logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć mostek prostowniczy do ładowania akumulatora w motorynce?

Matitronik 06 Kwi 2006 17:40 1929 9
  • #1 2500005
    Matitronik
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Mój problem polega na tym, że nie wiem co i jak podłączyć aby ładować akumulator.
    Mianowicie mam koledze zrobić w motorynce tak aby mógł ładować z cewek akumulator..ale to nie mozliwe ponieważ aku. ma prąd zmienny a na cewkach jest prąd stały.Na wyjściu z cewek jest w sumie 12V bo są 2 cewki po 6V :cry::cry::cry:
    A chyba bez mostku prostowniczowego prąd z aku będzie sie wracał na cewki a ja chcę, zeby wychodził tylko na światła a gdy prąd z akumulatora spadnie ponizej normy to zeby zaaczął się ładować

Ktoś moze mi namalować jak powinno być to wszystko popodłączane ??
    Mam zamiar wykożystać to w ten sposób : Zdj.1
    A takze wykozystać mostek prostowniczy.
    Prosze niech ktoś mi to poukłada tak jak powinno być i zeby działało bez zarzutów.

PS. Oczywiscie nie patrzcie na kierunki i lampy bo tam jeszcze idą przełączniki i przerywacze.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć mostek prostowniczy do ładowania akumulatora w motorynce? llklklk.JPG (21.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2500173
    robert.szarek
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    akumulator to elektochemiczne żrodlo prądu STAŁEGO, wiec do roboty!!
  • #3 2535228
    Matitronik
    Poziom 16  
    Sorry..pomyliłem się.. (Stałego)
    Ale nie chodzi głównie o to..
    tylko, że jak podłączam akumulator do cewek..i odpalam silnik to jest OK (sewki ładują akumulator..), ale jak wyłączam silnik to prąd wraca na cewki..juz w ten sposób spaliłem 2 cewki..a one kosztują 25-30 zł za sztuke.
    Co zrobić, żeby prąd się nie wracał ??
  • #4 2535488
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Jeżeli zastosujesz mostek Gretza to nie ma możliwości aby to nie działało .Pomijam fakt braku regulacji prądu ładowania, ale podejrzewam że wydajność magneta jest nie duża
  • #5 2535498
    Matitronik
    Poziom 16  
    Chodzi Ci o napięcie w cewkach ??
    3 Cewki - 2 zasilające (po 6V każda) i 1 cewka zapłonowa napięcie skok. 9V :D nie wiem co to znaczy ale tak jest napisane ;p..może napięcie skokowe ??
    A z natęrzeniem to nie mamp ojęcia jak jest.. musze kupić nowy miernik ;/
  • #6 2536268
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Widzę że mam totalnie do czynienia z laikiem . przecież z cewek wychodzi napięcie zmienne i dlatego należy je wyprostować stosując mostek gretza tz. na 4 diodach prostowniczych przynajmniej 5A
  • #7 2549669
    zbych m
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Po pierwsze to jak są podłączone drugie końce cewek, bo podejrzewam że są zwarte do masy. W takim przypadku cewki będą połączone równolegle i nie bądzie sumowania napięć tylko prądów. W takim przypadku ładowanie będzie tylko "czubkami" napięcia przy silnym przygazowaniu. W takim przypadku ni bardzo da się zastosować mostek a tylko 2 diody dla każdej z cewek przed punktem ich zwarcia i instalacja musiałaby być 6V. Szeregowe połączenie cewek ( po odłączeniu od masy) i podanie napięcia z cewek na mostek spowoduje co prawda dodawanie się napięć ale niekompletne ze względu na przesunięcia fazowe pomiędzy cewkami. No i jeszcze jedno potrzebny będzie jeszcze jakiś regulator napięcia, albo przynajmiej szeregowy rezystor ograniczający prąd ładowania.
  • #8 2550128
    Zuchan
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Matitronik - rozumiem że chcesz ładować akumulatorek 12V w instalacji motorynki też 12-Voltowej. Spróbuj zrobić to najprościej jak tylko mozna, tj. minus akumulatora do masy, a plus połącz przez diodę i bezpiecznik z miejscem gdzie jest 12V z prądniczki po włączeniu zapłonu (stacyjka). Kierunek właczenia diody jest ważny, za diodą musi wychodzić "+" wyprostowanego napięcia, bezpiecznik powinien mieć wartość 4-6 A. Cewki spaliłeś bo chyba nie podłączałeś diody lub prostownika.
  • #9 2550778
    zibi150
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    12V to troche mało do ładowania akumulatora 12V. Powinno byc przynajmniej 13V dla prawidłowej pracy akumulatora. Najprostszym rozwiazaniem było by zastosowanie przekaznika który byłby sterowany napieciem z cewek.gdy silnik pracuje jest napiecie które powoduje ze przekaznik zwiera i jest ładowanie (najlepiej jakby zwiarał gdy napiecie osiągnie ponad 12V), a gdy silnik zgasnie znika napiecie i przekaznik rozłączy obwód ładowania.W instalacjach 12V na srednich i wysokich obrotach powinno byc ponad 12V. Mostek prostowniczy musi byc, a bezpiecznik obowiązkowo wartosci kilku A.
    Drugie rozwiązanie to gotowy regulator pradu np: ze starszych modeli MZ
  • #10 2559107
    Matitronik
    Poziom 16  
    Dobra chłopaki nie bawie się w to gówno ;)
    Znudziło mi się..podłączyłem bespiecznik i diodę a cewka się i tak spaliła :S
    nie wiem co tu jest grane..ale nie ważne..
    Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam Mati

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu ładowania akumulatora 12V w motorynce z cewek generujących napięcie zmienne. Użytkownik ma trudności z prawidłowym podłączeniem mostka prostowniczego, aby zapobiec cofaniu się prądu do cewek, co prowadzi do ich uszkodzenia. Wskazano, że cewki generują napięcie zmienne, które należy wyprostować za pomocą mostka Gretza (mostek prostowniczy na 4 diodach, minimum 5A). Podkreślono konieczność zastosowania diody zabezpieczającej i bezpiecznika (4-6A) w obwodzie ładowania, aby prąd nie wracał do cewek po wyłączeniu silnika. Zwrócono uwagę na prawidłowe połączenie cewek – najlepiej szeregowe, aby sumować napięcia, choć przesunięcia fazowe mogą wpływać na efektywność. Zalecane jest także zastosowanie regulatora napięcia lub rezystora ograniczającego prąd ładowania. Wskazano, że napięcie ładowania powinno przekraczać 13V, aby skutecznie ładować akumulator 12V. Proponowano użycie przekaźnika sterowanego napięciem z cewek, który odłączałby ładowanie po zgaszeniu silnika. Alternatywnie sugerowano gotowe regulatory prądu z modeli MZ. Pomimo tych wskazówek, autor ostatecznie zrezygnował z dalszych prób z powodu powtarzających się uszkodzeń cewek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA