logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty układ zabezpieczający wzmacniacz przed zwarciem?

igod 23 Maj 2003 18:47 4157 14
REKLAMA
  • #1 224535
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Potrzebuję jakiś w miarę prosty układ który zabezpieczy wyjście wzmacniacza przed zbyt dużym prądem (np. podczas zwarcia wyjścia). Najlepiej aby był zbudowany na przekaźniku.
  • REKLAMA
  • #2 224617
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Gdyby to było takie proste, to znalazłoby powszechne zastosowanie w konstrukcjach fabrycznych. Taki układ powinien charakteryzować się pewną zwłoką z uwagi na krótkotrwałe przekroczenia prądu wyjściowego, które po przeliczeniu na prąd średni są akceptowane przez układ. Jednocześnie musi być spełniony warunek "zatrzasku", bo w przeciwnym razie będzie występowało ciągłe przełączanie.

Pzdr.
  • #3 224659
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Najprostszym zabezpieczeniem jest bezpiecznik o odpowiednim prądzie zadziałania, ale czy jest skuteczny to sprawa dyskusyjna. W pewnym sensie zabezpiecza kolumny przed uszkodzeniem w momencie uszkodzenia wzmacniacza.
    --------------------------------------------------

pozdrawiam marian-48
  • REKLAMA
  • #4 224667
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 100
    Wjście ??? Na wejściach z przedwzmacniaczy jest 0,75Vpp i co to ma zabezpieczyć. Raczej poleciłbym poszukać rozwiązania na zabezpieczenie wyjścia z końcówki. Coś jak np. w Amplitunerze Radmora (tylko "trochę" szybszego). Jak odszukam schemat, to podeślę kilka przeróbek i nada się do wszystkiego.

Poipieprzyło mi się więc dodaję, na wejściu nic nie potrzebujesz tylko na wyjściu zabezpieczenie przed prądem stałym ! Jutro zamieszczę schemat. Podaj coś więcej: Zasilenie końcówki, prądy, moc, no i czy wzmacniacz pracuje w układzie mostkowym, lub symetrycznym, lub pojedyńcze źródło zasilania.
  • REKLAMA
  • #5 224958
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Telex napisał:
    .
    ........ , na wejściu nic nie potrzebujesz tylko na wyjściu zabezpieczenie przed prądem stałym ! Jutro zamieszczę schemat. Podaj coś więcej: Zasilenie końcówki, prądy, moc, no i czy wzmacniacz pracuje w układzie mostkowym, lub symetrycznym, lub pojedyńcze źródło zasilania.

W tym tkwi sedno sprawy. Na wyjściach wzmacniaczy stosuje się dwa rodzaje zabezpieczeń : opóźnione załączanie kolumn w celu uniknięcia uszkodzeń w stanach nieustalonych i drugie przed prądem stałym. Oba zabezpieczenia mają na celu ochronę zestawów głośnikowych w razie awarii końcówki.

Co do bezpieczników , to działa tu prawo Murphy-ego mówiącw, że dowolnie szybki bezpiecznik będący zabezpieczeniem tranzystora, w przypadku awarii ,zostanie skutecznie ochroniony przez ten tranzystor przed spaleniem. Bezpieczniki stosowane na wyjściach końcówek mocy chronią kolumny.

Pzdr.
  • #6 225456
    igod
    Poziom 24  
    Mariusz Ch. - właśnie miałem takie cudo w ostatnim wzmacniaczu pioneera.

marian-48 - owszem, w przypadku wzmacniacza na fetach gdzie mamy prad max ponad 100A wystarczy bezpiecznik, ale to nie jest taki wzmacniacz.

Telex - zasilanie symetryczne 2 x 40V, 120W, klasa AB, wzmacniacz nie pracuje w mostku.
  • #7 225530
    marian-48
    Poziom 21  
    [quote="marian-48"]Najprostszym zabezpieczeniem jest bezpiecznik o odpowiednim prądzie zadziałania, ale czy jest skuteczny to sprawa dyskusyjna. W pewnym sensie zabezpiecza kolumny przed uszkodzeniem w momencie uszkodzenia wzmacniacza./quote]
    ----------------------------------------------------------------
    Tu chodzi o bezpiecznik włączony w szereg z kolumną. Natomiast zabezpieczenia antyzwarciowe są mało skuteczne.
    =====================================

marian-48
  • #8 226821
    wrath
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    co do zabezpieczen przed przeciazeniem co myslicie o powracalnych bezpiecznikach polimerowych? przy przeciazeniu wzrasta rezystancja(bardzo)
    zabezpiecza , a po ustaniu problemu wraca do normalnej pracy.podoba mnie sie to, ale jeszcze nie widzialem tego w zadnym wzmaku, czy ktos to stosowal? dla nieobeznanych kosztuje toto od 2 do 10 pln za sztuke

pzdr
  • #9 226932
    igod
    Poziom 24  
    Wolał bym nie stosować bezpiecznika na wyjściu, ma za dużą rezystancję, a mój wzmacniacz jest audiofilski :-)

Zabezpieczenie na przekaźniku które miałem we wzmacniaczu Pioneer działało idealnie.
  • #10 226961
    pstryk
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    A moze najprosciej skopiuj schemat zabezpieczenia z jakiegos schematu wzmacniacza z zabezpieczeniem,to jest tylko pare elementow dodatkowych przy tranzystorach mocy a dziala dobrze,jak ci sie odlozy za duze napiecie na rezystorze wyjsciowym(ok 0,6) odtyka tranzystor a ten zwiera baze tranzystora sterujacego i tyle,proste i skuteczne. a skoro to jest wzmacniacz auiofilski to i pewnie kolumny tez dobre,bezpiecznik na wyjsciu na wszelki wypadek by sie przydal jakby sie mialo stale na kolumnie pojawic.
  • REKLAMA
  • #11 227040
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Ja w wierzy sony (bunajmniej nie audiofilskiej ale całkiem porządnej) widziałem po końcówce STK4220 2 rodzaje zabezpieczeń: Bezpośrednio od wyjścia przez jakieś rezystory i kondzior podłączone były 2 tranzystory, z nich sygnał szedł po odpowiednim uformowaniu do procka, bazpośrednim elementem wykonawczym był duży przekaźnik, zabezpieczenie bardzo dobre: przy zwarciu wyjścia od razu odłączał kolumny, tak samo po włączeniu zasilania podłączał głośniki dopiero po ok 2 s itp. Te tranzystory chyba wykrywały czy nie ma stałego na wyjściu.
  • #12 227149
    marian-48
    Poziom 21  
    [quote="wrath"]co do zabezpieczen przed przeciazeniem co myslicie o powracalnych bezpiecznikach polimerowych? przy przeciazeniu wzrasta rezystancja(bardzo)
    zabezpiecza , a po ustaniu problemu wraca do normalnej pracy
    Cytat:

Przyznam się, że nie słyszałem o tego typu bezpiecznikach. Mam prośbę do Ciebie, gdybyś mógł podać mi żródło, gdzie można dowiedzieć się więcej o nich to sprawiłbyś mi wielką przyjemność.

pozdrawiam

marian-48
  • #13 227171
    pstryk
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Te polimery swietnie sie sprawdzaja,tylko ze nie widzialem ich na zmienny tylko na staly,wiec przy wzmacniaczu bylby problem bo nie wiadomo jak sie zachowaja.A dzialaja wysmienicie,nie pusci pradu dopuki istnieje zwarcie,wygladaja jak kondensatory ceramiczne "lizaki" a wielkosc to juz w zaleznosci od pradu,sa malutkie i takie gdzies 3 na 3 cm.mam pare zamontowanych i zero problemow,Aha,tylko jeszcze tam jest podany prad przy jakim ma odlaczyc,napiecie pracy i prad maksymalny jaki przez chwile plynie przy zwarciu,tego nie mozna przekroczyc za bardzo bo moze poleciec,polecam te lizaki,w sumie taniej to wychodzi niz zwykle topiki.
  • #14 227213
    igod
    Poziom 24  
    Szczerze mówiąc, a właściwie pisząc, jakiś tydzień temu widziałem takie bezpieczniki i trochę się dziwiłem, bo widziałem to pierwszy raz (wygłądały jak bordowe elektrolity).
    Tylko czy to nie działa liniowo, tzn czym płynący prąd bliższy prądu zadziałania bezpiecznika, tym rezystancja większa ?
  • #15 230145
    wrath
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    panowie wzialem to z elektroniki praktycznej dzial nowosci ........... ale sprzed 2 moze 3 lat a produkuje to firma littlefuse o ile mnie sskleroza nie zwodzi.....
    pozdrowienia.

ps. powaznie one dzialaja tylko przy nap. stałym?
    hmmmmmmmmmm pojawia sie problem baddawczy?

pozdrowienia raz jeszcze

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostych układów zabezpieczających wzmacniacze audio przed zwarciem i nadmiernym prądem wyjściowym, z preferencją dla rozwiązań opartych na przekaźnikach. Podkreślono, że skuteczne zabezpieczenie powinno uwzględniać zwłokę czasową, aby uniknąć fałszywych zadziałań przy krótkotrwałych przeciążeniach, oraz mechanizm zatrzasku zapobiegający ciągłemu przełączaniu. Najprostsze rozwiązanie to bezpiecznik topikowy w szereg z kolumną, jednak jego skuteczność jest ograniczona, zwłaszcza w przypadku wzmacniaczy o dużym prądzie szczytowym. Alternatywnie omawiano bezpieczniki polimerowe (PTC), które zwiększają rezystancję przy przeciążeniu i po ustaniu problemu wracają do normalnej pracy, choć ich zastosowanie w układach zasilanych napięciem zmiennym jest problematyczne. Przykładem skutecznego zabezpieczenia jest układ stosowany w amplitunerze Radmor oraz w wieży Sony, gdzie tranzystory monitorują prąd i napięcie wyjściowe, a duży przekaźnik odłącza kolumny przy zwarciu lub włącza je z opóźnieniem po starcie wzmacniacza. Wzmacniacz zasilany symetrycznie 2x40V, 120W, klasa AB, bez pracy w mostku, wymaga zabezpieczenia na wyjściu przed prądem stałym. Proste układy zabezpieczające można zbudować na bazie dodatkowych elementów przy tranzystorach mocy, które odcinają bazę tranzystora sterującego przy przekroczeniu napięcia na rezystorze wyjściowym (ok. 0,6V). Bezpiecznik na wyjściu jest zalecany jako dodatkowa ochrona kolumn, zwłaszcza w układach audiofilskich, gdzie minimalizacja rezystancji jest istotna.
REKLAMA