logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić Aopen CRW2440 po nieudanym flashowaniu?

Sadi 20 Cze 2002 22:55 2462 6
REKLAMA
  • #1 21049
    Sadi
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    jak w temacie , nagrywarka aopen model: crw2440 , po niedokonczonym flashowaniu
    windows wykrywa ja jako "Ricoh FirmwareLoader2" , przy probie ponownego
    flashowania Rflash wyswietla komunikat **NG***NG***NG*** , co trzeba zrobic
    zeby przywrocic ja do zycia? czy sa jakie programy do flashowania ktore nie
    sprawdzaja modelu nagrywarki lub to pomijaja?

--
  • REKLAMA
  • #2 21116
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Jak masz flesza w podstawce można jeszcze spróbować na zewnętrznym progu.
  • REKLAMA
  • #3 21121
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Sadi napisał:
    jak w temacie , nagrywarka aopen model: crw2440 , po niedokonczonym flashowaniu
    windows wykrywa ja jako "Ricoh FirmwareLoader2" , przy probie ponownego
    flashowania Rflash wyswietla komunikat **NG***NG***NG*** , co trzeba zrobic
    zeby przywrocic ja do zycia? czy sa jakie programy do flashowania ktore nie
    sprawdzaja modelu nagrywarki lub to pomijaja?

Na www.cdrinfo.pl Masz gdzieś z boku opis jak postępować prz nieudanym flashowaniu sprzętu.
  • #4 21183
    Sadi
    Poziom 15  
    flash jest lutowany na dodatek w obudowie TSOP48 ,a sztuczki z cdrinfo nie pomagaja :( , mam nawet jakas zcrackowana wersje rflasha ktora ma ponoc zlamane zabezpieczenia do sprawdzania modelu nagrywarek i tez nie chce zaprogramowac no chyba ze czegos o tej zcrakowaniej wersji nie doczytalem, no juz nie wiem jak to ugryzc. Wolalbym naprawic ja softem niz podchodzicz lutownica do takiego rastra :lol:
  • REKLAMA
  • #5 21246
    Hancock
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Raczej tylko zewnętrzny programator może uratować sprawę .
  • #6 21423
    cidzej
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    "Szukamy osoby która ma identyczny model CD-ROM'u lub nagrywarki.
    Pożyczamy od tej osoby napęd i zabieramy się do dzieła.
    Ustawiamy identycznie zworki na obu napędach.
    Podpinamy do obu urządzeń zasilanie i taśmę do sprawnego napędu.
    Startujemy system.
    Pamiętaj o wyłączeniu opcji automatycznego powiadamiania o włożeniu CD.
    Uruchamiamy program do update'u biosu.
    Po poprawnym rozpoznaniu modelu danego napędu przez program fleszujący , odłączamy taśmę ze sprawnego urządzenia i podpinamy ją do reanimowanego sprzętu (Uwaga!! czynność tą wykonujemy przy włączonym komputerze).
    Przeprowadzamy upgrade biosu.
    Jeżeli upgrade przebiegł pomyślnie, restartujemy system.
    Jeżeli po restarcie nasza nagrywarka lub CD-ROM jest widziany przez system oznacza to pomyślne zakończenie operacji ratunkowej ;)).
    Oddajemy pożyczony sprzęt."

to jest cytat z CDRinfo ... hehe ciekawy sposob, a zawsze sie zastanawialem co by sie stalo jakby w chodzacym kompie podpinalo sie i odpinalo napedy ??
  • REKLAMA
  • #7 21426
    Sadi
    Poziom 15  
    robilem tym sposobem i tez nie idzie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki Aopen CRW2440, która po nieudanym flashowaniu jest wykrywana przez system Windows jako "Ricoh FirmwareLoader2". Próby ponownego flashowania za pomocą programu Rflash kończą się komunikatem błędu **NG***NG***NG***. Flash pamięci jest lutowany w obudowie TSOP48, co utrudnia fizyczną ingerencję. Standardowe metody opisane na cdrinfo.pl oraz użycie zcrackowanej wersji Rflasha z pominięciem weryfikacji modelu nie przynoszą efektu. Sugerowane rozwiązania obejmują użycie zewnętrznego programatora do bezpośredniego zaprogramowania pamięci flash lub metodę podmiany taśmy i zworków z identycznym, sprawnym napędem podczas pracy systemu, co pozwala na przeprowadzenie aktualizacji firmware'u. Jednakże również ta metoda nie została potwierdzona jako skuteczna w tym przypadku. Ostatecznie, bez dostępu do zewnętrznego programatora lub fizycznej wymiany pamięci flash, przywrócenie nagrywarki do życia jest bardzo utrudnione.
REKLAMA