logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega gaśnie na wolnych na paliwie i na gazie-2.0 16V X20XEV

crsevolution 03 Kwi 2006 09:10 7332 8
REKLAMA
  • #1 2487706
    crsevolution
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Problem jest taki, że auto gaśnie na wolnych obrotach.. Dzieje się tak..
    Rano odpalam auto na benzynie, auto trzyma ok. 1200 obr/min.. Pochodzi chwilke, obroty spadną do 900-1000 i przełącza się na gaz i trzyma takie same obroty.. Po włączeniu jakiegoś biegu i ruszeniu z miejsca (dodaniu gazu) obroty spadają sobie do 300-400, po sekundzie znowu łapie 800 obr/min.. Po kolejnych 5 minutach kiedy ruszę z miejsca i wrzucę na luz auto gaśnie (jak się zatrzymam też).. Dopiero kiedy auto się rozgrzeje - ale też nie zawsze - trzyma obroty ok 750.. Już nie wiem co jest grane.. Komputer nie pokazuje żadnych błędów, przepustnica, silniczek krokowy przeczyszczone..
    Jaka powinna być reakcja, kiedy odłącze wtyczkę od silniczka krokowego ?
  • REKLAMA
  • #2 2487746
    mozdzmar
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    Na początek proponuję sprawdzić szczelność kolektora dolotowego. Na wolnych obrotach smaruj benzyną podejrzane miejsca (np. przy opaskach) zwykłym pędzlem. Jeśli obroty będą rosły to znaczy że ciągnie lewe powietrze z oparami benzyny.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2487755
    dominoq1
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    na bank bedzie silnik krokowy wolnych obrotow. zabrudzony i jeszcze przeczyscic przepustnice
  • REKLAMA
  • #4 2487860
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1082
    Reset kompa pozostaje i regulacja instalacji. Moze to byc przesterowanie mapy.
  • #5 2488130
    crsevolution
    Poziom 16  
    Wydaje mi się, że problem nie leży po stronie instalacji LPG..
    Problem pojawił się po czyszczeniu silnika krokowego przepustnicy (grzybki przylegające były bardzo brudne i nie były szczelne) - silnik ten był czyszczony podczas szukania przyczyny w złym chodzeniu auta na gazie. Problem z gazem rozwiązany (problem nie leżał w przepustnicy), ale auto zaczęło mieć za niskie obroty i na gazie i na paliwie..
    Co do instalacji LPG nie mogę nawet nic zrobić, gdyż jest to instalacja Holenderska i nikt nie chce się tego dotykać - musiałem sam rozbierać - a o wgraniu nowej mapy nie ma co marzyć..

Takie pytanie.. Jak powinno zachować się auto przy chodzeniu na paliwie, kiedy odłączę zasilanie od silnika krokowego przepustnicy ? I jakie wartości napięć powinny być na poszczególnych pinach na wtyczce o tegoś silniczka ?

Pamiętam, że jak u kolegi mechanika rozkładaliśmy krokowy, żeby wyczyścić to po złożeniu był taki czas, że zaczęły falować obroty na benzynie (na gazie w ogóle nie chodził) w zakresie od 1200-2000.. Dojechałem do domu i problem sam z siebie znikł..

Odłączałem już klemy, wymieniałem świece, przewody itp..
  • #6 2488289
    Uziel23
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Mam coś podobnego w Cordobie 2,0 i u mnie jest to Przepływomierz!
    Spróbuj założyć jakiś inny jeśli będzie ok, to kupuj używany cena od 200 do 350
  • REKLAMA
  • #7 2488416
    dominoq1
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    napisz jaka masz instalacje gazowa -sterowana komputerkiem?
  • #8 2488904
    crsevolution
    Poziom 16  
    Więc tak.. Instalacja gazowa to Koltek-Necam - fabryczna opla.. Elektronika w tej instalacji to minimum.. Na 99% jestem pewien, że to nie wina instalacji gazowej..
    Co do krokowego od przepustnicy to po odpaleniu auta dzisiaj sprawa wygląda dokładnie tak:
    -po odpaleniu obroty maszerują na ok. 1200, po kilku chwilach spadają do 1000.. - po odłączeniu krokowego auto gaśnie - czyli jest ok
    -po kilku kolejnych chwilach auto przełącza się na gaz i trzyma obroty - po odłączeniu krokowego auto gaśnie - czyli jest ok..
    - wraz ze wzrostem temperatury silnika obroty maleją
    - po uzyskaniu temperatury ok. 85 st silnik trzyma 500 obr/min, po przegazowaniu spadają do 300 i później rosną do ok. 500-600 i tak w kółko..

Podejrzewam przepływomierz powietrza - bo nic innego już nie bierze udziału w sterowniu obrotami, jest jeszcze czujnik temperatury powietrza dolotowego ale on się nie psuje..
    Co do przepływomierza - nie za bardzo uśmiecha mi się wydawać 350 zł.. Jest jakiś sposób, żeby go naprawić/zregenerować ?
  • #9 2489689
    Uziel23
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Niestety nie ma. Za bardzo się nie znam ale wiem z autopsji, iż pezpływomierz to bardzo delikatne urządzenie. Otóż w środku pracuje płytka, która w moim przypadku (po wystrzeleniu) troszkę się pogieła. Mechanik próbował to w jakiś sposób naprawić ale raczej się tego nie da. Płytka zrobiona jest z duraluminium i pod większym naciskiem może zwyczajnie pęknąć. z tego co mówił elektronik to do mojego Seat Cordoba 2,0 94 pasuje również z silnika 2,0 czy to z Vectry czy z Omegi-tylko z czujnikiem temperatury oczywiście
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy gaśnięcia silnika Opla Omegi 2.0 16V X20XEV na wolnych obrotach zarówno na benzynie, jak i na gazie. Po uruchomieniu silnik utrzymuje obroty około 1200, które po chwili spadają do 900-1000 i następuje przełączenie na gaz. Po ruszeniu z miejsca obroty spadają do 300-400, a następnie stabilizują się na około 800 obr./min. Po kilku minutach jazdy i zatrzymaniu na luzie silnik gaśnie, a po rozgrzaniu utrzymuje obroty około 500-750, choć niestabilnie. Komputer diagnostyczny nie wykazuje błędów. Czyszczenie przepustnicy i silnika krokowego nie rozwiązało problemu. Odłączenie silnika krokowego powoduje zgaśnięcie silnika, co jest uznawane za normalne zachowanie. Podejrzenia padły na nieszczelność kolektora dolotowego oraz na przepływomierz powietrza, który jest delikatnym i kosztownym elementem do wymiany. Instalacja gazowa Koltek-Necam, fabryczna dla Opla, jest uważana za prawidłowo działającą i nie jest głównym źródłem problemu. Próby naprawy przepływomierza są trudne ze względu na jego konstrukcję, a części zamienne są drogie. Wskazano również na możliwość przesterowania mapy gazowej, jednak ze względu na ograniczenia w serwisowaniu instalacji LPG, zmiana mapy jest nierealna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA