logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na monitorze z płytą Asus P4PE2-X, AGP uszkodzony?

m21 30 Mar 2006 19:36 2440 10
REKLAMA
  • #1 2475888
    m21
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich

Mam problem który był przerabiany wielokrotnie ale nie znalazłem w odpowiedzi ktora by mnie satysfakcjonowała. Próbowałem zadać to pytanie w podobnym temacie ale mi nikt nie odpoiwadał.

Objawy sa takie: przy włączaniu kompa na monitorze widnieje napis No Signal., nic sie nie uruchamia.

Podpiołem inna karte graficzna i dalej nie chodzi zmieniłem kosci ramu, przeczyscilem wiatrak i radiator na procesorze, odpiołem wszystkie dodatkowe urzadzęnia: dysk, cd-rom itd sprawdzilem kondensatory na plycie i nie sa napuchniete i komputer nie wydaje dzwięków., wyjmowalem baterie z biosu.
    Tylko jest jedno małe ale które mnie zastanawia:
    Po zdjeciu obudowy znalazlem radiator od karty graficznej na jej dnie Odkleił sie, chipset na grafice byl caly klejacy.

Wydaje mi sie ze padła płyta ale chciałbym sie dowiedziec czy moze tylko port AGP jest popsuty.
    płyta to Asus P4PE2-X

Jeszcze dodam ze na dysku były jakies robaki albo inne wirusy które blokowaly neta.
    Przed tym jak sie to stało została zmieniona tapeta w systemie na jednokolorowe tło z jakims napisem Not found... i typem płyty głównej.
    Używany był antywirus.

I moje pytanie: Czy jest mozliwosc naprawienia płyty głownej jezeli oczywiscie ona jest popsuta?

Poniewaz plyta ma 36 misiecy gwarancji, a była kupowana okolo 2 lata temu a nie ma karty gwaranyjnej ani żadnego dowodu zakupu, czy istnieje mozliwość przyjęcia jej do serwisu, tutaj jedyny moj argument to taki ze ten model chyba nie mial premiery pozniej niz 3 lata temu?
  • REKLAMA
  • #2 2475980
    Wróblewski
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Nie odpowiem Ci na twoje pytanie sorry obok mnie leży płyta z analogicznym problemem, obleciałem różnych specjalistów i nikt nie wie jaka to przyczyna, odpowiedz jedna "płyta", stare kondensatorki i takie tam. Rozwiązanie to nowa płyta (Naprawa jest droga) Wiem że ma jakieś uszkodzenie mechaniczne bo czsem jak ją ostukałem to poszła i podczas jej pracy nie przeszkadzało ostukiwanie, restart też nie przeszkadzał ale jak ją wyłączyłem to koniec. Problem zaczyna się jak się uruchamia Bios.
    Piszę tak dużo bo może ktoś ma jakąś teorię na ten problem który jest coraz częstrzy
    Pozdrawiam
    Mirek
  • #3 2476015
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2240
    Z opisu wszystko wskazuje na uszkodzoną płytę główną , na 100 % to nie jest wina "robaków" itp. płyty raczej nie da się naprawić ! bez gwarancji żaden sprzedawca nie przyjmie do naprawy sprzetu ! jedynie możesz spróbować przesłać ją prosto do producenta ! napisz do nich mail'a że zagineła ci instrukcja itp. może uznają !
  • REKLAMA
  • #4 2476030
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Wyjmij płytę z obudowy,odłącz wszystko,zostaw tylko procesor i głośniczek i spróbuj tak odpalić.Sprawdź procesor i RAM na innym komputerze.
  • #5 2476119
    Roman-Pila
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Przyczyn może być naprawdę wiele.... i może to być wina wirusa, który "wywalił bios"
    Wyjmij bateryjkę od biosu na płycie (na komputerze całkowicie odłączonym od prądu ) zawrzyj elektrody w gniazdku baterii na około 5 sekund i ponownie włóż bateryjkę...
    .... Jeżeli jeszcze nie próbowałeś .....
    Pozdrawiam
  • #6 2476538
    m21
    Poziom 12  
    Roman-Pila napisał:
    Przyczyn może być naprawdę wiele.... i może to być wina wirusa, który "wywalił bios"
    Wyjmij bateryjkę od biosu na płycie (na komputerze całkowicie odłączonym od prądu ) zawrzyj elektrody w gniazdku baterii na około 5 sekund i ponownie włóż bateryjkę...
    .... Jeżeli jeszcze nie próbowałeś .....
    Pozdrawiam

Poniewaz system byl przed ta awaria niezle zasyfiony, zostal nawet net odłączony z tego powodu ze wysyłałem do innych użytkowników jakieś śmieci, wydawało mi sie że to coś z biosem który mogl być popsuty w ten sposób.
    Baterie wyjmowałem ale nie zwierałem styków, spróbuje to zrobić.

Wróblewski napisał:
    Piszę tak dużo bo może ktoś ma jakąś teorię na ten problem który jest coraz częstrzy

Pytałem sie znajomych ludzi którzy zajmuja sie sprzętem komputerowym, wszyscy mówili mi, że to płyta ale żaden nie potrafił powiedzieć dlaczego to się stało.
    Podobny problem mialem przed paroma miesięcami, ale wtedy nawet sie nie zastanawiałem co sie stało, tylko kupiłem nową płyte z prockiem bo tamtą i tak miałem wymienić.
  • REKLAMA
  • #7 2479124
    m21
    Poziom 12  
    Zwarłem zaciski od bateri na płycie, ale to nic nie dało.
    Podpinałem karte graficzną do innego kompa i nie chodzi więc ja sie dalej bedę upierał ze to może slot sie popsuł. Podłączyłem zasilanie i zostawiłem na jakiś czas ale radiator był zimny.

Ja wiem że ta płyta i tak do wymainy pójdzie, ale chciałbym sie dowiedziec co jest przyczyna tagiego stanu.
  • REKLAMA
  • #8 2480747
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

A co z pozostałymi podzespołami z komputera ?? działaja na innych płytach czy nie??

Jeślby byłaby uszkodzona karta graficzna lub slot to na 90% bios wygenerowalby stosowny komunikat za pomocą głośnika.

Radioator jest zimy , ale co to za radiator ?? na procesorze, na chipsecie itp.

Co z napięciami na płycie, jądrze procesora itp. moze poprostu nie dostaje napięcia.

Pozdrawiam
  • #9 2481786
    m21
    Poziom 12  
    Radiator jest od procesora, RAM napewno dobry, karta graficzna nie a procesora nie mam jak sprawdzic. Nie mam tez miernika ale sprobuje podłączyć ten zasilacz do innego kompa i sprawdzic czy działa.
  • #10 2482820
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Pokombinuj z prockiem, jeśli on jest padnięty to może sie nie grzać (przerwa w procku) i płyta tez nie odpali no bo nie ma "komu" przetwarzac informacji.

Pozdrawiam
  • #11 2483403
    marexx
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Sprawdź czy płyta ma funkcję bios recovery...
    I czy świeci Ci się dioda od FDD.
    Jeśli tak, spróbuj wgrać na nowo bios...
    Po prostu na sformatowaną dyskietkę ładujesz sam bios, klepiesz enter (wszystko to przy czarnym ekranie) i powinno pomóc.
    Do tej pory zdarzały mi się podobne przypadki i w 50% to właśnie padnięty jakimś "cudem" bios był przyczyną "martwicy" płyty...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku sygnału na monitorze przy użyciu płyty głównej Asus P4PE2-X. Objawy to komunikat "No Signal" na monitorze, brak uruchomienia systemu, brak dźwięków z głośniczka oraz zimny radiator procesora. Próby rozwiązania problemu obejmowały wymianę karty graficznej, pamięci RAM, odłączenie urządzeń peryferyjnych, czyszczenie radiatora i wentylatora, wyjmowanie baterii BIOS oraz testowanie karty graficznej na innym komputerze. Znaleziono oderwany radiator na karcie graficznej, a karta nie działa na innym sprzęcie, co sugeruje jej uszkodzenie. Możliwe przyczyny to uszkodzenie płyty głównej, w szczególności portu AGP, uszkodzony procesor lub BIOS. Zalecane jest sprawdzenie procesora i pamięci na innym komputerze, testowanie zasilacza, próba resetu BIOS przez zwarcie styków baterii oraz ewentualne wgranie BIOS recovery, jeśli płyta posiada taką funkcję. Wskazano, że płyty główne tego typu często ulegają awariom mechanicznym lub elektronicznym, które są trudne do naprawy i często wymagają wymiany płyty. Wirusy na dysku raczej nie są przyczyną braku sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA