logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś budował modelarski regulator dwukierunkowy z artykułu AlexRC?

zan 02 Kwi 2006 15:48 5220 9
REKLAMA
  • #1 2485532
    zan
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!

Przekopalem siec w poszukiwaniu jakiegos schematu modelarskiego regulatora dwukierunkowego i w sumie nie znalazlem takiego ktory sprostalby moim oczekiwaniom.

Nie dawno natchnalem sie na ten artykul: http://alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=5628

Czy ktos juz budowal ten regulator?

Na moje oko wyglada ciekawie opcje i parametry tez niezle. Ciekawe jak sie spisuje?

Jesli ktos ma jakies info na ten temat to prosze niech sie z nami podzieli, wiem ze duzo osob szuka podobnych konstrukcji.
  • REKLAMA
  • #3 2486406
    zan
    Poziom 12  
    Dzieki, fajna strona, jednak nie znalazlem tego czego szukalem.
  • REKLAMA
  • #5 2486590
    zan
    Poziom 12  
    Szukam regulatora Full Wypas. Obslugujacego pakiety 2s i 3s li-poly, prad spory 40A. Z latwo dostepnymi elementami.
  • REKLAMA
  • #6 2776429
    OKI
    Poziom 18  
    Ocena: 140
    Ja wykonałem ten regulator Wiktora.
    Logicznie działa super i nie mam nic do zarzucenia (pogratulować autorowi projektu)
    Programuje się bardo ładnie i łatwo, zabezpieczenia działają prawidłowo.
    Pojawił się jednak mały problem z grzaniem tranzystorów przy większym obciążeniu.
    Do zabawek napędzanych małymi silniczkami (ok 1A) napewno się nadaje i spełnia swoje założenia.
  • REKLAMA
  • #7 2776767
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    caly problem z grzaniem tranzystorow w regulatorze Wiktora to za niskie napiecie na bramkach przy tych 15v tez nie bedzie wiele lepiej bo dolne tranzystory mostka sterowane sa z atmegi dosc niskim napieciem - brak driverow ale reszta bez zarzutu.
  • #8 2776776
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    hej.
    ja go zbudowalem. dziala calkiem dobrze. ma duzo mozliwosci do zaporgramowania typu 1/2 mocy, odciecia, neutrum, moze pracowac jako jednokierunkowy.

wada jego jest to ze jest duzy (jakbys zrobil na wersji smd scalaka to by bylo).

ale najwieksza jego wada jest to ze czasami traci zawartosc pamieci. wydaje mi sie ze tu autor nie doczytal pdf'a o atmega8 i stad sie biara problemy.

po prostu czesto wlaczamy nasz pojazd czy lodz czy nawet samolot a tu nic nie dziala. tzreba od nowa programowac (ok 10s roboty no ale jak wszystko jest zabudowane to jest problem)

ale ogolnie polecam. ja sam zaprojektowalem i zbudowalem regulator do pierwszego pojazdu a potem zbudowalem ten i mi sie bardzo spodobal.
  • #9 2777104
    Wiktor123
    Poziom 1  
    Witam!

Na wstepnie chcialbym powiedziec ze jestem bardzo zadowolony ze ktokolwiek zrobil moj regulator.

Oczywiscie regulator ma pewne wady - nie da sie ukryc - brak driverow, podwajacza napiecia, zastosowanie tranzystorow typu P, za mala liczba tranzystorow. Logika oprogramowania nie jest zla wiec dla ulepszenia nalezalo by poddac modyfikacja jedynie mostek H. Oczywiscie przydalaby sie tez plytka pod wersje SMD wtedy uklad bylby znacznie mniejszy.

slawko_k:
    U mnie nigdy procesor nie "zgubil" zawartosci pamieci.
    Prawdopodobnie wydaje Ci sie ze regulator nie dziala a on tylko czeka na ustawienie drazka gazu w neutrum.
    Jesli jest inaczej to prosze powiedz mi jak zadbac o zawartosc pamieci.

Narazie zaprzestalem wszelkich prac nad regulatorem ale jesli pojawia sie jakies uwagi to moge zmodyfikowac oprogramowanie. Zaprojektowanie nowego mostka i przetestowanie zostawiam juz Wam ze wzgledu na brak czasu.

Pozdrawiam
    Wiktor
  • #10 9926964
    andrew-w
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

Zamierzam wykonać regulator dwukierunkowy w zasadzie taki sam jak p. Bodziocha. link: http://www.modelhobby.republika.pl/regulator/reglerpic.htm#reg2k . Zamierzam sam napisać program, i regulator zrobic na atmega8 . Mam nadajnik i odbiornik hobbyking'a. I teraz moje pytanie, czy wie ktoś jaki sygnał jest podawany z odbiornika? Czy jest to po prostu PWM 5v podawany na "impuls"? Jaką częstotliwość powinien mieć pwm wychodzacy z atmegi na tranzystory i jaka czestotliwosc ma sygnal z odbiornika?

Z góry dzieki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy modelarskiego regulatora dwukierunkowego opisanego w artykule na stronie AlexRC. Użytkownicy potwierdzają, że regulator Wiktora działa logicznie poprawnie, jest łatwy do programowania i posiada skuteczne zabezpieczenia, jednak przy większym obciążeniu pojawia się problem przegrzewania tranzystorów, co wynika z niskiego napięcia sterowania bramek i braku driverów. Regulator oferuje wiele funkcji programowalnych, takich jak regulacja mocy, odcięcia i praca jednokierunkowa, ale ma wady: duże rozmiary (brak wersji SMD) oraz sporadyczne utraty zawartości pamięci mikrokontrolera, co wymaga ponownego programowania. Autor projektu wskazuje na możliwość modyfikacji mostka H i oprogramowania, podkreślając, że logika sterowania jest poprawna. W dyskusji pojawiły się także pytania o sygnały PWM z odbiorników HobbyKing oraz częstotliwości sygnałów sterujących tranzystory i odbiornik. Wspomniano alternatywne źródła schematów regulatorów, jednak nie spełniły one oczekiwań autora. Regulator obsługuje pakiety Li-Pol 2s i 3s oraz prąd do 40A, z łatwo dostępnymi elementami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA