logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LUNA 385E – brak działania programów 3 i 5, nie świeci lampka, nie pobiera wody

alessio79 03 Kwi 2006 19:21 1881 6
REKLAMA
  • #1 2489519
    alessio79
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Objawy mojej awarii:
    Na programach pioracych tj. 3 i 5 moja pralka nie dziala, tzn. zalaczam pralke, obracam regulatorem temperatury i nie swieci sie lampka sygnalizacyjna, pralka nie pobiera wody i co za tym idzie, nie grzeje. Na pozostalych programach zachowuje sie raczej normalnie, czyli swieci lampka, obraca sie beben itp, ale slychac w programatorze dzwieki przypominajace skrobanie lub iskrzenie.

Gdzie moze tkwic problem i jak sobie z nim poradzic.

Z gory dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2489658
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2489682
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 2493862
    alessio79
    Poziom 11  
    Zgodnie z poradami sprawdzilem elektrozawory i programator. Wedlug mnie elektrozawory dzialaja, gdyz wpuszczaja wode do plukania, natomiast w dalszym ciagu woda nie leci na programach pioracych (na gotowaniu).

Jesli chodzi o programator to odlaczylem kabelki i rozkrecilem go w calosci. Nastepnie przeciscilem dokladnie styki drobniutenkim papierem sciernym. Niestety to rowniez nie jest (chyba) przyczyna usterki, gdyz pralka zachowuje sie nadal tak samo.

Resumujac:
    Na wszystkich programach pioracych (na gotowaniu) w dalszym ciagu nie ma reakcji, czyli: lampka nie swieci, woda nie leci - cisza. Plukanie dziala bez problemow - zimna woda leci. Na wirowanie rowniez nie narzekam.

Jakies inne pomysly?
    Byc moze cos robilem nie wlasciwie przy analizie elektrozaworow i programatora.

Z gory dzieki za kolejne wskazowki.
  • REKLAMA
  • #5 2493944
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Witam ja bym sprawdzł skoro już wiesz gdzie sa jakie styki czy dochodzi do odpowiednich napiecie zasilania jeśli tak to mozę coś sie połamało w tym programatorze i dlatego nie załącza się. Ja bym sprawdził najpierw te napiecia i połaczenia. Przerwa na kablu (tej wtyczce).
    Pozdrawiam
  • #6 2493970
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Jeśli na którymkolwiek z programów nie świeci lampka sygnalizacyjna to masz coś nie tak z głównym wyłącznikiem pralki lub z wyłącznikiem drzwi, ponieważ lampka jest zasilana bezposrednio po włączeniu pralki i prawidłowym załączeniu wyłącznika drzwi. Chyba że jest coś namieszane w przewodach.
  • #7 2500604
    alessio79
    Poziom 11  
    Pralka jest naprawiona i ma sie bardzo dobrze :-)
    Usterka w sumie trywialna, czyli tak jak jeden z kolegow napisal: nawalil główny wyłacznik. W sumie stracilem troche czasu na rozbiorke programatora i innych podzespolow, ale przynajmniej mam juz jakies doswiadczenie jesli chodzi o pralki. Moj pierwszy raz byl "dlugi", ale dzieki Waszej reakcji okazal sie owocny. Jeszcze raz dziekuje za Wasza reakcje. W przyszlosci na pewno skorzystam ponownie.

Pozdrawiam...
    alessio79[/url]

Podsumowanie tematu

✨ Pralka LUNA 385E wykazywała brak działania na programach piorących 3 i 5 – nie świeciła lampka sygnalizacyjna, nie pobierała wody ani nie grzała. Na pozostałych programach pralka działała normalnie, jednak słychać było niepokojące dźwięki z programatora przypominające iskrzenie lub skrobanie. Podejrzenia padły na uszkodzone styki w programatorze oraz elektrozawory. Po dokładnym oczyszczeniu styków programatora i sprawdzeniu elektrozaworów problem nie ustąpił. Zalecano sprawdzenie napięć zasilających i połączeń kablowych, w tym głównego wyłącznika pralki oraz wyłącznika drzwi, które odpowiadają za zasilanie lampki sygnalizacyjnej. Ostatecznie usterka została zlokalizowana w uszkodzonym głównym wyłączniku pralki, którego wymiana przywróciła pełną funkcjonalność urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA