Witam. MAm takie pytanie. Bo mam zwrotnice 8 ohm 3 drożną niskotonowe sredniotonowe i wysokotonowe. Czy mogę pod wyjscie niskotonowe podłączyc dwa glosniki niskotonowe kazdy o impedancji 8 ohm. Jak nie to gdzie znajde zwrotnice ktora bedzie na glosniki 8 ohm z dwoma wyjsciami na bass i dwoma wyjsciami na wysokotonowe albo tylko z dwoma wyjsciami na bass. Chodzi o to ze chce miec w glosniku 2 bassy i 2 wysokotonowe. Z gory dzieki za odpowiedzi i porady.
(???) – ozdobnik ? [h]
A nie ma poprostu zwrotnicy 8 ohm z dwoma wyjsciami na 2 glosniki niskotonowe?? Bo to bez sensu zebym kupywal zwrotnice 4 ohm i łączyl te glosniki rownolegle zeby ich impedancja wynosila 4 ohm i bez senzu zebym kupywal 2 zwrotnice bo jak niby bym mial podłączyc jeden sygnal do dwoch zwrotnic to musialbym je szerwgowo albo rownolegle łączyc. Moze ktos ma jakies inne rozwiązanie takie jak pisalem na początku z tą zwrotnicą na 2 bassy?????
Dlatego sie pytam czy są takie zwrotnice 8 ohm z dwoma cewkami i 2 wyjsciami na 2 glosniki niskotonowe. Bo przecierz jak masz zwrotnice 8 ohm np trojdrozna to jak podłączysz 3 glosniki 8 ohm to sie nie dodaje ze jest 24 ohm tylko normalnie czyli chodzi mi o taką zwrotnice np 4 drożna na 2 niskotonowe i 2 wysokotonowe albo 2 drożną na 2 niskotonowe.
no więc takiej zwrotnicy nie znajdziesz, musisz policzyć sam i wykonać, tylko wytłumacz nam jedną żecz, czy do sekcji niskotonowej mają iść takie same przetworniki? Bo jeśli tak to niema to sensu.Czytałem o konstrukcji JBL 5 drożną!!! gdzie są przetworniki niskotonowe 30cm i 18cm(pewnie 1 ciągnie niżej wspomagając 2) i najprawdopodobniej intencją projektanta było to aby zejść poniżej 20Hz bo jest w niej również supertweeter przenoszący do 40kHz.Tylko czy chcesz czegoś takiego ?
Więc jeśli są to takie same przetworniki, to po jaką zarazę wykonywać dwa takie same filtry.
Połącz je równolegle otrzymując 4Ω i zaprojektuj-zamów odpowiednią zwrotkę.
przez slowo przetworniki rozumiesz glosniki tak ???? Jak tak to mam 2 identyczne glosniki tej samej firmy tej samej mocy wszystkie te same parametry obydwa 30 cm. To jak moglbym prosic o pomoc w znalezieniu np na allegro takiej zwrotnicy 4 ohm i zrobie tak jak mowisz ze połącze te glosniki rownolegle zeby otrzymac 4 ohm. Z gory dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
no nawet alphard nie jest zainteresowany podaniem dokładnych danych:
http://www.alphard.pl/ słuchaj, jeśli nie kupiłeś jeszcze głośników, to daruj sobie te alphardy(120W znamionowej), poszukaj w stx'e, tonsilu, tvm(etsla),visaton i zrób tak:
2 drożne wszystko poza stx'em
3 drożne stxy na niskotonowe i pozostałe na wszystkim poza stx'em
od wszystkich reguł są wyjątki, ale bezpieczniej zrób jak napisałem,
jeśli w szerego 2x4Ω = 8Ω, jeśli równolegle 2x8Ω=4Ω,
Zapoznaj się z parametrami głośników, i pooglądaj wykresy, dobierz przetworniki zapodaj na forum, wtedy podpowiemy jak je ciąć, ewentualnie jaką gotową zwrotnicę, i cała tajemnica.
I jedna wielka prośba, jeśli chcesz jednorazowo zrobić "coś" to wejdż na "własne konstrukcje" i poprostu coś skopiuj, naprawdę ludzie mają wiele świetnych pomysłów.
Widzisz, w zależności co chesz uzyskać, projektuje się różne obudowy, dobiera różne przetworniki, projektuje-kupuje zwrotnice. Nie da się odpowiedzieć jaką dać zwrotnicę 3 czy dwudrożną nie mając w planie wszystkich głośników.
wiesz, szkoda że nie przeczytałeś opini o tych głośnikach, wystaw je szybko na alegro i po sprawie, chcesz mieć wielkie tąpnięcie to kup jakiegoś stx'a z serii 32-300- cośtam lub dwa w szereg 22-120-4 sc(mniejsza kolumna). A tak w ogóle to jaki masz wzmak?
niewiem co wy chcecie od tych alphardow . one sa z tych samych czesci co stx z chin .mysle ze te opinie na temat glosników alpharda, wystawiali zwykli łupacze ,którzy próbóją glosnikiem za 50zł robic trzęsienie ziemi w szkolnej dyskotece .kazdy glosnik ma swoje przeznaczenie. umnie alphard Lw 1000 tlucze w bandpasie na wzmaku 200W malo co łba nie urwie i spokojnie wytrzymuje 100W.osobiscie nie kupil bym zadnego z tych glosników pogrywam 1 takim bo dostałem w prezecie . i niewiem cinek jaki masz problem ,podłącz te alfredy równolegle i po sprawie .
Dodano po 11 [minuty]:
chociaz jak podlaczysz rownolegle to nie powinno sie chyba nic dziac . skoro np. wzmacniacz unitra ma na wyjsciu 8ohm i polaczone równolegle gniazda glosnikowe na kanale ,podlaczajac 4 8ohmowe glosniki , 2 na kanał po 8ohm da 4ohm . moze zle to rozumie .
chodzi mi o to że jeśli producent nie jest zainteresowany podawaniem danych to chyba nie warto stosować takich przetworników.
Pieter Głośnik, jeśli masz te dane to pomóż koledze jak je ciąć i do jakich bud to wstawić
Moze ktos poszuka mi na allegro takiej zwrotnicy jaką mam kupic i powie mi ktos jak mam wrescie zrobic. Kupic zwrotnice 4 ohm ilu drożną i połączyc te glosniki równolegle zeby ich impedancja razem wynosila 4 ohm ???? Albo poprostu podajcie mi wszystkie paramerty tej zwrotnicy jakie mam podac w sklepie i kupie ją u siebie w sklepie elektroniczym. Czy to ma byc normalna zwrotnica kilku drozna czy to ma byc filtr do bassu czy jak ?? Z gory dzieki za odpowiedzi i prosze o szybkie pisanie bo zalezy mi na czasie bo na wtorek musze skonczyc tą kolumne a mam problem tylko ze zwrotnicą, Pozdrawiam
✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia dwóch głośników niskotonowych 8 Ω do wyjścia niskotonowego zwrotnicy 8 Ω w kolumnie 3-drożnej. Zwrócono uwagę, że połączenie równoległe dwóch głośników 8 Ω obniża impedancję do 4 Ω, co wymaga zastosowania zwrotnicy 4 Ω, a nie 8 Ω. Nie istnieją standardowe zwrotnice 8 Ω z dwoma wyjściami na dwa głośniki niskotonowe, dlatego zaleca się zakup zwrotnicy 4 Ω i odpowiednie zaprojektowanie filtra dla połączonych równolegle głośników. Autor posiada dwa identyczne głośniki Alphard XE LW1200 8 Ω 240 W i chce je wykorzystać w konfiguracji z dwoma niskotonowymi. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem może być zastosowanie głośników innych marek (np. STX, Tonsil, Visaton) z lepiej udokumentowanymi parametrami. Podkreślono konieczność podania dokładnych modeli wszystkich przetworników oraz parametrów wzmacniacza, aby dobrać odpowiednie cięcia zwrotnicy i konstrukcję obudowy. Wskazano również, że połączenie równoległe dwóch głośników 8 Ω daje 4 Ω, a szeregowe 16 Ω, co ma wpływ na dobór zwrotnicy i obciążenie wzmacniacza. Autor prosił o pomoc w znalezieniu zwrotnicy 4 Ω z odpowiednią liczbą dróg i parametrami, aby móc podłączyć dwa głośniki niskotonowe równolegle i zakończyć projekt kolumny na czas. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.