logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak programować ARM7 ADUC7026/7027? Kompilator i programator dla ARM-GCC

kolanopan 31 Mar 2006 19:25 3899 9
REKLAMA
  • #1 2479235
    kolanopan
    Poziom 12  
    Dorwałem darmowe samle procesorow ADUC7026/7027 na rdzenieu ARM7
    Czy ktoś ma jakiekolwiek doswiadzenie w poslugiwaniu sie nimi???

Chodzi mi o to jakiego kompilatora użyć, cos slyszalem o ARM-GCC czy jakos tam ;)
    drugie pytanie to jakiego programatora do nich urzyć, poprzednie procesory AD z serii ADUC8xx byly programowane przez RS-232,
    PROSZE O LINKI

Ostatnio w EP bylo cos o ARM jednak tam jest opisywany procesor Phillipsa

Bede wdzieczny za pomoc
    pozdro :)
  • REKLAMA
  • #2 2480000
    sepher
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Coś o programowaniu ARM-ów Analoga ma byc w kolejnej EP (numer kwietniowy). To już niedługo :).
  • REKLAMA
  • #3 2480397
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    A wcześniej informacje na temat programatora można znaleźć w nocie katalogowej. Procki z literką I (jak Irena) na końcu programuje sie prze I2C i będziesz musiał sobie programator zrobic na jakims atmelu, a procki bez I programuje sie przez COM normalnym kabelekiem z max'em do konwersji napięc. Jest dokładnie opisany wśród not analoga.

Pozdrawiam
    Boogie
  • #4 2480473
    wujo17
    Poziom 12  
    A mozna wiedziec skad wziales te darmowe sample?
    Bo sam zamierzam pobawic sie armami ale to dosyc droga sprawa, jak dla mnie.
  • #5 2480574
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Ja próbowałem wysamplować taki sam układ ale mi nie dali :) Pewnie dlatego, że chciałem tez odrazu aduc832 do programatora do tych układów z I na końcu. Ogólnie na stronie analoga musisz sie zalogować i wyklikać który układ chcesz, a później dobrze nasciemniac po co ci to, bo ich przesyłka kosztuje dużo duzo drożej niż sam układ.

Teraz zabawa z armami nie jest wcale taka droga. W seguro arm atmela kosztuje 25 zeta, a przesyłka 7,50, więc za procek z takimi możliwosciami to moim zdaniem taniocha. (a do atmeli wsparcie jest dobre)

Powodzenia
    Boogie
  • REKLAMA
  • #6 2490287
    kolanopan
    Poziom 12  
    Sample zamawiasz ze strony analoga, i po 3 dniach przychodzi paczka kurierem TNT z holandii. Jesli chodzi o sciemnianie. hmmm to juz inna kwestia ;) trzeba troche techniczny angielski znać i wszystko ładnie opisać, jaki układ chce sie zdbudowac, do czego to ma sluzyć itp, pozniej ankieta odnośnie tego ze niezbudujesz z tego procka broni masowego rażenia etc.
    No i czekasz na przesyłke :)

Ale wacając do tematu

Mam dwa procki jeden to ADUC 7026I czyli i2c, bawic w programator niemam czasu, zatem uzyje proca ADUC7027 który jest bez "I" :)

Czy ktoś mogłby podać link do jakiegoś gotowego programu do wgrywania softu do procka??
    Ewentualnie jakies przykłady programów, chociazby na poczatek mruganie LED-kiem :)

W aktualnym EP rzeczywiscie jest o ARM Analoga, jednak nieposwiecili na to duzo tuszu ;) tak wiec ten artykul nieodpowiedzial na moje pytania.

Za wszekie wskazowki bede wdzieczny
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2490342
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Potrafisz znaleźć sample, ale już programu do obsługi bootloadera nie chce Ci się poszukać?

W EP na 92 stronie maż wyłożone jak krowie na rowie, trochę powagi...
  • #8 2493945
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Rozwiązaenie najprostsze i najlepsze dla początkujących:

1) programator/debugger zgodny z Wigglerem (do znalezienia w sieci, bardzo prosta budowa na jednym scalaku '244)

2) IAR EWARM kickstart 32kB - do pobrania za free

Dodano po 1 [minuty]:

Można w ten sposób zaprogramować w zasadzie wszystkie ARMy 7, bo wszystkie mają JTAGa
  • #9 2549662
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Mam pytanie do kolegi megao czy juz moze zaprogramowal jakiegos AMR'a JTAG'iem bo z tego co ja czytalem na EP to nie jest to wcale proste i raczej robi sie to przez programator ISP. Ale jesli jest jak megao mowi to bede bardzo szczesliwy bo tez poszukuje jakiegos programatora do ADuC7026 tymczasem na ISP to tylko widzialem ze do prockow Philips'a. Jesli to prawda ze na '244 mozna zrobic JTag'a do prawie kazdego AMR'a to prosze o schemat bo ja szukam od kilku dni jakiegos programatora pod procki Analoga i nic nie widze :(
  • #10 2558394
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Programowanie przez JTAGa jest tak samo proste jak ISP.
    Potrzebny jest tylko odpowiedni soft i programator.
    Używam fabrycznego J-Linka i nie miałem z tym żadnego problemu.

Programator można też wykonać samemu.
    Najprostsza jest chyba budowa układu zgodnego z JTAG Wiggler.
    http://jtag-arm9.sourceforge.net/circuit.txt
    Jeśli chodzi o oprogramowanie, to polecam IAR EWARM, jest dostępna wersja z ograniczeniem kodu wynikowego do ściągnięcia za darmo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programowania procesorów ADUC7026 i ADUC7027 opartych na rdzeniu ARM7, ze szczególnym uwzględnieniem wyboru kompilatora oraz programatora. Procesory z literą "I" w nazwie (np. ADUC7026I) programuje się przez interfejs I2C, co wymaga własnoręcznie wykonanego programatora, np. opartego na mikrokontrolerze Atmel. Natomiast wersje bez "I" (np. ADUC7027) można programować przez port szeregowy RS-232 z konwerterem napięć MAX232. Wśród rekomendowanych narzędzi programistycznych wymieniono darmowy kompilator ARM-GCC oraz IAR Embedded Workbench for ARM (wersja Kickstart z limitem 32 kB kodu). Do programowania i debugowania polecany jest programator/debugger zgodny z interfejsem Wiggler (prosty układ z bramką 74'244) lub fabryczny J-Link obsługujący JTAG. Programowanie przez JTAG jest równie proste jak przez ISP, wymaga jednak odpowiedniego oprogramowania i sprzętu. Przykłady programów, takie jak miganie diodą LED, są poszukiwane przez użytkowników. Darmowe sample procesorów można zamówić bezpośrednio ze strony Analog Devices po wypełnieniu ankiety i spełnieniu warunków. W artykułach w czasopiśmie Elektronika Praktyczna pojawiają się informacje o ARM, jednak nie wyczerpują tematu programowania tych konkretnych układów ADUC7xxx.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA