Witam kolegów na forum. Problem, z którym się spotkałem polega na tym że w/w wieża nie chce czytać płyt. Problem dość popularny ale w tym przypadku nieco odmienny. Otóż początkowo myślałem że winowajcą jest uszkodzony laser jednak po wymianie VAM 2201 na nowy, problem pozostał. Po włożeniu płytki do szuflady i wsunięciu jej silniki ustawiają laserer do pozycji inicjacji płyta zaczyna się kręcić, kręcić, kręcić przez ok. 20 - 30 sek. po czym na wyświetlaczy wyskakuje komunikat DISC NOT FINALIZED. Próbowałem dokonać kekkiej korekty na perku przy laserze ale to nie przyniosło żadnych rezultatów. Wydaje mi sie, że powinny znajdować sie gdzieś jeszcze inne możliwości regulacji parametrów wiązki tak jak jest to w innych wieżach ale po przejrzeniu całej wieży nic nie znalazłem. Czyżby regulacje takie jak (focus, tracking itp. regulowało się w trybach serwisowych?). Nadmienię jeszcze, że w przypadku tej wieży częstą usterką jest uszkodzenie taśmy łączącej szufladę CD z płytą główną (ale to też sprawdziłem i jest ok). Tak więc poza koncepcją, że laser który kupiłem mógłbym uszkodzić nie nie przychodzi mi nic do głowy. A zapomniałem napisać jeszcze o jednej rzeczy a mianowiecie czy w przypadku uruchomienia wieży z nierozłączoną zworką na laserze mogłem coś uszkodzić. Z góry dziękję za wszelkie wskazówki.