótce wkroczą wszędzie tam gdzie będzię potrzebna niezawodność, precyzja i brak płacenia wynagrodzenia ;) Co do buntu robotów to bzdura bo sztuczna inteligencja niestoi aż na takim poziomie, z tego co czytałem max co sie udało to robot o inteligencji noworodka czy muchy? Zejdźmy więc na ziemie ;)
  • #13 2474213
    Adoxxyz
    Poziom 12  
    W przestrzeni kosmicznej wykorzystuje sie roboty, ale nie sa to humanoidy. To co chcialem powiedziec, to ze stosowanie robotow humanoidalnych do operowania maszynami nie ma sensu. Lepiej od razu zrobic dzwig czy ramie sterowane elektronicznie (i wtedy np dodac automat) niz robic maszyne z interfejsem dla czlowieka, a pozniej robic sztucznego czlowieka zeby tym operowac. No bez sensu.

A jak na razie, nie widze przyszlosci dla robo-humanoidow, poza dziedzina szeroko rozumianej rozrywki.
  • #14 2474220
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Teoretycznie racja ale humanoidy mogą zastąpić człowieka jako operatorzy bez konieczności modyfikowania maszyn budowlanych wszedzie tam gdzie człowiek przy takiej maszynie nieprzyżyłby za wiele, np teren skażony itp. Niema jednak co gdybać niech roboty robią swoje a my bedziemy robic roboty ;)
  • #15 2474278
    Tawez
    Poziom 18  
    Wszelkie kierownice, przełączniki i dźwignie to tylko interfejs zrobiony na potrzeby człowieka.

Wbrew pozorom o wiele prościej odpowiedni przełącznik lub dźwignię jest zastąpić przez układ elektroniczny - na pewno będzie mniej zawodne i łatwiejsze w serwisie, bo nie bedzie mechaniki.

Poza tym raczej nieekonomiczne było by budowanie napedzanych silnikami ramion do kręcenia kierownicą.
    Zamiast tego mozna sie podpiąć jednym silnikiem bezpośrednio do układu kierowniczego.

Jak dla mnie, w obecnej chwili, jedyne sensowne miejsce dla robotów humanoidalnych to miejsca gdzie maszyna powina wchodzić w interakcję z człowiekiem - tour-guide-robots w muzeach na przykład.
    Choc też bym się nie upierał, bo jest sporo robotów mobilnych, działająca w szpitalach, biurach, etc. i jakoś nijak one ludzi nie przypominają.
  • #16 2474312
    Frubi
    Poziom 13  
    Człowiek chce się bawić w Boga i dlatego robi roboty na swoje podobieństwo bo biblia mówi że Bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo ;)

Według mnie roboty podobne do człowieka nie mają zabardzo zastosowania w naszych czasach ponieważ mogą je zastąpić roboty mobilne ale to nie moja kasa idzie na to więc nie mówie temu rodzajowi robotów NIE ;)

Według mnie łatwiej jest zrobić dźwig z komputerem który by się naprzykład sterowało z jakieś pracowni oddalonej o pare kilometrów niż zrobić robota humanoidalnego i go tam posłać. Program by musiał byc bardzo precyzyjny, ale jak ktoś lubi sobie utrudniać życie to nie moja sprawa, choć patrząc z 2 strony to jednak jest moja sprawa ponieważ wykorzystują różne surowce których może zabraknąć wykorzystując je na marne ale to nie temat o surowcach i ich ilości na ziemi :D

Co do robotów uzbrojonych w karabin to jeszcze dopowiem że może normalny wirus w bazie się znaleść i robot może zacząć strzelać do wszystkiego co się rusza ;)

Ale się napisałem :D Pozdro ;)
  • #17 2474337
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Niezapominajcie o robotach barmanach bo takie wersje tez są w użyciu przychodzisz do baru a tu widzisz robota który pogada pośpiewa, naleje kolejke itp:) Niemusisz płacić mu napiwku, robot sie niemęczy, niebolą go oczy od dymu same plusy :)

Dodano po 4 [minuty]:

Ja jednak upieram się przy robotach humanoidalnych, np na budowie zespoł robotów pracujących na dużych wysokościach, nieda się zbudować tak wydajnych dźwigów transporterów etc, ekipa pomaga sobie nawzajem podaje elementy, spawa itp używa narzędzi jak człowiek, a co do sterowania autonomicznego to już większy problem, alborytm który miałby to obslugwać byłby naprawde baaardzo skomplikowany, jednak nieja to wymyśliłem przbliżam wam tylko to co zasłyszałem gdzieś kiedyś a czy tak będzie to już inna rzecz...
  • #18 2474451
    Tawez
    Poziom 18  
    Jeśli chodzi o robota-barmana (i jakiekolwiek analogiczne)
    to nie zapominaj o funkcji socjologiczno-terapeutycznej jaką spełnia dobry barman - nie ma maszyny, która by go zastąpiła.
    Poza tym dobry barman sam komponuje i wymyśla drinki.
  • #19 2474461
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    jasne, roboty pod tym wzgledem nigdy (?) niebeda lepsze od ludzi, jednak tam gdzie liczy sie precyzja, niezwodnosc i powtarzalnosc ruchow maszyny sa niezbedne
  • #20 2475544
    Frubi
    Poziom 13  
    Tanaka_san ale taki barman może być na kółkach no nie?
    A po 2 może mieć 4 nogi nie 2, lepsza stabilność jak podałeś na przykładzie na wysokości bo co 4 to nie 2 nogi ;)
    Może nie nigdy bo może za 1000-2000 lat będą nawet lepsze od ludzi ale co z tego? Jedno jest prawie pewne, daleka to odległość...

Niestety w tych czasach nie można być takich rzeczy na 100% pewny :P
  • #21 2475657
    super_sonic
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    prawde mowiac jesli chodzi o robota sterujacego koparka, to sam robot nie jest potrzebny , wystarczy uzbroic koparke w komputer sterujacy jej praca
  • #22 2477868
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Ten temat staje się ciężki, niewiem czy wy ludzie nieczytacie tego co pisze wyżej? Piszecie to samo po pare razy, dziwne, rozpocząłem ten temat żeby wam pokazać ciekawą rzecz a tymczasem prowadzimy dywagacje na jakieś nierealne tematy...
  • #24 2482005
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    ma ktoś może więcej info o tym robocie ? Jest on bardzo interesujący :D
  • #25 2523594
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    żeby nie zaczynać nowego wątku dopisze w tym. Kiedyś wspomniałem o robocie używanym przez wojsko do walki w Iraku, pora na kilka faktów w tej sprawie
    http://www.military.com/soldiertech/0,14632,Soldiertech_Talon,00.html.cz
    http://www.pica.army.mil/PicatinnyPublic/highlights/archive/swords.asp
    http://www.pica.army.mil/PicatinnyPublic/news/images/highlights/SWORDSposter.jpg
  • #27 2536499
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Tanaka_san napisał:
    dopiszę się nie całkiem na temat...w temacie zdalnie sterowanych uzbrojonych pojazdów (robotów) jak w linkach powyżej, warto wspomnieć Goliaty używane przez niemców przeciwko powstańcom i ludności Warszawy w Powstaniu Warszawskim. Były to platformy na gąsienicach załadowane materiałem wybuchowym, sterowane i odpalane przez ciągnący się za pojazdem kabel. http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/goliath.htm

A swoją drogą w tych kroczących rozwiązaniach (np. BigDog) widać kawał mocy obliczeniowej wyliczającej w czasie rzeczywistym ruchy maszyny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy najnowszych osiągnięć w dziedzinie robotów kroczących, ze szczególnym uwzględnieniem modeli takich jak BigDog i RHex, które prezentują zaawansowane możliwości poruszania się w trudnym terenie, w tym pływania i pokonywania przeszkód. Wspomniano również o humanoidalnych robotach produkcji Hondy, które mają potencjał do zastąpienia ludzi w obsłudze maszyn budowlanych, zwłaszcza w niebezpiecznych lub niedostępnych miejscach, choć pojawiły się głosy krytyczne wobec sensowności stosowania humanoidów do takich zadań. Poruszono temat robotów wojskowych, takich jak SWORDS i Talon, wykorzystywanych w działaniach bojowych, a także historyczne zdalnie sterowane pojazdy Goliath. Dyskutowano o wyzwaniach związanych z autonomicznym sterowaniem robotami, precyzją, niezawodnością oraz ograniczeniach sztucznej inteligencji, która obecnie nie osiąga poziomu samodzielnej inteligencji ludzkiej. Wskazano, że roboty humanoidalne mogą znaleźć zastosowanie tam, gdzie wymagana jest interakcja z człowiekiem, np. roboty-przewodnicy czy roboty-barmani, choć ich funkcje socjologiczne i kreatywne są trudne do zastąpienia przez maszyny. Podkreślono, że w wielu zastosowaniach bardziej efektywne są roboty mobilne lub zautomatyzowane systemy sterowania maszynami niż humanoidalne roboty operujące tradycyjnymi interfejsami człowieka. W dyskusji pojawiły się także linki do materiałów wideo i artykułów prezentujących omawiane roboty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA