Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polonez Caro Plus - cały czas świeci kontrolka hamulca

Marunio 31 Mar 2006 21:50 9648 11
    Marunio
    Level 15  
    Kontrolka hamulca zasadniczego w kształcie żółtego pedału hamulca nie gaśnie w czasie naciskania pedału, albo gaśnie ale po puszczeniu ponownie sie świeci. Obie żarówki sa sprawne 21W. Styki w tylnych lampach przeczyściłem. Czy ten układ ma jakąś regulację. Może ktoś miał podobny problem.
    User removed account
    User removed account  
    MRSZAKAL
    Level 14  
    Spruboj podmienic ten duzy przekaznik w skrzynce bezpiecznikow tzw modul

prawie jak japonczyk:D
    Marunio
    Level 15  
    Trzeciego stopu nie ma. Przycisk przyczepy oczywiście wyłaczony. Nie bardzo mam na co podmienić więc tak tego nie sprawdze

Dodano po 2 [minuty]:

Tak sobie myślę, a może dołożyć jeszcze jakieś 5W (np całoszklaną pozycyjną) do tych żarówek i sprawdzić co wtedy będzie. Zdarza się że jak włączę awaryjne, to później po ich wyłaczeniu nie chcą działać kierunkowskazy. Trzeba kilkakrotnie wciskać awaryjne żeby kierunki zaskoczyły. Czy to ma zwiazek z poprzednim problemem?
    hobbista
    Level 19  
    Ja bym się nie przejmował tym że świeci ta kontrolka . Jak stop sie zaświeca pzry naciśniętym hamulcu to ją ola..ć . A tak w ogóle to polonez ma cienką "elektronike". Mając częsty kontakt z tymi samochodami to zauwazyłem nastepujące mankamenty:
    - włączają się wycieraczki bez powodu
    - świeci się kontrolka przepalenia żarówek , a wszystkie są sprawne
    - nawet zdarzają się takie jaja że po wyłączeniu zapłonu silnik dalej pracuje. żeby go zgasić trzeba nacisnąć hamulec
    Te i inne anomalia raz się pojawiają a drugim razem znikają i przez długi czas jest ok. Mam takiego poldka i wszystkiego doświadczam,a że nie mam czasu dla swojego auta , nic nie naprawiam , nic nie szukam , nie patrze na kontrolki , tylko leje paliwo i w Polske :D

PS. a może żle robie :?:
    Marunio
    Level 15  
    To moje auto nie jest takie wredne, a kontrolka przepalonych żarówek sygnalizuje spalenie nawet małej 3W pozycji albo podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Te doświadczenia z kierunkami i kontrolką hamulca to pierwsze psoty z jego strony.
    hobbista
    Level 19  
    Gratuluje. Moje mnie nie nie rozpieszcza , ale przed tobą jeszcze wiele jeszcze niespodzianek. A zapytam czy zaczep zamka tylnej klapy się już urwał :?:
    jurek 71
    Level 11  
    witam
    nie wiem jak w polonezie ale u mnie świeci też gdy miałem za mało płynu hamulcowego
    pozdrawiam
    Albercik 321
    Level 25  
    Jezeli zarowki sa ok,to jest uszkodzony mikroprocesor.Moga ci sie dziac rowniez cuda z wycieraczkami,kierunkowskazami(nierowne miganie czasami) lub ze sterowaniem ogrzewaniej szyby tylnej.
    wzagra
    Level 33  
    miałem przypadek świecenia kontrolki spalonej żarówki w poldku - mimo, że wszystkie żarówki świeciły... po dłuższej analizie (dużo brzydkich słów) i wymienianiu żarówek po kolei okazało się, że żarówka od podświetlenia tablicy rejestracyjnej świeci, ale się grzeje(?!) za bardzo - po wymianie żarówki na nową kontrolka zgasła i jest ok..

a zaczep klapy spawałem już trzy razy... ;))
    Marunio
    Level 15  
    Informuję, że Poldek został naprawiony. 1) świecenie się kontrolki to wynik słabszego styku bezpiecznika w skrzynce od świateł stop. Po przetarciu styku kontrolka pracuje jak należy. 2) Co to kierunkowskazów to za 16zł kupiłem nowy włacznik świateł awaryjnych i wszystko jest znów dobrze. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.