logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Switching Power Supply model LP-6100B - bezpiecznik popękane szkiełko, okopcony.

s_ice 24 Maj 2003 12:09 2682 1
REKLAMA
  • #1 225104
    s_ice
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Switching Power Supply model LP-6100B - bezpiecznik popękane szkiełko, okopcony.
    Mam zasilacz komputerowy ATX 250W, po otwarciu obudowy zobaczyłem, że bezpiecznik ma popękane szkiełko i jest okopcony wewnątrz.

Po wymianie bezpiecznika i podłączeniu do prądu z powrotem go pali (z wielkim hukiem). Na płytce zasilacza jest przypalenie w okolicach układu PL20C45CT, ale bardziej przypalone jest w okolicy rezystora, kondensatora 332pF i diody, wszystkie trzy znajdują się obok siebie i niedaleko od bezpiecznika. Na pewno jest to zwarcie, ale nie wiem gdzie go szukać?
    Nie wiem czy opłaca się go naprawiać, a chciałam go zastosować do starego komputera PC 133MHz, który leży od roku nieużywany.
  • REKLAMA
  • #2 246086
    power
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Stawiam na tranzystor. Mam podobną awarie w AT tyle że są spalone oby dwa tranzystory. Ja bym już tego nie naprawaiał ale jak chcesz sie pobawić to proponuje takie rozwiązanie: Wylutować tranzystory po stronie pierwotnej , sprawdzić je (jeśli ma któryś z nich zwarce to wymienić na taki sam lub zamiennik jeśli znajdzesz :)). Sprawdzić mostek, inne diody po stronie pierwotnej, no i elektrolity. Proponuje Ci poszukać u kumpli, w komisach urzywanego zasilacza. Ja nie dawno kupiłem za 10zł sprawny w 100% nigdy nie naprawainy. Bo ta awaria w twoim zasilaczu nie musi się kończyć tylko na tranzystorze, diodzie, czy kondensatorze. Mogło coś pociągnąć dalej za sobą i większa robota a po za tym nie opłacalna, chyba że chcesz się sprawdzić, albo zrobić to dla własnej satysfakcji :)
REKLAMA