logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieudana proba wgrania biosu do nagrywarki. Co z tym zrobić?

xmarek 23 Lis 2005 14:46 891 3
REKLAMA
  • #1 2018484
    xmarek
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Witam problem jak w temacie.
    mam nagrywarke aopen crw5232 i ściągnąłem bios zoficjalnej strony ( wersja 1.05).
    podczas wgrywaia nowego biosu wskaźnik postępu doszedł do koańca i program siezawiesził. zawieszil całego windowsa. czekałem z 15 inut i nic i wkońcu zresetowałem kompa i jak komp wstał to już nagrywarki nei widział.

Co z tym zrobić??

czy nagrywarka nadaje sie do kosza??
  • REKLAMA
  • #2 2019450
    Baximus
    Poziom 17  
    Metody są dwie: Pierwsza - naukowa - wylutuj kość boisu i zaprogramój w zewnętrznym programatorze. Problem może być taki, że możesz nie mieć stosownego programatora.

Druga - dużo bardziej amatorska - podłączasz identyczną nagrywarkę do komputera, odpalasz windows, i zamieniasz w trakcie pracy nagrywarki na taśmie. Udało nam się tak kilka razy podnieść uszkodzony napęd, ale metoda jest ryzykowna i nie zawsze przynosi efekt.
  • REKLAMA
  • #3 2020094
    xmarek
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Baximus napisał:
    Metody są dwie: Pierwsza - naukowa - wylutuj kość boisu i zaprogramój w zewnętrznym programatorze. Problem może być taki, że możesz nie mieć stosownego programatora.

Druga - dużo bardziej amatorska - podłączasz identyczną nagrywarkę do komputera, odpalasz windows, i zamieniasz w trakcie pracy nagrywarki na taśmie. Udało nam się tak kilka razy podnieść uszkodzony napęd, ale metoda jest ryzykowna i nie zawsze przynosi efekt.

Odnośnie tego drugiego amatorskiego to czy to musi być identyczna angrywarka?? czy program przed probą flaschowania sprawdze kompatybilność nagrywarki??.
REKLAMA