logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson Stylus C42 - migające kontrolki, brak reakcji na polecenia, co robić?

piter244 05 Kwi 2006 19:53 2994 10
REKLAMA
  • #1 2496732
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Prosze o pomoc. drukowałem sobie spokojnie, w miare poniewaz ta drukarka lubi porwac kilka papierów na raz lub wydrukowac krzywo. i po któryms razie jak przepuscila kilka papierów na raz to zaczely mrugac naprzemiennie kontrolki, czerwona i zielona. Drukarka przestała reagować na polecenia komputera (połaczenia oczywiście sprawdziłem) Nie chce zrobic testu dysz ani czyszczenia,nie chce wysunąć pojemników z tuszem. działa tylko właczanie i wyłączanie. Pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #2 2497132
    knmp
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Sprawdz czy nie został papier w prowadnicy... urwany itp

pozdr KN
  • REKLAMA
  • #3 2497180
    Peterson1
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Stawiam na przepełniony "pampers". Myslę że to zbieg okoliczności że stało się to akurat po złym zaciągnięciu papieru. Ściągnij z elektrody program SSC Service Utility i jest tam opcja "reset protection counter". Najpierw musisz prawidłowo wybrać drukarki zaraz po uruchomieniu programu. Na tet nemat jest bardzo dużo na elektrodzie, jeśli będziesz miał problemy to pisz.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2497415
    piter244
    Poziom 23  
    papier nie został. sprawdziłem, wszystko jest czyste. Co to jest ten pampers?
    zainstalowałem SSC SERVICE ale niestety wypisuje ze drukarka jest wylaczona lub wystepuje inny problem. drukarka jest wlaczona a połaczenia są ok. i co dalej?
  • #5 2504539
    Peterson1
    Poziom 18  
    Widzę że będzie to większy problem i jeśli nie masz doświadczenia w drukarkach to możesz sobie nie poradzić. Pampers są to pewnego rodzaju sączki w których to zbiera się nadmiar niewykorzystanego tuszu.
    Drukarka zlicza ilość wydrukowanych stron i aby zapobiec przesiąknięciu pampersa po pewnym czasie się blokuje aby przprowadzić jej konserwację. Z drukarką mógłbym ci pomódz mając ją na stole u siebie. Wygląda to na poważniejszą usterkę i ciężko coś zdjagnozować nie obserwując jej osobiście.
  • #6 2504670
    Pampuch
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    W drukarkach Epson C42 jeżeli naprzemiennie mruga lampka zielona (power) z czerwoną (papier) to oznacza nic innego jak "maintenance error" - przepełnienie sie pampera. Drukarka nie reaguje na nic, brak komunikacji z komputerem itp.

Jarek
  • #7 2525891
    Mikusiek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Polecam info linie serwisu w Wawie. Telefon znajdziesz na www.epson.pl Mam taki sam problem z C20 (poczciwa), niestety potrzebna jest wizyta w serwisie. Koszt dostarczenia, naprawy i odbioru C20 równy jest zakupowi nowej drukarki...:cry:
  • REKLAMA
  • #9 2532258
    Peterson1
    Poziom 18  
    tomek1970 o tym już pisałem wcześniej. Piter244 czy aby napewno dobrze ustawiłeś drukarki w programie ssc service?
  • #10 2536619
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Program jest w miarę uniwersalny wybierasz tylko port nie musisz mieć nawet zainstalowanej drukarki , na pierwszej planszy wyświetla stan atramentów i głowicy- zamknij ten widok wszystkich operacji resetowania i wydruków testowych możesz dokonywać z menu kontekstowego ikony w prawym dolnym rogu. Jest tam opcja resetu błędów i software reset pomaga sprawdzone wielokrotnie na drukarkach z intefejsem USB i LPT.

Pozdr..

Dodano po 3 [minuty]:

Do Peterson1 podałem link do rozwiązania gdyż niektórzy mają prawdopodobnie kłopot z wyszukaniem rozwiązań problemów na elektrodzie.

Dziękuje i pozdrawiam.
  • #11 2901209
    piter244
    Poziom 23  
    dzieki za wypowiedzi zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka Epson Stylus C42 po zacięciu papieru zaczęła mrugać naprzemiennie czerwoną i zieloną kontrolką, co wskazuje na błąd konserwacji związany z przepełnionym zbiornikiem na zużyty tusz, zwanym "pampers". W efekcie urządzenie przestało reagować na polecenia komputera, nie wykonuje testu dysz ani czyszczenia, a pojemniki z tuszem nie wysuwają się. Zalecane jest sprawdzenie mechanicznego zacięcia papieru, jednak w przypadku braku zacięcia problem najprawdopodobniej wynika z przepełnienia pampersa, co powoduje blokadę drukarki. Można spróbować użyć programu SSC Service Utility do resetu licznika ochronnego, jednak czasem drukarka nie jest wykrywana przez oprogramowanie. W przypadku braku doświadczenia lub niepowodzenia resetu konieczna jest wizyta w serwisie, choć koszty naprawy mogą być zbliżone do ceny nowego urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA