logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem ze słuchaniem radia online i używaniem P2P

scalak4 07 Kwi 2006 12:21 2410 8
REKLAMA
  • #1 2502492
    scalak4
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Witam!
    Problem polega na tym że nie moge jednoczesnie słuchac radia internetowego i sciągac muzyki z bearshare. Początkowo myslałem ze jest to problem zbyt wolnego łacza. Zrobiłem mały test.. Włączyłem radio internetowe i zacząłem cos sciągac z mp3.wp.pl. Radio grało dobrze mimo tego ze transwer sciągania wahał sie ok. 70 kbps. W bearshare jest o wiele miej. Czy ktoś wie co można z tym zrobic? Stałe łacze mam od firmy zajmującej sie dostarczaniem internetu.
  • REKLAMA
  • #2 2502547
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Zbyt duża ilość połączeń TCP/IP (programy P2P tak mają). Albo urządzenia dostawcy nie wyrabiają, albo dostawca wprowadził ograniczenie ilości połączeń TCP/IP.
  • REKLAMA
  • #3 2502741
    scalak4
    Poziom 17  
    To by sie mogło zgadzać bo pare miesięcy temu Bearshare chodziło znacznie szybciej. Może usługodawca internetowy postawił jakies ograniczenia.... Da sie coś z tym zrobic :?: Ale dlaczego moge pobierać pliki ze stron z szybkością ok 80 kbps a bearshare chodzi powoli??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2502910
    ~sojer
    Poziom 27  
    Bo ściągając plik ze strony nawiązujesz jedno połączenie TCP, a przy użyciu P2P kilkaset. Niestety nie da się z tym nic zrobić, no możesz przestać ściągać z P2P, a zacząć ze stronek :P Mógłbyś też przestudiować umowę z usługodawcą, jeżeli jest tam mowa o nielimitowanym dostępie do internetu, to możesz złożyć reklamację na jakość usługi.
  • Pomocny post
    #5 2503689
    loginiarz
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Ale tylko BeaShare uzywasz jako programu p2p ? Zainstaluj sobie cos innego i sprawdz jak dziala. Jesli na innym programie p2p bedzie dalej tak mulic to musisz to przedyskutowac z swoim dostawca tak jak napisalem kolega wyzej. ALE jesli np. na DC++ bedziesz mial szybki transfer to pozostaje odpowiednia konfiguracja BearShare. U mnie tez z poczataku muliło ale jak skonfigurowalem odpowiednia to sciaganie mp3 bylo czysta przyjemnoscia :))
  • REKLAMA
  • #6 2503737
    scalak4
    Poziom 17  
    No własnie! Może trzeba skonfigurować. Tam nie ma dużo opcji do ustawienia. Jest port dla przychodzących połączen TCP i UDP standardowo jest ustawiony 6348. Pózniej jest typ i szybkość połączenia można wybrać symetric i asymertic i szybkość łacza internetowego. Ma ustawione symmetric. Czy dobrze??
  • #7 2503848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2503884
    ~sojer
    Poziom 27  
    Wszystkie są nieblokowane skoro chodzi. Jest poprostu ustawiony limit, np. 200 połączeń; jak jest ich za dużo to blokuje. Można co najwyżej ustawić u siebie limit nawiązywanych połączeń (nie wiem czy BearShare ma wogóle taką opcję), to wtedy radio powinno chodzić; jednak będzie miało to wpływ na prędkość ściągania.
  • #9 2504119
    scalak4
    Poziom 17  
    No pewnie tak będzie. Teraz już wiem ze to wina limitów administratora. W Bearshare jest taka opcja która pozwala ustawić szybkość przepływu. Jest to w formie takiego suwaka który sie przesuwa. Zmniejszyłem limit i wszystko jest oki. A co do tych portów to może jest jakis bez limitu?? Możnato sprawdzić??

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na niemożności jednoczesnego słuchania radia internetowego i pobierania muzyki za pomocą programu P2P BearShare. Przyczyną jest ograniczenie liczby jednoczesnych połączeń TCP/IP, które są znacznie większe w programach P2P niż przy pobieraniu plików bezpośrednio ze stron WWW. Usługodawca internetowy prawdopodobnie wprowadził limit połączeń, co skutkuje spowolnieniem transferu w BearShare, mimo że transfer z serwerów WWW działa poprawnie. Rozwiązaniem jest zmniejszenie limitu połączeń w ustawieniach BearShare, co poprawia działanie radia internetowego kosztem prędkości pobierania. Alternatywnie można przetestować inne programy P2P, np. DC++, które oferują bardziej zaawansowane opcje konfiguracji liczby połączeń. Konfiguracja portów TCP/UDP (standardowo 6348) oraz typu połączenia (symmetric/asymmetric) ma mniejsze znaczenie niż ograniczenia narzucone przez dostawcę internetu. W przypadku umowy z nielimitowanym dostępem do internetu można zgłosić reklamację na jakość usługi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA