logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesyłać zdjęcia z SonyEricsson T300 przez kabel DATA T28?

PCMAN 24 Maj 2003 00:08 1728 8
REKLAMA
  • #1 224844
    PCMAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Posiadam telefon SonyEricsson T300 i zakupiłem przewód sygałowy do nigo. Podobno jest to kabel DATA (oznaczony jest T28). Chciałem przesyłać zdjęcia z telefonu do komputera. Teraz wiem, że przez kabel jest to trudne (ale podobno możliwe, ale trzeba sie trochę pobawić). Problem jest jednak w tym, że nie mogę przesyłać nawet zdjęć do telefonu. Posiadam oprogramowanie zściągnięte ze stronki producenta. Jest ono polecane na większości stron o tym telefonie. Jednak przy próbie wykożystania tego oprogramowania okazuje się, że nie może ono wykryć telefonu. Program "SonyEricsson MyPictires" cały czas bez żadnych efektów wyszukuje telefon, a program "Sony Ericsson Image Editor" poprostu nie wykrywa telefonu. Po właczeniu kabla do telefonu zostaje on wykryty jako zestaw HF, natomiast kiedy właczam wyszukiwanie telefonu w którymkolwiek z programów wyłącza się profil HF. Jak sprawić by telefon został wykryty przez komputer? Czy potrzebne są jakieś dodatkowe sterowniki? Jeśli tak to jakie i skąd je ściągnąć?

PCMAN
  • REKLAMA
  • #2 225065
    wibra
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    1. czy kabel jest oryginalny? wygląda na to że coś jest z kablem skoro wykrywa go jako haefke...
    - oryginalne kable były do wszystkich telefonów powyzej T28,
    - nieoryginalne do poszczególnych modeli ( a i tak z tym bywa różnie)...
    2. z tego co wiem to nie ma mozliwości z telefonu na komp. przez kabel - jedynie irda, e-mail, bluetooth ( w T300/310 akurat go nie ma)...
  • #3 225226
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    pewnie masz kabel serwisowy a nie data
    Najprosciej sie o tym przekonasz rozbierajac wtyk przy fonie - kabel data wykorzystuje 4i 5 pin do transmisji a serwisowy 6 i 7 .Dodatkowo w serwisowym jest zwarty pin 9 i 11 a w data nie.
  • REKLAMA
  • #4 225239
    PCMAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Faktycznie - wygląda na to, że posiadam kabel serwisowy. Czy jest jakaś możliwość przerobinia go na kabel DATA, czy lepiej zakupić nowy, ale już właściwy???

PCMAN
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 225449
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Nie licz na wiele przy nieoryginalnym kablu. Wg mnie nawet jak zmienisz piny we wtyczce, to i tak nie bedzie dzialal.To sa poprostu chinskie buble! Zakup lepiej IrDe do PCta jesli chcesz przesylac zdjecia. Koszt ok. 40-60pln (ze 3x mniej niz oryg. kabel)
  • #7 225516
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    najlepiej zrobic samemu. To nie wspinaczka na Ewerest, wiec nie powinnno byc problemu.
  • #8 225787
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Z tego co wiem, oryginalne kable ericssona zbudowane sa na jakims PICku. Kiedys robilem kabelek DATA do eryka R320 i modem dzialal bez zarzutu ale czy bedzie to dzialalo z nowymi T65, T68, etc. Nie wiem ale wydaje mi sie, ze nie.
  • #9 714272
    514242
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Zdjęć nie da się zgrywać po kablu w tym telefonie! Więc przerabianie go ci nic nie da. Kup irde albo bluetooth to działa na 100 %

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz telefonu SonyEricsson T300 próbował przesyłać zdjęcia do komputera za pomocą kabla DATA oznaczonego jako T28, jednak napotkał problemy z wykryciem telefonu przez oprogramowanie producenta ("SonyEricsson MyPictures" i "Sony Ericsson Image Editor"). Okazało się, że kabel jest prawdopodobnie kablem serwisowym, a nie DATA, co uniemożliwia prawidłową transmisję danych. Kabel serwisowy wykorzystuje inne piny niż kabel DATA, co powoduje, że telefon jest wykrywany jako zestaw HF (handsfree). Możliwe jest przerobienie kabla serwisowego na DATA według dostępnych schematów, jednak nieoryginalne kable często nie działają poprawnie. W przypadku SonyEricsson T300 przesyłanie zdjęć przez kabel jest bardzo utrudnione lub niemożliwe, a zalecanym rozwiązaniem jest użycie IrDA lub Bluetooth (choć T300 nie posiada Bluetooth). Ostatecznie najlepszym rozwiązaniem jest zakup oryginalnego kabla DATA lub adaptera IrDA do komputera, co zapewni skuteczną transmisję zdjęć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA