logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się wyłącza co jakiś czas. Czy to wina jakiegoś wirusa?

grubass 30 Mar 2006 12:21 4379 15
REKLAMA
  • #1 2474364
    grubass
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Witam na początek podam konfiguracje sprzętową komputera:
    Athlon Xp 2000+
    256mb ramu ddr
    Płyta Asus K8N-EAYVZ
    Geforce 4 mx440
    Dysk 80
    Windows Xp profesional Sp2
    Komputer wyłancza sie co jakiś czas. Czasem 4 razy na dzień czasem częsciej co jest uciążliwe. Nie wiem czemu sie tak dzieje w komputerze została wymieniona płyta głowna, pamieć ram, zasilacz i dalej to samo zasilacz jest w nim 300W aktualnie. Zastanawiam sie nad tym czy to nie wina jakiegoś wirusa jest to możliwe?? Próbowałem zeskanować ale niestety skan sie nie zdążył nigdy zrobić do końca. Bardzo bym prosił o jakieś pomysły co z tym zrobić. Czy to na serio może być wirus?
  • REKLAMA
  • #2 2474409
    czaman
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    może i to jakiś wirus, ja miałem przypadek że komputer wyłączał mi się od razu po starcie systemu, wina była w wywalonych kondensatorach, po zmianie na nowe chodzi normalnie.
  • REKLAMA
  • #3 2474429
    grubass
    Poziom 19  
    Wina kondensatorów to raczej nie jest bo wymieniałem płyte główną i to samo.
  • #4 2474442
    czaman
    Poziom 19  
    mimo wszystko sprawdź kondensatory, długo to nie potrwa a może akurat coś się z nimi stało, na początek te największe. Jeśli chcesz się pobawić to sformatuj dysk i postaw wszystko od nowa. Może wtedy problem zniknie.
  • #5 2474466
    grubass
    Poziom 19  
    Własnie formata sie boje bo nie chce staracic wszystkich danych. Jak to wirus to przydałoby sie wszystko sformatować. Wezme dysk i sprawdze u kogoś mam nadzieje ze cos znajdzie i bedzie po problemie. Bo samego systemu juz formata robiłem i nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #6 2474628
    czaman
    Poziom 19  
    A harmonogram zadań systemu, może ktoś włączył automatyczne wyłączanie komputera po jakimś określonym czasie
  • #7 2474675
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    a sprawdź najpierw jakie są temperatury systemu.
    Może poprostu ci sie proc przegrzewa, bo o temperaturach nic nie napisałeś. ew poprostu w Biosie możesz mieć zaniżoną wartość temperatury dla wyłączenia PC. sprawdź i napisz co ci wyszło
  • REKLAMA
  • #8 2476325
    grubass
    Poziom 19  
    Harmonogram zadań napewno to nie jest bo po formacie od razu było to samo:-) Temperatury sprawdze jutro bo ten komp nie mój i mam do niego daleko:-) dzienks za podpowiedz jutro sprawdze.

Dodano po 3 [minuty]:

Właśnie mi przyszło do głowy że temperatury raczej to nie są bo przecież wymieniałem płyte głuwną i działo sie to samo. Raczej na dwuch płytach nie były złe ustawienia. Chyba ze procek sie przegrzewa.. Tylko teraz jeżeli tak jest to co z tym zrobić??
  • #9 2476393
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Przyjrzyj się prockowi czy nie jest ukruszony rdzeń, sprawdź mocowanie radiatora i wymień pastę na procku, jeżeli masz dostęp do innego dysku sprubój na nim odpalić system - jeżeli wymieniłeś płytę i dalej dzieje się to samo to wina musi być e tych elementach które przekładasz.
    Powodzenia.
  • #10 2476419
    grubass
    Poziom 19  
    Hmmm ukruszony rdzeń raczej nie jest. Bo ten komp pierwszy raz w środku został dotknięty moją reką a wtedy już sie to działo. Mocowanie radiatora sprawdzałem sciągałem go zakładałem na nowo nie pomogło.. Paste spróbuje nałożyć nową.
  • #11 2499109
    grubass
    Poziom 19  
    Sprawdziłem komputer antyvirusem nortona z uaktualnioną bazą danych nic nie znalazł (każdą partycje osobno bo naraz nie zdąży bo komp sie wyłancza) Następnie w biosie sprawdziłem wszystko co związane z temperaturą procka oto co widziałęm:
    Target Temp: Disable
    Schutdown Temp: Disable
    CPU Vcore: 1,71
    +2,5: 2,52
    CPU temp.: 52stopnie
    System Fan 0 RPM
    CPU FAN 2057 RPM

Sprawdziełm tez kondensatory na płycie głuwnej wszystkie całe.
    Są jeszcze jakieś propozycje co to może być??
  • #12 2713220
    endrju_p
    Poziom 12  
    Przeczyść styki pamięci RAM i karty garfiki.
  • #13 2713491
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    1. Jaka jest marka i model zasilacza (tego aktualnie pracującego w komputerze). Proszę wykonać miernikiem pomiary napięć zasilacza pod obciążeniem.
    2. Czy przed restartem pojawiają się niebieskie ekrany z kodem błędu? Jeśli tak, chcielibyśmy go poznać.
    3. Czy jest włączona opcja "Automatycznie uruchom ponownie"? Jeśli tak, proszę ją wyłączyć.
    4. Proszę przetestować pamięć RAM programem Memtest.
  • #14 2715439
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Dołączę się do pkt. 1 kolegi Figi.
    Szczególną uwagę należy zwrócić na napięcie +5 VSB.
    Napuchnięte kondensatory w tej gałęzi powodują, że pod obciążeniem napięcie to jest na granicy tolerancji, a po pewnym czasie spada poniżej wymaganej wartości.
    Dotyczy to zwłaszcza nowszych płyt, które wymagają większej wydajności prądowej z tej gałęzi.
  • #15 2715570
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Moj komp-->Wlasciwosci-->Zaawansowane--> Pierwszy od dolu przycisk Ustawienia--> Odznacz Automatycznie uruchom ponownie...
    i pokaz ci sie bluee scren przepisz kod na www.google.pl i poczytaj
  • #16 2716319
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z konfiguracją: Athlon XP 2000+, 256 MB RAM DDR, płyta główna Asus K8N-EAYVZ, karta graficzna Geforce 4 MX440, dysk 80 GB, system Windows XP Professional SP2, wyłącza się losowo kilka razy dziennie. Wymieniono płytę główną, pamięć RAM i zasilacz 300W, problem nadal występuje. Podejrzenia padły na wirusa, jednak skan antywirusowy Norton z aktualną bazą nie wykrył zagrożeń, a format systemu nie rozwiązał problemu. Sprawdzono kondensatory na płycie – są całe. BIOS pokazuje temperaturę CPU około 52°C, wentylator CPU działa prawidłowo, opcje temperatury wyłączania są wyłączone. Zalecenia obejmują: sprawdzenie kondensatorów, test pamięci RAM programem Memtest, pomiary napięć zasilacza pod obciążeniem, zwłaszcza linii +5VSB, wyłączenie automatycznego restartu systemu po błędzie w celu odczytania kodów Blue Screen, czyszczenie styków pamięci RAM i karty graficznej, kontrolę mocowania radiatora i wymianę pasty termoprzewodzącej na procesorze. Możliwe przyczyny to uszkodzenia sprzętowe (kondensatory, zasilacz, przegrzewanie procesora, konflikt sprzętowy) lub rzadziej wirusy. Harmonogram zadań i automatyczne wyłączanie zostały wykluczone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA