logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klawiatura PS/2 - jak wyjmować i podłączać podczas pracy?

Valtro 03 Cze 2008 16:02 2923 8
REKLAMA
  • #1 5209658
    Valtro
    Poziom 11  
    Witam
    Za bardzo nie wiem jak zatytułować topic, ale spróbuje tak jak teraz.
    Rozchodzi mi sie o informacje w jaki sposób (przez jakiś układ) po wyjęciu wtyczki klawiatury PS/2 z komputera, a później po włożeniu jej z powrotem komputer widział klawiaturę - bez resetu.
    Z resztą tak samo jest z myszą - po wyjęciu jej na załączonym komputerku i ponownym wpięciu sprzęt jej nie widzi (czy to w biosie czy windowsie, nie wiem jak w linuxie, ale chyba też), aż do przeładowania kompa.
    Bardzo zależało by mi na rozwiązaniu tego problemu w sposób sprzętowy, a nie softem (chodź nie wydaje mi się aby programem dało się to załatwić).

Z góry dziękuję za (p)odpowiedzi
    Pozdrawiam
    Krzysztof "PoKo" Ś.
  • REKLAMA
  • #2 5209677
    tom.jak
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Zastosuj przełącznik klawiatury i myszy. Stosuje się takie przy jednej klawiaturze/myszy/monitorze i wielu komputerach
  • REKLAMA
  • #3 5209723
    Valtro
    Poziom 11  
    Szczerze powiedziawszy nie interesuje mnie użycie całego przełącznika KVM.
    Chyba że ktoś wie jak w nim jest rozwiązany ten problem.
  • #4 5209739
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Te złącza nie były projektowane w ten sposób żeby można było je włączać / wyłączać w trakcie pracy komputera. Kolega nie napisał co chce przez to osiągnąć i czemu ma to służyć.
  • #5 5209796
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6560
    To zależy od użytego sterownika klawiatury (chipsetu)... swoją drogą nie spotkałem się z sytuacją, że klawiatura czy mysz PS/2 nie działała po odłączeniu ponownym podłączeniu do komputera, warunek, że musiała być podłączona przy starcie komputera.
  • REKLAMA
  • #6 5209985
    Valtro
    Poziom 11  
    tzok napisał:
    ... swoją drogą nie spotkałem się z sytuacją, że klawiatura czy mysz PS/2 nie działała po odłączeniu ponownym podłączeniu do komputera, warunek, że musiała być podłączona przy starcie komputera.

Niestety ja nigdy nie widziałem, aby po odłączeniu klawiatury/myszy (bezpośrednio wpiętych w gniazdo: PS/2 i starszych maszynach-AT) w PC-ta i po powtórnym podłączeniu, które kolwiek z peryferii zaskoczyło na różnych (nie mówię, że wszystkich) chipsetch, nawet gdy są one podpięte przy starcie kompa.

Bogdanor napisał:

Te złącza nie były projektowane w ten sposób żeby można było je włączać / wyłączać w trakcie pracy komputera

Wiem też, że ten standard nie został stworzony z taka myślą, w przeciwieństwie do urządzeń Plug and Play: USB, FireWire itd. lecz te, aby odłączyć bez błędów trzeba teoretycznie wyłączyć najpierw w systemie.

Bogdanor napisał:

Kolega nie napisał co chce przez to osiągnąć i czemu ma to służyć.

Ciekawość oraz np.:
    - możliwość przekładania klawiatur na załączonym kompie
    - zabezpieczenie przed przypadkowym wypięciem wtyczki z gniazda
    - i inne

Jednak chyba da się to zrobić skoro przełącznikach KVM to działą - nie wiem co robi z "nieaktywnym" wyjściem PS/2 z kompa, rozwiązaniem jest też przejściówka PS/2=>USB, ale odrzucam tą opcje.

Nie martwię się też o to, że brak sygnał (spowodowany odłączeniem klawiatury) spowoduję jakiś błąd na szynie danych.
  • #7 5210055
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6560
    Na całej "palcie" chipsetów Intela serii i8xx można przepinać klawiaturę w czasie pracy i wszystko działa...

Mechaniczne przełączniki KVM "terminują" linię danych i zegarową rezystorami, ale w momencie przełączania mogą pojawiać się przerwy.

http://www.arune.se/~arune/KM-switch/images/schematic_big.png
  • #8 5319158
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Valtro napisz może jaką masz płytę główną, miałem kilka komputerów w swoim życiu i czy to chipset intela, Nvidi czy VIA zawsze nie było problemu z odpinaniem klawiatury/myszy podczas pracy.
    Jedynie nie przypominam sobie płyt z chipsetem SIS.
  • REKLAMA
  • #9 5319607
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    ZTCW zależne od systemu.
    PC1: Compaq Deskpro 4000/6180, i440FX
    PC2: ECS K7SOM+, SiS 730

W wypadku wyndows - jeżeli KB/mouse nie były podłączone w czasie bootu, system nie wykryje ich w ogóle. Po odłączeniu Win2k przyjmie je na nowo, 98 nie. Linux - jeżely masz sterowniki atkbd i psmouse ładowane bezwarunkowo (/etc/modules, albo wkompilowane na sztywno), możesz (p)odłączać w dowolnej chwili. Jeżeli moduł na autodetekcji - prawdopodobnie musisz mieć podpięte przy starcie, albo jakoś wymusić załadowanie sterownika - PS/2 nie generuje zdarzeń hotpluga.

PS. Oczywiście musisz też liczyć się z możliwością upalenia gniazda i/lub kontrolera... te wtyki nie były przewidzianie do przepinana na żywca...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości odłączania i ponownego podłączania klawiatury i myszy PS/2 podczas pracy komputera bez konieczności restartu. Standard PS/2 nie został zaprojektowany do hot-plugingu, co powoduje, że po odłączeniu urządzenia system (BIOS, Windows) często go nie wykrywa ponownie bez restartu. W systemach Linux z odpowiednio załadowanymi sterownikami (atkbd, psmouse) możliwe jest podłączanie i odłączanie w trakcie pracy. Niektóre chipsety Intela serii i8xx pozwalają na przepinanie klawiatury bez problemów. Przełączniki KVM stosują mechaniczne rozwiązania z rezystorami terminującymi linie danych i zegara, co umożliwia przełączanie, choć mogą występować przerwy sygnału. Rozwiązaniem sprzętowym może być stosowanie takich przełączników lub adapterów PS/2=>USB, jednak autor odrzuca tę ostatnią opcję. Należy też pamiętać o ryzyku uszkodzenia gniazd i kontrolerów PS/2 przy podłączaniu na gorąco. W dyskusji pojawiły się różnice w zachowaniu w zależności od chipsetu (Intel, Nvidia, VIA, SIS) oraz systemu operacyjnego (Windows 98, Windows 2000, Linux 2.6.18).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA