logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie J-FET, MOSFET i tranzystorów bipolarnych - zadanie na jutro

meninio 02 Kwi 2006 19:59 1176 3
REKLAMA
  • #1 2486388
    meninio
    Poziom 10  
    HEJ!! CHŁOPAKI MAM PROŚBĘ PROSIŁBYM WAS ŻEBYŚCIE MI OPISALI NASTĘPUJĄCE ZAGADNIENIA BO MI SĄ NA JUTRO POTRZEBNE!!!!!!! A NIE UMIEM NIGDZIE TEGO KONKRETNIE ZNALEŹĆ!! A MYSLE ZE DOSWIADCZENI ELEKTRONICY DADZĄ SOBIE Z NIMI BEZ WĄTPIENIA RADĘ!!

1. PORÓWNAĆ J-FETA I MOSFETA

2. PORÓWNAC MOSFETA Z BIPOLARNYMI

3. ZESTAWIENIE BIPOLARNEGO I UNIPOLARNEGO

JESLI BYŁOBY TO MOZLIWE PROSIŁBYM O ODPOWIEDZI W PUNKTACH - KRÓTKIE I RZECZOWE!! DZIEKUJE Z GÓRY WSZYSTKIM KTÓRZY PODEJMĄ SIĘ TEGO WYZWANIA!!

(!!)(!!!!) – ozdobniki ?
    Nie używaj dużych liter. [h]
  • REKLAMA
  • #2 2486424
    Grzegorz08
    Poziom 11  
    1. ja w sprawozdaniu na laborki miałem coś takiego:
    ·różnice w budowie – w tranzystorach MOSFET bramka jest oddzielona od kanału cienką warstwą izolacyjną, najczęściej utworzoną z dwutlenku krzemu SiO2
    ·prąd bramki w tranzystorach JFET jest rzędu 1pA – 10 nA, a w tranzystorach MOSFET ok. 103 razy mniejszy
    ·rezystancja wejściowa tranzystorów JFET jest rzędu 109-1012W a w przypadku MOSFET 1012 – 1016 W
    ·rezystancje rgs i rds są znacznie większe, a rezystancja rds mniejsza dla tranzystorów MOSFET niż dla tranzystorów JFET
    2.
    Biopolarne są sterowna prądem bazy, a w unipolarnych (Twój MOSFET) sterujemy napięciem bazy.
  • REKLAMA
  • #3 2486452
    meninio
    Poziom 10  
    dzieki grzegorz:)) jeszcze bym prosił troche więcej na temat pkt. 2 i 3!!:))
  • #4 2486608
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    2
    MOS ma większą rezystancje wejściową niż BJT.
    Tranzystory MOS nie mają ograniczenia związanego z drugim przebiciem i MOSFETY mają większe pojemności międzyelektrodowe.
    I to nie jest do końca prawdą że bipolarne tranzystory są sterowane prądowo, tak naprawdę też są sterowne napięciowo.

3
    W sumie to można napisać to samo co w 2 tylko można dodać jeszcze że tranzystory typu FET mają mniejszą transkonduktancje i nie wymagają dodatkowego źródła napięcia do ustawienia punktu pracy. I nie produkuje się chyba tranzystorów unipolarnych dużej mocy
REKLAMA