Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamZAHYR napisał:@maciuś przypominam że jest to jest zasilacz impulsowy i działa na innej zasadzie niż zwykły zasilacz stabilizowany ze zwykłym transformatorem.
"po tych przeróbkach z zasilacza +12V 8A osiągniesz +12V 4A i -12V 4A" nie wiem jakim cudem z linii +12V chcesz osiągnąć napiecie symetryczne +-12V...
"co do zakłuceń to pomoże dobra filtracja" jesteś tego taki pewny? to nie są zakłucenia tylko tętnienia, wez oscyloskop w reke i sprawdź![]()
Po tym co piszesz widze że masz mierne pojęcie o zasilaczach... Nasuwa się na usta przysłowie "nie łapie sie tematów o których nic sie nie wie"
forestx napisał:Jakie 50Hz? chyba nie rozumiesz o jakich tętnieniach mówie. Wez oscyloskop w rękę i podlacz na wyjsciu taniego zasilacza ATX (zobaczysz jak to jest zasyfione) i jakiegoś lepszego ATXa. Chyba kombinujesz nie w tą stronę skoro piszesz o czestotliwości bo napiecie przeciez jest prostowane przez diody... poszukaj w sieci lub na elce dlaczego zasilacze impulsowe nie nadają się do zastosowań audioŁatwiej chiba wygładzić kilkadziesiąt kHz, niz 50 Hz.
Cytat:"z zasilacza +12V 8A osiągniesz +12V 4A i -12V 4A" i "a te 4A to dlatego że zakładam symetryczne obciążenie" przecież +12V i -12V to dwie odseparowane linie. I z +12V nie zrobisz symetrycznego napięcia +-12V, co najwyżej +-6V...
Cytat:- czy tutaj napisałem że mostek graetza likwiduje tętnienia ?? nie! chodziło mi o uzyskanie napięcia symetrycznego z uzwojenia bifilarnego, i choć mostek graetza zmniejsza tętnienia w porównaniu do prostownika jednopołówkowego, nie to miałem na myśli!czy słyszałeś o mostkach graetza??, a jak się osiąga napięcie symetryczne ze zwykłego trafo??
Cytat:@forestx raczej nie usuniesz tych "śmieci" z zasilania, tak aby nadawało się to do zasilania analogowego audio, co do zasilania układów cyfrowych to jestem zwolennkiem używania zasilaczy impulsowych.
Cytat:- taa, jeszcze można wziąść oba na wagę. Zasada działanie transformatora jest identyczna niezależnie czy jest to 5Hz czy 5Mhz. Tylko budowa i materiały sa inne. Zasilacz impulsowy ma trafo, diody i układ LC do wygładzania tetnień identyczny jak zasilacz zwykły. Różnica polega na tym że w zasilaczu AT(X) jest regulowany prąd (mówie o wartości średniej w czasie) uzwojenia pierwotnego tak aby utrzymać zakładany poziom napięc na wyjściu (o kiepskości tego rozwiązania nie bede pisał) Analogie Maciusia są poprawne, pod warunkiem odrobiny dobrej woli (mam na myśli ostatnie posty, bo w pierwszych faktycznie nie miał racji). Widocznie się czegoś nauczył, czyli tak jak pisałem na początku.możesz porównać także ilość elementów