logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Robot - na wyjściach różne napięcia, stabiliz. i tranzyst. bardzo się grzeją

Uzytkowniik 31 Mar 2006 00:26 3075 19
  • #1 2477065
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Jestem w trakcie budowy robota i mam problem z napięciami. Mianowicie zasilam wszystko napięciem 7V, za stabilizatorem 7805 mam 4,92V , narazie niby wszystko ok. Ale na wyjściach 2 mostków zrobionych na tranzystorach bd140 i bd 139 ( dwa takie same mostki) są różne napięcia. Na pierwszy jest 2,65v a na drugim 2V . Co jest nie tak??

Mam jeszcze 2 pytanie jakie jest dopuszczalne napięcie wejściowe na 7805 ?? I czy prąd pobierany przez ten układ 0,6A nie jest za duży ??
    dodam jeszcze ze stabilizator i tranzystory w mostkach bardzo sie grzeją!!
  • #2 2477103
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Prąd jest zdecydowanie za duży, poczytaj note aplikacyjną LM7805.

Podaj schemat, bo w ciemno nic nie poradzim, nie masz przypadkiem wejść mostka w stanie pływającym?
  • #3 2477104
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    Żeby pomóc Ci dokładnie z tym układem dobrze by było go tutaj zamieścić. Trudno zgadnąć, jak masz podłączony dokładnie mostek, może popełniłeś jakiś błąd w połączeniu czegoś.
    7805 ma zwykle napięcie dop. wejściowe w okolicach 30V, ale przy takim dużym napięciu mamy już duże straty w postaci ciepła na regulatorze.
    Mówisz, że stabilizator się grzeje. Masz 600mA (zwykły 7805 wytrzymuje 1A, chyba że masz jakąś wersję "L", która jest do niższych prądów), ma prawo się grzać, konieczne będzie zastosowanie chłodzenia, wiadomo - jakiś radiator. Ciepło w tym przypadku jest normalne.
    Pokaż schemat, i napisz jaki prąd płynie przez mostek, może coś sie zaradzi :)
  • #4 2477830
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Witam ! Na początku dziękuje za tak szybką odpowiedz.

Oto schemat mojego mostka H: http://www.icpnet.pl/~benetnash/projekty/h-bridge.html wszystkie elementy są zgodne ze schematem!!

Prąd płynący przez 1 mostek( w tym czasie jest też podłączony drugi) to 260mA. Prąd płynący tylko przez 1 mostek 500mA ( drugi nie podłączony). Bardzo to jest dziwne, nie wiem co jest nie tak ?? Prosze o pomoc.
  • #5 2477873
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    1.Mam nadzieję, że prąd do tych mostków nie płynie przez stabilizator (jeżeli tak to zmień to)

2.Jakie masz źródło zasilania? Jeżeli to są jakieś słabe baterie to one mogą "siadać" i nie są wstanie dostarczyć wystarczającej ilości prądu. Powoduje to spadek napięcia i prąd dostarczany jest niższy niż mógłby być.

3.Polecam stabilizator LM2940 na 5V, zastępuje dokładnie 7805 a działa od mniejszego napięcia. Może Ciebie uratować od problemów z działaniem części cyfrowej jeżeli na bateriach spadnie napięcie z powodu częściowego wyładowania/nadmiernego poboru prądu

Ogólnie to sprawdź jaki prąd oddają baterie (amperomierz na 10A między baterie a VCC), będziesz wiedział jakie są straty na tranzystorach
  • #6 2477973
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    schemat mostka jest dobry. ma tylko jedną wade z mianowicie na wejścia musi być podane Vcc lub GND. jeśli pozostawisz wejście "w powietrzu" to wszystkie tranzystory zaczną przewodzić i zacznie płynąć prąd przez mostek a nie przez silniki.

wydaje mi się że niestety napięcie zasilania mostka powinno być takie same jak napiecie zasilania cześci sterowania. oczywiście w tym przykładzie
  • #7 2478000
    MirekCz
    Poziom 35  
    Masz rację Hunter, ale po co stabilizacja 5V, skoro to 5V pójdzie na silniki i 5V szlag trafi?
    To raczej wyjścia sterujące z uC powinny być "podciągnięte" przez tranzystor/optoizolator/lub inny bajer do 7V.

Co do samego schematu, to bez sensu jest stosować takie podciąganie przy tranzystorach, żeby powodować zwarcie.
    Jeżeli dobrze schemat rozumiem to należałoby wszystko podciągnąć do VCC.
  • #8 2478026
    hunterhouse
    Poziom 26  
    czyli najlepiej wyrzucić rezystory R5, R6, R7, R8
    i dodać tranzystor podłączony emiterem do masy, baza przez rezystor 10k i tam podawać sterowanie. kolektor podłączyć przez rezystor 1k do plusa oraz na wejście mostka.

wtedy mostek zasilać z bateri a sterowanie ze stabilizatora

powinno działać ale głowy nie daje
  • #9 2478072
    MirekCz
    Poziom 35  
    Tak. Ja używam takiej konstrukcji z mosfetami... pomyka aż miło. (jedyna różnica taka, że ja steruje oddzielnie każdym tranzystorem... )
  • #10 2478794
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Teraz aktualnie już wymontowałem stabilizator i wszystko zasilam z zasilacza komputerowego 5V. Później, kiedy juz wszystko będzie ok zamierzam przylutować stabilizator i zasilać wszystko baterią 9V. Ale przy tak dużym poborze prądu nie nadążył bym kupować baterii... Teraz aktualnie procesor i mostek jest zasilany z tego samego źrudła 5V. W projekcie zasilanie mostków jest za stabilizatorem. Do wejść mostków są podpięte potu uC a na portach stany tak ułożone że silniki powinny się krecić i kręco się, ale pobierają bardzo dużo prądu.

I co mam zrobić żeby unormować pobór prądu i wyrównać napięcie na wyjściu mostków?? Bardzo wszystko sie grzeje. prosze o pomoc.

Moderowany przez Bartek_Wosik:

Zwracaj uwagę na ortografię

• #11 2482299
    ToRii
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cytat:
    Jestem w trakcie budowy robota i mam problem z napięciami. Mianowicie zasilam wszystko napięciem 7V, za stabilizatorem 7805

Jak dla mnie to za malo, powinno byc co najmiej 8V na wejsciu tego stabilizatora.

Pozdarwiam,
    Rafal k.
  • #12 2482414
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    ToRii napisał:
    Cytat:
    Jestem w trakcie budowy robota i mam problem z napięciami. Mianowicie zasilam wszystko napięciem 7V, za stabilizatorem 7805

Jak dla mnie to za malo, powinno byc co najmiej 8V na wejsciu tego stabilizatora.

Pozdarwiam,
    Rafal k.

Dobra ok , ale teraz już zasilam wszystko napięciem 5V bez stabilizatora i też jest źle!!
  • #13 2482573
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    cały czas wszyscy starają się wytłumaczyć Ci podstawową zasadę dla stabilizatorów serii 78XX , dla poprawnej pracy tych stabilaztorów wymagane jest napięcie na wejściu wyzsze od napięcia wyjściowego o co najmniej 2,5 - 3 V , maksymalne napięcie masz określone w nocie katalogowej i zależy konkretnie od napięcia stabilizacji dla danego modelu
    ponadto nie ma sensu zasilać mostków H napięciem stabilizowanym , wystarczy tylko część zwiazaną z uC
  • #14 2484563
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Bogdan wiem o tym, że napięcie przed stabilizatorem powinno byc większe od nap. wyjściowego, ale nie to jest moim problemem. Pisałem wcześniej że narazie wymontowałem stabilizator. Zostawmy stabilizator w spokoju, chciałem się aby dowiedzieć jakie dopuszczalne napięcie może być na wejściu stabilizatora (tak przy okazji).

Przy poownych dokładnych badaniach stwierdziłem nowe fakty. Jeżeli wyjme µC (zasilam same mostki H ) napięciem 5V i wejścia mostków łącze albo do + albo do masy i wtedy mostek zachowuje sie prawidłowo. Pobiera zaledwie 10 mA prądu, całe napięcie zasilania "przenosi" na wyjście. Tranzystory sie w ogóle nie grzeją, otwierają sie odpowiednie tranzystory. tak samo jest z drugim mostkem. Poprostu wszystko jest ok. Problem leży po stroni mojego µC jest nim AT89S52. Programuje go tak żeby na wszystkich portach wystawiał 55h (co druga nóżka to stan wysoki). Mierze miernikem naopięcia na zasilaniu- jest ok, mierze na porcie bez opciążenia - też jest ok. Ale jak tylko podłącze coś do nóżki portu np wejścia mostka h to napięcie na wyjściu gwałtownie spada do 2,5-3V. µC nie ma takiej wydajności prądowej. Przy tak niskim napięciu sterującym tranzystory nie otwierały się do końca, nie "przenosiły" całkowicie napięcia zasilającego na wyjście tylko ok 2-3V. I wtegy tranzystory się bardzo grzały. Jak moge ten problem rozwiązać?? Przyszły mi do głowy dwa pomysły rozwiązania.
    1.Sterowanie każdym tranzystorem osobno.
    2.Zmiana rezystorów (1K) na miejsze.

Jak moge ten problem rozwiązać?? Czy macie może jakięs inne lepsze metody rozwiązania tego problemu. Bardzo proszę o pomoc.
  • #15 2484727
    hunterhouse
    Poziom 26  
    wiec powiem tak ze ten mostek co kolega zastosował niejest chyba najlepszym rozwiązaniem.
    zmniejszenie zarystorów dużo tu nieda, a nawet pogorszy sprawe. jeśli prąd wyjściowy niejest duży można by te rezystory zwiększyć ale i to nieda 100% pewności.

mam inna propozycje. niech kolega zrobi taki mostek jak w załączniku.
    jest on sprawdzonym przezmnie mostkiem. można go zasilać z osobnego zasilania niż sterowanie. jest on prawi idealny. trzba uważać jedynie na jedna żecz: a mianowicie kiedy podamy na obydwa wejśica stan wysoki to robimy zwarcie. trzeba tego unikać i zawsze najpierw wyłaączaś stan wysoki a potem podawać go na drugi tranzystor.
    Załączniki:
    • Robot - na wyjściach różne napięcia, stabiliz. i tranzyst. bardzo się grzeją Clipboard01.jpg (11.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2485273
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    hunterhouse
    jakie prądy uzyskujesz na wyjściu tego mostka. Ja uzyskuje 5mA i napięcie zasilania 5V . Ten mostek nie ma siły ruszyć mojego silnika. Mam silniki od starych walkmanów.
  • #17 2485485
    hunterhouse
    Poziom 26  
    to sprawdz jeszcze raz połączenia. ten mostek daje ile fabryka dała.
    ja tym steruje tak do 2A a ja kby dać mocne tranzystory to by i więcej wyciągnął.
  • #18 2485967
    bogdan_p
    Poziom 39  
    odpowiedzi na temat napięć wejściowych stabilizatorów znajdziesz tu
    http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Fairchild/lm7805.pdf
    Uzytkowniik sam doszedłeś do tego co jest powodem złej pracy Twojego układu , masz rację w sytuacji kiedy tranzystor nie jest w pełni nasycony straty mocy są w nim duże i to jest powodem grzania i małej wydajności prądowej , mostek H który zbudowałeś na tranzystorach BD XXX wymaga odpowiedniego prądu bazy czego nie zapewnia wyjscie uC , rozwiazaniem jest zastosowanie dodatkowego stopnia wzmacniajacego ( tranzystor , bramka OC ) lub budowa innego mostka H zobacz sobie kilka rozwiązań :
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=bridge+h&spell=1
    http://www.solarbotics.net/library/circuits/driver.html
    lub poszukaj na forum jest tego sporo
    istnieje również inny sposób a więc scalony mostek H , bardzo popularny L293D lub dla wiekszych silników L298
  • #19 2487341
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    hunterhouse czy przyczyną mogą być moje tranzystory na których wykonałem ten mostek (bd139 i bd140) ?? Nie miałem czsu sprawdzić dokładnie jeszcze raz połaczeń ale zrobie to jutro i napisze jakie rezultaty otszymałem.

Bogdan czy mógł byś mi polecic jakiś dobry SPRAWDZONY mostek H. Ale naprawde sprawdzony, bo już jeden znaleziony w necie i niby dobry okacał się niewypałem.
  • #20 2489711
    bogdan_p
    Poziom 39  
    jeżeli chodzi o mostki H na tranzystorach to wykonałem tylko jeden , budując kiedyś urządzonko do efektów laserowych , układ działał bezproblemowo ( szkoda że tylko w wersji demo ) silnik dla jednego mostka pobierał ok 360 mA , tak więc mogę polecić mostek z tego projektu : http://www.geocities.com/nepe_yu/laser_digital/laser_digital24.pdf

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy budowy robota z mostkami H opartymi na tranzystorach BD139 i BD140, gdzie na wyjściach mostków pojawiają się różne napięcia (2,65 V i 2 V), a stabilizator 7805 oraz tranzystory bardzo się grzeją. Zasilanie początkowo 7 V, za stabilizatorem 7805 jest około 4,92 V. Prąd pobierany przez układ dochodzi do 0,6 A, co jest uznawane za zbyt duże dla standardowego 7805 bez radiatora. Wskazano, że napięcie wejściowe do 7805 powinno być co najmniej o 2,5-3 V wyższe niż napięcie wyjściowe, a maksymalne napięcie wejściowe to około 30 V. Problem z nierównymi napięciami na mostkach może wynikać z błędów w sterowaniu tranzystorami, niewłaściwego podłączenia wejść mostka (wejścia nie mogą być pływające, muszą być podciągnięte do Vcc lub masy), a także z braku odpowiedniego prądu bazy tranzystorów, co powoduje ich niedostateczne nasycenie i nadmierne grzanie. Zasugerowano zastosowanie dodatkowego stopnia wzmacniającego sygnał sterujący lub użycie scalonych mostków H, takich jak L293D lub L298, które są bardziej niezawodne i łatwiejsze w użyciu. Zalecane jest także stosowanie radiatorów do stabilizatora i tranzystorów oraz ewentualna zmiana stabilizatora na LM2940, który działa przy niższym napięciu wejściowym. Wskazano, że zasilanie mostków H powinno pochodzić bezpośrednio z baterii lub zasilacza, a stabilizator 5 V powinien zasilać jedynie układy sterujące (mikrokontroler). Wskazano również, że obecny mostek H może nie być optymalny i zaproponowano alternatywne schematy mostków H z lepszym sterowaniem tranzystorów. Problemy z dużym poborem prądu i grzaniem wynikają z niedostatecznego nasycenia tranzystorów i błędów w sterowaniu sygnałami z mikrokontrolera AT89S52.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA