logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet przez kabel null-modem między WinXP a Win98?

DjExit 04 Kwi 2006 21:59 1481 5
REKLAMA
  • #1 2493572
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Witam! Problem mam taki: Mam sobie 2 komputery, kabel null-modem i karzdy program do łączenia komputerów w ten sposób chodzi (np. hyperterminal, fastlynx). Na hoście mam WinXP a na gościu Win98 (nic innego nie pujdzie). Zastosowanie kart sieciowych odpada bo ten z Win98 to taki złom że nic sie nie podłączy. Bardzo bym prosił o pomoc w ustawieniu i jakie programy mam zastosować do tego. Słyszałem że można postawic na hoście serwer proxy a na gościu poprostu ustawić żeby internet szedł z tego serwera proxy. Jaki program mógłbym do tego urzyć i ja ustawić? Z góry dziękuję za pomoc

Moderowany przez jankolo:

Czy kolega nie przesadza czasem?

• REKLAMA
  • #2 2494065
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    djexit napisał:
    Zastosowanie kart sieciowych odpada bo ten z Win98 to taki złom że nic sie nie podłączy

A to czemu?
    PS: czy kolega jest świadom szybkości transmisji na łączu RS232C?
  • REKLAMA
  • #3 2494153
    marcinus128
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    musisz zobaczyc za jakims softem ktory przesyla tcp/ip po tym rs-ie, a proxy... nie sadze aby ci bylo potrzebne, win xp, ma dzielenie lacza w sobie.. metoda klick&play czyli pytan i odpowiedzi..... dojdziesz do ust. tego,

a tak btw. 2 jak kolega jankolo pisze, dlaczego nie karty ? przecież karty wlasnie sluża do tego i uwazam ze maja napewno duzo wieksza sprawnosc (moc komputera/predkosc danych) od innych metod polaczenia, a poza tym na dzien dzisiejszy sa tanie,
    jesli juz komputery 486 posiadaly zlacza PCI to... musisz to spiac, chyba ze masz cos ponizej 486 :) ale jesli tak jest to dorwiesz karty na ISA... :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2494383
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Do jankolo: Przepraszam za te orty, poprostu pisałem to bardzo szybko wczoraj pod wieczór bo miałem pełno roboty, jeszcze raz przepraszam.

A wracając do tematu to karty sieciowe odpadają. Komputer to IBM w obudowie mini-desktop (chyba ;) ) Wszystko zintegrowane na płycie głównej i brak jakichkolwiek portów na karty rozszerzeń :( Jedyne co mi pozostało to rs232 lub port drukarki. Ale w 2 kompie mam zajęty więc pozostaje com. A czy jestem świadomy prędkości, owszem. Powala na kolana te 19kbps ale cóż, innego wyjścia nie ma.

Dodano po 2 [minuty]:

PS: Dodam jeszcze, że ten IBM to coś poniżej 100Mhz.
  • REKLAMA
  • #5 2495840
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Proszę podać dokładne oznaczenie tego komputera.
REKLAMA