logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator obrotów RC z Conrad Electronics wg schematu KW nie działa – silnik na full

gierek_forever 29 Sty 2006 14:53 3360 11
REKLAMA
  • #1 2233441
    gierek_forever
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam!

Wykonałem regulator obrotów do modelu RC zgodnie ze schematem:

http://www.math.niu.edu/~behr/RC/KW/kw-low-schem.pdf

wykaz części jest tutaj:

http://www.math.niu.edu/~behr/RC/KW/kw-low-parts.html

i układ nie działa:cry: Po włączeniu zasilania odbiornika RC silnik się uruchamia i pracuje na pełnej mocy. Czy ten schemat jest dobry, może ktoś zrobił taki regulator i działał?

Sprawdzałem na aparaturze Graupner MC-14 na odbiorniku C-19
  • REKLAMA
  • #2 2356660
    jacynka84
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Na pewno wszystko dobrze zrobiłeś? popatrz na wrzystkie linie zasilanie,+,- -+ serwa, sygnał jest to tam nieco skomplikowane i mogłeś coś niechcący zamienić. szczególnie na wtyczce serwa.
  • REKLAMA
  • #3 2937640
    gierek_forever
    Poziom 16  
    Po długim czasie powróciłem do tego regulatora. Zmieniłem tranzystor, który był źle wlutowany. Regulator dalej jednak nie działa. Efekt jest taki, że jak się dotknie do płytki palcem (tak aby zahaczyć o plus odbiornika) silnik zaczyna sie kręcić. Jeżeli dłużej przytrzymuje, to silnik dłużej sie kręci (po puszczeniu), jakby magazynował ładunek z ręki. Już całkiem się w tym pogubiłem. :cry:
  • #4 2938174
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4225
    To przydałoby się pomierzyć napięcia w całym torze sygnału, posprawdzać, czy któreś się zmieniają
    jak kręcisz regulatorami z nadajniku... bez tego byłoby za dużo możliwości do sprawdzania (i pisania).
  • Pomocny post
    #5 2938403
    zbig_wwl
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Po kolei:
    1. Rozumiem, że używasz dwóch pakietów - 1 do zasilania odbiornika, 2 do silnika;
    2. Rozumiem, że na lini "servo plus" masz napięcie równe napięciu pakietu odbiornika mierzone względem lini "common";
    3. Odlutuj R9 od kolektora tranzystora Q1 i na odlutowaną końcówkę rezystora podaj napięcie z lini "servo plus". Silnik powinien ruszyć;
    4. Odlutuj R6 od wyjścia IC1b i odlutowaną końcówkę rezystora połącz z linią "common". Silnik powinien ruszyć.
    5. Odlutuj R2 od od wyjścia IC1a i na odlutowaną końcówkę rezystora podaj napięcie z lini "servo plus". Silnik powinien ruszyć;
    6. Podaj napięcie z linii "servo plus" na niodwracające wejście IC1a. Silnik powinien ruszyć.

W sumie punkty 3-6 możesz wykonać w kolejności odwrotnej :D .
    Po sprawdzeniu punktu 2 dla bezpieczeństwa odbiornika odłącz go i podłącz pakiet odbiornika bezpośrednio do regulatora.

I jeszcze ogólna refleksja - nie polecam tego typu regulatorów, ponieważ:
    - brak BEC - konieczność stosowania 2 pakietów;
    - częstotliwość PWM 50Hz - tego silniki nie lubią;
    - praktcznie nie da się wyregulować układu tak, żeby osiągnąć pełen zakres regulacji mocy silnika (cytat z listy elementów: "Tracy Narine had to use 22 k to get full throttle with his radio" :D)

Jak coś sprawdzisz to pisz.

Pozdrawiam
  • #6 2952637
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    na początek dobrze zrobić ten uklad/ układ działa / sprawdz montaż koniecznie układ jest impulsem sterującym z aparatury, jak ty sterujesz ten regler....napisz
  • REKLAMA
  • #7 2991080
    gierek_forever
    Poziom 16  
    Witam!
    Dziękuję za porady, chyba zrobię ten układ od nowa, bo już nie mam do niego siły. Kilka osób potwierdziło także jego działanie. Obecnie nie mam czasu, ale jak tylko znajdę chwilę zabiorę się do pracy i poinformuję o wynikach.
  • REKLAMA
  • #8 2991934
    zbig_wwl
    Poziom 17  
    Na mojej stronce http://elfly.pl/brush/brush.htm masz schemat regulatora. Jeżeli znasz się cokolwiek na uC i potrafisz je zaprogramować (znaczy się wgrać kod do uC :D ) to prostszego chyba nie znajdziesz. Jeżeli nie potrzebujesz BEC'a, zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem akumulatorów itd. to właściwie ten schemat da się uprościć do uC, tranzystora, diody, kondensatora i dwóch rezystorów. Ekstremalnie to nawet wystarczy uC, tranzystor i dioda :D .
  • #9 2992625
    gierek_forever
    Poziom 16  
    Dawno zrobił bym na µP (najchętniej 51), gdybym miał programator :|
  • #10 2992881
    zbig_wwl
    Poziom 17  
    Zakładam, że komputer masz :D (ze złączem drukarkowym musi być). Programator do AVR-ów kosztuje na allegro ok. 10zł. Zresztą do nowych 51 też się nadaje - przynajmniej tych z atmela. Byle miały ISP :D
  • #11 3075482
    gregoorr
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    zbig_wwl napisał:
    Zakładam, że komputer masz :D (ze złączem drukarkowym musi być). Programator do AVR-ów kosztuje na allegro ok. 10zł. Zresztą do nowych 51 też się nadaje - przynajmniej tych z atmela. Byle miały ISP :D

Czy ktoś mógłby podać linki dla początkujących w takich tematach. Z elektroniką nie mam problemów, ale nie potrafię nic zaprogramować jak na razie. Wiem że są wielke możliwośći i chciałbym od czegoś zacząć.
  • #12 3076720
    zbig_wwl
    Poziom 17  
    Na google jest sporo a na elektrodzie chociażby tutaj. Trzeba więcej używać "Szukaj" :D
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Autor wykonał regulator obrotów silnika do modelu RC według schematu KW dostępnego na stronie math.niu.edu, jednak układ nie działa poprawnie – silnik pracuje na pełnej mocy po podłączeniu do odbiornika. Użyto aparatury Graupner MC-14 i odbiornika C-19. Wskazano możliwe błędy montażowe, szczególnie w okablowaniu serwa i wlutowaniu tranzystora. Zalecane jest pomiar napięć w torze sygnału oraz testowanie poszczególnych punktów układu poprzez odlutowywanie rezystorów i podawanie napięć, aby sprawdzić reakcję silnika. Sugerowano także rozdzielenie zasilania odbiornika i silnika na dwa pakiety. W dyskusji pojawiła się krytyka schematu ze względu na brak BEC i konieczność stosowania dwóch pakietów zasilających. Alternatywnie zaproponowano prostsze regulatory oparte na mikrokontrolerach (np. rodzina 51 lub AVR), które można zaprogramować, co pozwala na uproszczenie układu i dodanie funkcji zabezpieczeń. Użytkownik rozważa ponowne wykonanie regulatora i ewentualne przejście na rozwiązanie mikrokontrolerowe, jednak brak mu programatora. Wskazano dostępność tanich programatorów do AVR oraz źródła wiedzy dla początkujących w programowaniu mikrokontrolerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA