logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przełącznika do podłączenia 2 linii telefonicznych do 1 aparatu

hucalm 01 Kwi 2006 16:06 1461 6
REKLAMA
  • #1 2482375
    hucalm
    Poziom 14  
    Szukam schematu sprawdzonego przełącznika /przystawki/ telefonicznego przy pomocy którego można 2 linie telefoniczne podłączyc na 1 aparat. I odwrotnie - z aparatu mogę się włączyc do wybranej linii telefonicznej. Przeszukałem zasoby forum ale niestety nic nie znalazłem. :cry:
  • REKLAMA
  • #2 2482419
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    napisz jak chcesz by to działało? jesli do linii np.1 masz dołaczony aparat to co z druga linia??" wisi w powietrzu" Co będzie Ci oznajmiać ze ktos dzwoni na tę druga linię? Napisz cos blizej jak to ma działac?
  • REKLAMA
  • #3 2482454
    hucalm
    Poziom 14  
    2 linie telefoniczne, jesli rozmawiam na jednej to jeśli zadzwoni na drugi numer to sygnalizuje mi led i przełącznikiem mogę przełączyc na nowe połączenie bez rozłączania pierwszego. Był taki układ w EP 1/2000, ale szukam czegoś innego.
  • REKLAMA
  • #4 2483374
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Przypuszczam, że chodzi tobie o jakieś proste rozwiązanie. Najprosciej byłoby zastosować przełącznik mechaniczny, który przełączałby dwa obwody liniowe na zmianę do jednego wyjścia do aparatu. Sygnalizacja rozmowy pzrzychodzącej na 2 diodach świecących. Każda linia miałaby swoją diodę, bo nie ważne w jakiej pozycji zostawałby ów przełącznik. Aparat dzwoniłby z aktualnej linii. Oczywiscie mógłbyś zastosować dodatkowy dzwonek w sytuacji takiej, że pierwsze przyszłoby wywołanie na linię pod którą nie byłby aktualnie podpięty aparat.
  • #5 2487803
    krzynio
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jest aparat telefoniczny 2-liniowy Panasonic KX-T3250 lub KX-T 3280 niestety trzeba ich szukać na rynku wtórnym. Inni pruducenci w tym temacie się nie wykazywali (był jeszcze model General Electric ale dawno temu).

Te aparaty umożliwiały korzystanie z 2 linii miejskich z optycznym sygnalizowaniwm która dzwoni i możliwością (programowana) odbierania -pierwszej dzwoniącej lub manualnie wybranej linii.
    Dodatkowo KX-T3280 ma dekoder CLIP więc widzimy kto do nas dzwoni.
  • REKLAMA
  • #6 2487867
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    "Krzynio", o tym co piszesz to każdy doskonale wie, lecz autor tematu pyta o przystawkę a nie gotowy aparat dwuliniowy. Przecież elektronik potrafi wszystko sam zrobić, a nie tylko kupować gotowe rzeczy. Ten sam temat jest juz poruszony na innym forum, gdzie ktoś ma właśnie taki przełącznik opracować.
  • #7 2890224
    hucalm
    Poziom 14  
    Niestety, temat "umarł śmiercią naturalną":cry: więc go zamykam :bye:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu przełącznika telefonicznego umożliwiającego podłączenie dwóch linii telefonicznych do jednego aparatu oraz ręczne przełączanie się między liniami podczas rozmowy. Wskazano, że najprostsze rozwiązanie to mechaniczny przełącznik zmieniający połączenie linii do aparatu, z sygnalizacją przychodzącego połączenia na obu liniach za pomocą diod LED. Zaproponowano również dodatkowy dzwonek dla linii niepodłączonej aktualnie do aparatu. Wspomniano o gotowych aparatach dwuliniowych Panasonic KX-T3250 i KX-T3280, które oferują optyczną sygnalizację dzwonka, możliwość programowanego wyboru linii oraz w modelu KX-T3280 dekoder CLIP do identyfikacji numeru dzwoniącego. Podkreślono jednak, że autor poszukuje samodzielnie wykonanego przełącznika (przystawki), a nie gotowego aparatu. Temat nie doczekał się dalszych rozwiązań i został zamknięty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA