logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Universum FT81011. Co może palić tranzystor? Czy to trafopowielacz?

przemo_re 06 Kwi 2006 22:10 1361 5
REKLAMA
  • #1 2501043
    przemo_re
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nie działa wysokie okazało się że był zwarty BUH1015 tranzystor od wysokiego wymieniłem na nowy ale odrazu po załączeniu tv padł zmierzyłem go i znowu zwarcie a na dodatek uszkodził przetwotnicę poszedł buz91a też był zwarty i przepalił się rezystor po drodze 2Watowy. Ja podejrzewam że to może być trafopowielacz uszkodzony ale nie jestem przekonany. Może jest jeszcze coś co może palić ten tranzystor proszę o podpowiedź mam z nim duży problem a nie chcę wydawać dużo kasy na powielacz nie potrzebnie.
  • REKLAMA
  • #2 2501077
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Przed włożeniem nowego HOTA, napraw przetwornicę i sprawdź na sztucznym obciążeniu, pomierz napięcia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2501311
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1786
    Witam sprawdz zimne luty na wysokim i kondziory wychodzace z kolektora tranzystora na wysokim jesli wszystko oki pozostaje trafo wysokiego
  • REKLAMA
  • #5 2632505
    przemo_re
    Poziom 12  
    Dalej mam z nim problem!!!!!
    Gdy podłączyłem zasilanie to zaczął się znowu palić tranzystor od wysokiego więc raczej to trafo jest przebite ale teraz mam problem nie mogę ruszyć z przetwornicą padł BUZ91 był zwarty wymieniłem też tda4605-3 ale dalej nie mam napięcia systemowego 120V. na tranzystorze BUZ91 jest na drenie ok 300V S jest podłączone do masy a bramka jest sterowana przez tda 4605 nie mam oscyloskopu ale podłączyłem słuchawkę do bramki i było słychać pykanie nie wiem czy to dobry sposób. Zasilanie na tda jest ok 10V rezystory między nóżkami 2i 3 mają dobre wartości kondensator 47uF na 16V przy zasilaniu tego scalaka też wymieniłem. Nie wiem co jeszcze może być diody są ok według mojego miernika.

Pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #6 2703847
    przemo_re
    Poziom 12  
    udało sie działa dziękuje wszystkim za pomoc
REKLAMA