logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór enkodera do robota z podwoziem gąsienicowym, 2 silniki DC z przekładniami

Sokol_09334 29 Maj 2007 17:35 2946 5
REKLAMA
  • #1 3933015
    Sokol_09334
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam
    Panowie mam małe pytanko ... a mianowicie chciałem sie was poradzic jaki enkoder użyc do robota ???? ....
    Robot będzie miał podwozie gąsienicowe .... do napędu zastosowałem 2 silniki DC z przekładniami planetarnymi ...

Pozdrawiam Sokol_09334
  • REKLAMA
  • #2 3933619
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    chyba najprościej to zastosować transoptor szczelinowy i samodzielnie wykonać tarcze enkodera w zależności od dokładności jaką chcesz uzyskać odpowiednią ilość szczelin ( bądź otworów) lub wydrukować na foli samoprzylepnej
    innym sposobem to umieszczenie magnesów na tarczy , jako czujnik zastosować halotron , jeżeli prędkość nie będzie duża to nawet wystarczy miniaturowy kontrakton
  • REKLAMA
  • #3 4076578
    Vox2003
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam, a może masz gdzieś starą myszkę kulkową od komputera jak masz to weź śrubokręt krzyżakowy i zajrzyj do gryzonia:D a dokładniej zwróć uwagę na czarne rolki przy kulce i już masz gotową tarczę kodową a mało tego masz kawałek elektroniki a dokładniej 2x nadajniki IR i 2x podwójne odbiorniki dzięki którym możesz zliczać impulsy a nawet odczytać kierunek. a do sterowania polecam at90s2313 i funkcje ENCODER szczegóły masz na http://www.edw.com.pl/ftp_05/BascomBasicAVR.hlp :)w helpie w opcji indeks wpisz encoder i tam masz co i jak :) pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4077068
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Testowałeś tą funkcję z enkoderem optycznym? Bo słyszałem że się nie sprawdza.
  • REKLAMA
  • #5 4077803
    Vox2003
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Tak, małe testy robiłem a dokładniej z właśnie rozebraną myszką podpiołem się pod element odbiorczy do at2313 i na LCD pokazuje kierunki w prawo i w lewo:) hmmm zaraz poszukam ten układzik i może coś jeszcze podłubie może faktycznie coś jest w tym co mówisz że się nie sprawdza.???
  • #6 4077857
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Kierunek to za mało, ważne żeby pokazywał prawidłowe przyrosty przy całym zakresie wykorzystywanych prędkości, poza tym czy przy pewnych położeniach nieruchomej osi enkodera nie pokazuje bzdur i czy ma rozsądną rozdzielczość, a nie wyłapuje co drugi impuls.
REKLAMA