logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika do subwoofera domowego: STX 27-300-4 SC czy 32-300-4 SC?

djpolb 03 Kwi 2006 13:42 885 8
REKLAMA
  • #1 2488438
    djpolb
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Takie pytanie juz padlo wiele razy ale nie znalazlem tam zadnej odpowiedzi ktora by mnie satysfakcjonowala. Jedni sie pytaja o wersje 150 W inni i roznice SC vs SS itp. Mi chodzi o konkretna odpowiedz ktory glosnik bedzie lepszy do suba domowego napedzanego wzmacniaczem z allegro http://www.allegro.pl/item95175834_mega_moc_najlepszy_w_swojej_klasie_600w_do_suba_.html. Do wyboru mam te dwa glosniki co w temacie, bo wersja 150 W raczej bedzie wg mnie za slaba i nie zalezy mi na zoltej membranie bo glosnik bedzie skierowany w strone podlogi i nie bedzie jej widac. Poza tym podobno wersja SC jest nieco lepsza. Oczywiscie obudowe dobiore odpowiednia do wskazanego glosnika. Chodzi mi glownie o niskie zejscie basu bo bede go uzywal do filmow i muzyki jednoczesnie. Czekam na wasze opinie.
  • REKLAMA
  • #2 2488459
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Wersja 150 i 300 mają te same cewki więc mocowo są na tym samym poziomie,
  • REKLAMA
  • #3 2488751
    postiga
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    Do tego wzmacniacza beda dobre obydwa glosniki. Na 32 uzyskasz lepszy bas, gdyz jest wieksza powierzchnia membrany
  • REKLAMA
  • #4 2488791
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Wierząc danym, to ten mniejszy ma niższą częstotliwość rezonansową stąd powinien być lepszy.Ale to tylko wnioski patrząc na suche dane.
  • #5 2490664
    djpolb
    Poziom 16  
    No ale mi chodzi o jakies potwierdzenie a nie typu: byc moze, powinien, prawdopodobnie. Preferuje konkretne odpowiedzi a nie cos w stylu: nie dzisiaj bo mnie glowa boli:) Piszczie albo 27 albo 32
  • REKLAMA
  • #6 2490707
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    A zasymulowałes je sobie już ? W odpowiednich obudowach?

Mimo, iż 27 ma niższa rezonansową wcale nie oznacza, że niżej zejdzie, a tym bardziej że 32 jest większy nie oznacza, że jeden lub drugi jest lepszy są to łośniki tej samej klasy cenowej.

Za to 32 - na pewno może pracowac w większej obudowie. I wtedy może osiągnąć niższe czestotliwości.

Jeśli porównasz głośniki we właściwej najlepszej obudowie Bedziesz wiedział na czym stoisz. nie trzeba się pytać.

Rozumiem, gdyby te głośniki wczoraj wyszły, to może, ktoś oprócz mnie Ci odpowiedziałby Ci na te, pytanie. Ale pytajcie dalej o to samo, to wreszcie posprząta się to forum raz a dobrze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2490742
    djpolb
    Poziom 16  
    Na rozmiarach obudowy mi specjalnie nie zalezy. Jesli chodzi o symulacje w programie to sa to tylko wykresy. Ja wole poznac zdanie kogos kto mial doczynienia z jednymi drugim glosnikem. Cena roznicy 20-30 zl tez raczej niestanowi problemu. Sadzac po waszych odpowiedziach to moge wybrac glosnik wg wlasnego "widzi mi sie " a tego wole uniknac bo wole sie oprzec na konkretnych doswiadczeniach niz na metodach prob i bledow :)
  • #8 2491034
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    djpolb napisał:
    Czekam na wasze opinie.

Tak sformuowałeś pytanie, więc nie miej do kogoś pretesji.
    Pytanie skieruj do użytkowników, ale i tak albo mają jeden albo drugi głośnik, bo jaki jest sens kupowania dwóch podobnych głośników.
    Moim zdaniem i jeden i drugi jest za wielki do domu.
  • #9 2491131
    djpolb
    Poziom 16  
    Nie mam do nikogo pretensji :) Moze troche zle napisalem ta poprzednia wypowiedz. Jesli chodzi o glosnik to pewnie wezme 27-ke bo bedzie taniej jesli chodzi o caloksztalt.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośnika do subwoofera domowego napędzanego wzmacniaczem o mocy do 600 W z Allegro. Porównywane są modele STX 27-300-4 SC oraz 32-300-4 SC. Oba głośniki mają cewki o tej samej mocy, więc pod względem mocy są porównywalne. Model 32-300-4 SC charakteryzuje się większą powierzchnią membrany, co przekłada się na lepsze brzmienie basu i możliwość pracy w większej obudowie, co może skutkować niższym zejściem częstotliwości. Z kolei STX 27-300-4 SC ma niższą częstotliwość rezonansową, co teoretycznie może oznaczać lepsze niskie tony, jednak nie jest to jednoznaczne bez odpowiedniej symulacji w właściwej obudowie. Użytkownik preferuje konkretne opinie oparte na doświadczeniu, a nie jedynie na danych teoretycznych czy symulacjach. Cena różnicy między głośnikami jest niewielka, a wybór może zależeć od indywidualnych preferencji i dostępności. Wskazano, że oba modele są dobre do wzmacniacza, ale mogą być zbyt duże do typowego użytku domowego. Ostatecznie użytkownik skłania się ku modelowi 27-300-4 SC ze względu na niższy koszt całkowity.
REKLAMA