logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS FW-390C nie czyta płyt po wymianie lasera VAM 2201, komunikat DISC NOT FINALIZED

baks 03 Kwi 2006 12:17 6478 20
REKLAMA
  • #1 2488189
    baks
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witam kolegów na forum. Problem, z którym się spotkałem polega na tym że w/w wieża nie chce czytać płyt. Problem dość popularny ale w tym przypadku nieco odmienny. Otóż początkowo myślałem że winowajcą jest uszkodzony laser jednak po wymianie VAM 2201 na nowy, problem pozostał. Po włożeniu płytki do szuflady i wsunięciu jej silniki ustawiają laserer do pozycji inicjacji płyta zaczyna się kręcić, kręcić, kręcić przez ok. 20 - 30 sek. po czym na wyświetlaczy wyskakuje komunikat DISC NOT FINALIZED. Próbowałem dokonać kekkiej korekty na perku przy laserze ale to nie przyniosło żadnych rezultatów. Wydaje mi sie, że powinny znajdować sie gdzieś jeszcze inne możliwości regulacji parametrów wiązki tak jak jest to w innych wieżach ale po przejrzeniu całej wieży nic nie znalazłem. Czyżby regulacje takie jak (focus, tracking itp. regulowało się w trybach serwisowych?). Nadmienię jeszcze, że w przypadku tej wieży częstą usterką jest uszkodzenie taśmy łączącej szufladę CD z płytą główną (ale to też sprawdziłem i jest ok). Tak więc poza koncepcją, że laser który kupiłem mógłbym uszkodzić nie nie przychodzi mi nic do głowy. A zapomniałem napisać jeszcze o jednej rzeczy a mianowiecie czy w przypadku uruchomienia wieży z nierozłączoną zworką na laserze mogłem coś uszkodzić. Z góry dziękję za wszelkie wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 2488531
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Spotkałem się z uszkodzeniem w elektronice CD po wymianie lasera i uruchomieniu z nierozłączoną zworką. Jeśli założyłeś nowy laser to jego nie trzeba regulować (lasery są regulowane fabrycznie). Uszkodzenie masz gdzieś w elektronice, sprawdziłeś może jej zasilania? Czy laser w ogóle świeci?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2496401
    baks
    Poziom 21  
    Witam i dziękuję za podpowiedź. Jeżeli chodzi o napięcia to dokładnych pomiarów nie jestem w stanie dokonać ponieważ nie posiadam serwisówki do tego modelu. Jeżeli chodzi natomiast o to czy laser świeci to tak. Jak już pisałem odtwarzacz odczytuje ścieżkę startową, płyta rusza lecz niestety nie może odczytać informacji z zawartościa płyty. Poczytałem co nieco na forum i poszedłem tropem uszkodzonego DRIWERA lasera jest ich tam kilka identycznych tj. TDA7073A min. do silników lasera, do strerowania szufladą ale niestety po zamianie miejsc w/w układów dalej jest to samo. Jeżeli chodzi o zimne luty to też odpada. Zaskoczył mnie jednak fakt, iż po włożeniu jednej płyty (orginalnej) momentalnie wczytuje ścieżkę i pokazuje komunikat PLAY PROGRAM po czym wyłącza wieżę do trybu st. by. Cżyżby zatem ta wieża miała jakiś soft któy można wgrywać za pomocą płyty serwisowej lub tryby serwisowe które należało by ustawić? Nadmienię, iż nie oczekuję w żadnym wypadku gotowych rozwiązań ale zwracam się do osób które zagłębiały sie już w serwis tego typyu sprzętu o jakiekolwiek pomysły. Dodam jeszcze, że dla pewności zamówiłem drugi nowy laser ze sprawdzonej firmy i dalej to samo. Z góry dziekuje za zainteresowanie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2497206
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Witam. Czy laser wymieniany był razem z silnikami, czy tylko Pick-up ?
  • #5 2499396
    baks
    Poziom 21  
    Witam. Orginał z silnikami zamówiony w NORTH SERVICE. Jeżeli jest to tylko możliwe zawsze wymieniam z silnikami bo wiem ile czasami silniki mogą przysporzyć niespodzianek.
  • #7 2526097
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2362
    W jaki sposób sprawdziłeś tasmę połączeniową podstawiłeś nową.
  • #8 2526196
    baks
    Poziom 21  
    Przedzwaniam sobie ja pin po pinie ruszając jednocześnie żeby "sprowokować:" ewentualną przerwę. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2815161
    baks
    Poziom 21  
    Witam ponownie. Chciałbym pociągnąć ten temat dalej ponieważ pojawiły się nowe okoliczności. Zamówiłem jeszcze jeden laser do innej wieży tym razem ale idnentyczny i po podstawieniu okazało się że wszystko działa bez zastrzeżeń. Już się ucieszyłem, że jest wszystko ok a tu nagledokładnie to samo problemy z odczytaniem płyty a w dodatku wieża po ok 30 min pracy sama przechodzi do trybu STAND BY. Nie ma znaczenia czy wpięty jest moduł CD czy nie. Za to po wychłodzeniu elementów wszystko wraca do normy. Zatem moja diagnoza wypadła na zasilacz. Tylko ciężko mi zdjąć dokładne pomiary ponieważ nie posiadam serwisówki do tego modelu. Może któremuś koledze trfiło się coś podobnego i zechciałby się podzielić ze mną swoimi wsazówkami to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
  • #10 2816511
    baks
    Poziom 21  
    Witam wszystkich. Problem rozwiązany. Winowajcą okazało się zawyżone napięcie wychodzące z bloku power down (5,6V), było prawie 12 V. po wymianie czterech tranzystorów w tym układzie (były mocno przegrzane) oraz diody zenera 5,1 V napięcie spadło do poziomu 7V i wieża zaczeła pracować normalnie. Problemem jest za wysokokie napięcie wchodzące na ten układ (powinno być 12,78 V a jest 15,78 V dlatego też za wysokie napięcie wyjścowe o 2 V. Narazie wieża pracuje na obserwacji. Jeżeli problem będzie sie powtarzał dam znać co robiłem dalej. Ponizej podaje oznaczenia elementów z druku:

Tranzystory:
    7241 - BC547B
    7240 - BC547B
    7247 - BC337-25
    7248 - BC337-25
    Dioda:
    6236 - BZX79-F5V1

...... a wydawałoby sie, że to laser, do myślenia zmusiło mnie dopiero samoczynne przechodzenie w czuwnie ....
  • #11 2819505
    arawan
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Witam. Ja też mam taką wieżę i mam następujący problem:
    Pow łączeniu jej do prądu płytka odtwarzana jest normalnie, a po około minucie odtwarzacz zaczyna "świrować" i obraca płytą raz w jedną, a raz w drugą stronę, a na wyświetlaczu pokazuje się napis, że płyta nie jest sfinalizowana. Czyszczenie soczewki, ani regulacja na płytce lasera nic nie dała - dalej jest to samo. Jak się wyłączy sprzęt z prądu i odczeka kilkanaście minut to problem się powtarza. Reszta działa ok, nic się nie wyłancza. Co może być problemem?

Prosże o info. Postaram się jeszcze sprawdzić napięcia, może problem jest właśnie z nimi. Jak mi się uda dojść do źródła problemu, to napiszę.
  • #13 2820824
    arawan
    Poziom 17  
    Witam. Dziękuję za schemat. Jest dość dokładny. Bawiłem się w pomiary wg. Twojego opisu i u mnie wydaje się być z tym wszystko w porządku. Napięcie na diodzie zenera jest w granicach 5,6V, czyli ok. Jeden tranzystor (nr 7240) trochę się grzeje, ale to jednak nie jest jego wina, bo wymieniłem i jego i te trzy pozostałe. Problem w dalszym ciągu jest taki, jak był(tranzystor teeż się grzeje). Podłączyłem nawet wentylator, ale nie widziałem żadnej poprawy. Napięcie 5,6V nie zmienia się zbytnio w czasie pracy i w czasie awarii. Zaczynam się zastanawiać nad kupnem lasera. Jeśli jednak masz jeszcze jakieś sugestie, to z góry dziękuję za każdą pomoc. Wieże usiłuję naprawić gratisowo, dla niezbyt zamożnej rodziny, a właściwie dla ich dziecka.

Pozdrawiam
    Adam
  • #14 2831168
    baks
    Poziom 21  
    Witaj
    Jeżeli jest faktycznie jak piszesz i wszsystkie napięcia masz ok. to wg mnie pozostaje jeszcze dokładne sprawdzenie tasiemek (lasera i szyflady) ta druga często ulega uszkodzeniu. Jeżeli to nie da rezultatu a wszystkie napięcia wchodzące na moduł CD są na odpowiednim poziomie podstaw laser (tylko koniecznie z mechaniką i ze sprawdzonej hurtowni). Takie objawy powstają czesto wskutek uszkodzonego silniczka napędu płyty. Zdarza się to co prawda częściej w sprzęcie DVD ale i w audio miałem kilka takich przypadków.
    Daj znać o rezultatach.
  • #15 2831191
    arawan
    Poziom 17  
    Witam. Rano dostarczono mi laser do tej wieży i wymieniłem go już. Oryginalnie był tam laser VAM-2201/01, ale w sklepie internetowym kupiłem VAM-2201/07 za 50 zł i okazało się, że trafiłem w samo sedno. Płytka startuje od razu, mechanizm nie jest już tak wrażliwy na wstrząsy i przeszło kilka płyt bez najmniejszego problemu. Bałem się tylko, że jeśli to nie będzie wina lasera, to będzie mi on leżał niepotrzebnie w domu, ale jednak szczęśliwie okazało się, że to była wina lasera. Dzięki za pomoc:-)
  • #16 3927496
    suker
    Poziom 2  
    Witam!Ja także mam problem z laserem wieży Philips FW-390C.Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość wstawienia lasera który by czytał płyt mp3??Pozdrawiam!!
  • #17 3927543
    arawan
    Poziom 17  
    Nie ma szans, aby po wymianie lasera wieża zaczęła czytać format mp3. Nie ma w niej dekodera tego formatu. To tak, jakby zwykły najprostszy odtwarzacz DVD po wymianie lasera zaczął czytać format DIVX, albo zwykły odtwarzacz CD, płyty DVD itp. Wymień laser i jeśli to jego wina, będziesz miał sprawny sprzęt. U mnie po wymianie lasera wszystko było ok.
  • #18 3928594
    suker
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź!!!A istnieje możliwość "załadowania" do niej dekodera tego formatu??I jeszcze jedno wzmacniacz który jest w wieży zamontowany dałby rade z głośnikami o większej mocy, np. 2x100watów ???
  • #19 3928666
    arawan
    Poziom 17  
    Witam. Nie jest możliwe dodać do czegoś coś, co nie zostało przewidziane przez projektanta. Czasem oglądając jakieś urządzenie widzimy, że są miejsca na elementy, ale nie zostały one przylutowane, np. dodatkowy kanał basowy itp. Jest to prosty model wieży i nie ma się co łudzić, że będziesz miał w niej odtwarzacz mp3. Czasem producent celowo blokuje coś w urządzeniu, ale znajdują się osoby, które potrafią "wyciągnąć" z tego więcej niż np. dane znamionowe, jak choćby karty graficzne, że wystarczy zmienić wartość kilku elementów, albo programowo ją "przyśpieszyć". Co do wzmacniacza, to bałbym się podłączyć do niego takie obciążenie jak głośnik 100 Watowy. Może będzie działać, może zabezpieczenia nie pozwolą na uszkodzenie wzmacniacza, a może wzmacniacz nie będzie na tyle silny, że jakość dźwięku przy niemożliwości pracy głośnika w jego optymalnych parametrach nie będzie zadowalająca. Na Twoim miejscu dałbym sobie spokój.
  • #20 3942572
    suker
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedz.Jaki Subwoofer mogę podłączyć do tej mini-wieży, czy nie gra roli jaki podłącze i będzie grało??Z góry dzięki!!
  • #21 3945466
    arawan
    Poziom 17  
    Witam. Tam chyba nie ma wyjścia audio po cinch, więc chyba tylko aktywny wofer, który można podłączyć bezpośrednio do linii głośników. Ewentualnie, jak masz kogoś, kto się na tym zna, można podlutować się do wejścia wzmacniacza końcowego. Wystarczyłyby wtedy zwykłe głośniki komputerowe z woferem. Podłączanie dużego głośnika bezpośrednio pod wyjście może zbyt obciążyć końcówkę mocy i może ona ulec uszkodzeniu, a efekty i tak mogą być mierne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z odtwarzaniem płyt w wieży PHILIPS FW-390C po wymianie lasera VAM-2201. Pomimo wymiany lasera na nowy egzemplarz (często z silnikami), urządzenie wyświetla komunikat "DISC NOT FINALIZED" i nie odczytuje płyt. Laser świeci i mechanizm obraca płytą, jednak odczyt danych nie następuje. Podejrzewano uszkodzenia elektroniki, w tym sterowników TDA7073A oraz taśmy łączącej szufladę CD z płytą główną, które były sprawdzane i wymieniane bez efektu. Po dalszej diagnostyce okazało się, że problemem było zawyżone napięcie zasilania w module power down – zamiast nominalnych 5,6 V było około 12 V, co powodowało przegrzewanie tranzystorów i diody zenera. Po wymianie czterech tranzystorów (BC547B, BC337-25) oraz diody zenera BZX79-F5V1 napięcie ustabilizowało się na poziomie około 7 V, a wieża zaczęła działać poprawnie. Wskazano, że lasery VAM-2201 są fabrycznie regulowane i nie wymagają dodatkowej regulacji mechanicznej, a problemy z odczytem często wynikają z uszkodzeń zasilania lub taśm połączeniowych. Dodatkowo omówiono, że wieża nie obsługuje formatu MP3, ponieważ nie posiada odpowiedniego dekodera, a wzmacniacz jest przystosowany do głośników o mocy nominalnej, niezalecane jest podłączanie głośników o mocy 2x100 W bez odpowiednich modyfikacji. Wskazano także, że do miniwieży można podłączyć aktywny subwoofer bezpośrednio do linii głośnikowej, unikając przeciążenia wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA