logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć telefon do dwóch linii: przychodzącej i wychodzącej?

abdon_pl 13 Gru 2006 20:45 3017 8
REKLAMA
  • #1 3328073
    abdon_pl
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,

Sytuacja wyglada tak:
    Chciałbym podłączyć telefon do dwóch linii, tak, że 1 linia jest dla polaczen przychodzacych, a 2 dla wychodzacych. Czy jest to mozliwe? Jesli tak to jak mozna to przeprowadzic jak najmniejszym kosztem? Jak będzie następowało przełączanie między liniami? Czy jest możliwość wykonania podłączenia tak, że 1 linia jest przychodząca, a 2 wychodzące? Wychodzaca bylaby wtedy wybierana z telefonu...

Czy ktos z forumowiczow moze mi pomoc?
  • REKLAMA
  • #2 3328096
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Najprostsze rozwiąznie to uzycie aparatu dwuliniowego np KX-T3250 Panasonic. Z dostpami to będzoe p[roblem, bo aparaty nie maja jakichkolwiek blokad. Przy uzyciu najprostszej centrali jest juz dużo łatwiej.
  • REKLAMA
  • #3 3328562
    Kamel81
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jak sie nie mylę, to Panasonic ma taki dwuliniowy aparat. Z tego co wiem już nowych aparatów nie ma w sprzedaży. Ale używkę kupisz w dobrym stanie za nieduże pieniądze. Ma on przyciski które umożliwiają wybór linii, którą chcesz wychodzić. I na tym się kończy funkcjonalność tego aparatu. Jeśli on ma działać sam... Jakaś mała centrala mile widziana... Zależy do czego te dwie linie masz zamiar wykożystać.....
  • REKLAMA
  • #4 3329312
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Nowy 2-liniowt telefon z intercomem Panasonica to KX-TS 3282BXW.
    jest prostszy w instalacji bo działa na 2-ch parach.
    Aparat jest z wyswietlaczem i ma dużo więcej funkcji w porównaniu do 3250 np restrykcje ustawiane i zabezpieczone hasłem,
    ustawiany programowo flash,
    różne dzwonki, CLIP,
    Mozna ich połaczyć równolegle do 8 sztuk.

Niestety podobno nie spełnia norm UE i nie ma go oficjalnie :(
  • REKLAMA
  • #5 3329390
    abdon_pl
    Poziom 2  
    Nie chcę wymieniać telefonu, gdyż ten co posiadam jest bardzo dobry.

Po co 2 linie?
    - 1 stacjonarna
    - 2 VOIP

Jak ktoś do mnie dzwoni to przez stacjonarny, jak ja do innych to VOIP. Stacjonarne wyjściowe jako połączenie awaryjne.

Jakie rozwiązanie zatem zastosować?
  • #6 3329424
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Kup 2gi telefon.
    Nie bedziesz miał problemu słuchawki jak będą dwie rozmowy na raz, bo
    jesli to tylko dla Ciebie to inne rozwiazania są zbyt kosztowne.
  • #7 3329929
    Kamel81
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Tracer2 ma rację. Nawet mała centralka kosztuje trochę.... Lub ten telefon dwuliniowy....
  • #8 3330780
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Aby korzystać z voip-a za pomocą standardowego aparatu telefonicznego musisz mieć bramkę voip. Są takie które mają możliwość podpięcia linii TP lub innego operatora . Pozostaje tylko odpowiednio ją skonfigurować.

Pozdrawiam

np.
    http://www.allegro.pl/item148926402_bramka_pentagram_freeqall_skype_2_lata_gwarancji_.html
    http://www.allegro.pl/item150158339_fritz_box_fon_ata_darmowe_rozmowy.html
    http://www.allegro.pl/item150468301_bramka_voip_vtl_at110_eu_1xlan_1xwan_1xfxs_1xpstn.html
  • #9 3333258
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Zamierzasz zrezygnować z najważniejszej korzyści z posiadania 2 linii telefonicznych - możliwości prowadzenia 2 rozmów jednocześnie...?
    Przecież wystarczy na zwykłej linii zablokować połączenia wychodzące u operatora.

Podsumowanie tematu

✨ Rozwiązanie umożliwiające podłączenie telefonu do dwóch linii – jednej do połączeń przychodzących, a drugiej do wychodzących – jest możliwe, lecz wymaga odpowiedniego sprzętu lub konfiguracji. Najprostsza opcja to użycie telefonu dwuliniowego, np. Panasonic KX-T3250, który posiada przyciski do wyboru linii wychodzącej, jednak jest to sprzęt używany i ograniczony funkcjonalnie. Nowszy model Panasonic KX-TS3282BXW oferuje więcej funkcji, takich jak programowalny flash, zabezpieczenia hasłem i obsługę do 8 aparatów, ale nie jest oficjalnie dostępny na rynku UE. Alternatywnie można zastosować małą centralę telefoniczną lub bramkę VoIP, która pozwala na podłączenie linii stacjonarnej i VoIP, umożliwiając wybór linii wychodzącej z telefonu. W przypadku korzystania z VoIP konieczna jest bramka VoIP z portami FXS/FXO do integracji z linią TP. Rozwiązanie z dwoma telefonami jest najprostsze i najtańsze, zwłaszcza gdy rozmowy prowadzi jedna osoba. Można też zablokować połączenia wychodzące na linii stacjonarnej u operatora, aby linia ta służyła tylko do połączeń przychodzących. Koszty i funkcjonalność zależą od wybranego sprzętu i konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA