logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skretka 130-150m między budynkami - brak stabilnego połączenia, co robić?

lucas08 08 Kwi 2006 21:30 3995 17
  • #1 2507283
    lucas08
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Nie mam juz pomysłów niestety:(

Skretka jest na zew budynku odcinek około 130-150m.
    Laczy 2 budynki. W jednym (2 kompy Win 98SE lan dziala wew przes switch nie ma to nic wspolnego z ustawieniami :( ) SWITCH EDIMAX 5P w drugim ROUTER + MODEMA ADSL Cerberus + komp Win XP. Kabel przekułem 3 razy i ciagle ten sam objaw czyli. Diody na switchu i routerze migaja co kilka sek (około 3 sek) 1 migniecie i nic nie moge zrobic. Sprawdzałem testerem kabel i jest ok 1-1. Dziwne że działa tester a sieć nie :(

Pozdrawiam Lucas
  • Pomocny post
    #2 2507375
    Poozon
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    130 metrów to trochę za długi odcinek jak na skrętkę.
    Wepnij w połowie tego odcinka dodatkowy switch.
  • #3 2507516
    lucas08
    Poziom 13  
    Nie da rady to idzie na zewnątrz :(
    Moze sa jakies repater-y? Nie wymagające zasilania?
    Mam u siebie 100m odcinek i wszystko jest ok.
    Niestety przyszło mi porawiac siec po kims kto wymyslił to rozwiązanie i teraz widac efekty :(
  • Pomocny post
    #4 2507533
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    130m to troche duzo i do tego ten Edimax. Co jak co, ale switche im nie wyszły. Też miałem kilka tych 5 portowych i musze powiedzieć, że stare bezfirmowe switche działają lepiej od tych Edimaxów.
  • Pomocny post
    #5 2507553
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 191
    Witam!! Pytanie: czy kable robiles zgodnie z standardem A lub B?? Ma to dosc duze znaczenie!
    Pozdrawiam!!
  • #6 2507579
    lucas08
    Poziom 13  
    Zakułem parami b ziel /ziel /b pom/pom/b nieb/nieb/b braz/braz to może być to ale standartów jest kilka. Ktory wlasciwy?

Dodano po 8 [minuty]:

Próbowałem też zamias Edimaxa- podlaczyc bezposrednio mojego notebooka IBM T23 i co jakis czas pojawiala sie na sek proba polacznia i niby dhcp zaczelo przydzielac adres po czy m zanik i tak co chwila. :(
  • Pomocny post
    #7 2507608
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Zrób wg tego: http://www.republika.pl/sieciptd/kabelek.htm
    W skrętce "pracują" pary: 1-2 , 3-6
    Jesli nie pomoże pisz

Dodano po 2 [minuty]:

Radeon 24 - standard (w tym przypadku) nie ma znaczenia

Powyżej "przepisowych" 100m moga być problemy. Mój rekord to sto sześćdziesiąt parę metrów - zadziałało na 10M i połówce
  • #8 2507654
    lucas08
    Poziom 13  
    Tak sie zastanawiam moze Cerberus na opcje ktora pozwala ograniczyc szybkos portu na 10Mb ? Tak żeby automatycznie nie negocjował.

Czy cokolwiek mi da ponowne zakucie tego kabla wg http://www.republika.pl/sieciptd/kabelek.htm ?
    Skoro juz próbowałem 3 razy i zawsze to samo :(

1-1 na testerze to znaczy ze chyba jest ok?
  • Pomocny post
    #9 2507702
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Chodzi o to że "para" jest skręcona: b ziel /ziel , b braz/braz itd.
    Sygnał powinien "iść" "jednym" kolorem. Czyli:
    1-2 b pom/pom
    3-6 b ziel /ziel (resztę można wogle olać i nie podpinać <- ale tego nie rób :D)
    U ciebie 3-6 to b pom nieb , co przy tej odległości może ( wg mnie na 99%) robić problem. Przy naprawdę krótkich kablach (metry) czasem już widać spadek transferu przy złym zarobieniu.

Toster pokazuje tylko przejście i to przy prądzie stałym.
  • #11 2508430
    Poozon
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Poszukaj na Allegro przetrwornika zasilania z 48V na 5V.
    Wepniesz w połowie tego odcinka dodatkowego switcha. Zasilisz go przez PoE.
    W ten sposób pociągnąłem sieć na jakieś 500 metrów.
    Z jednego zasilacza na 48V zasilam przez takie przetworniki 4 switche.

Jak nie chcesz kombinować z przetwornikami zmień skrętkę na światłowód.
  • Pomocny post
    #12 2509235
    szmo
    Poziom 16  
    [quote="forestx"]Zrób wg tego: http://www.republika.pl/sieciptd/kabelek.htm
    W skrętce "pracują" pary: 1-2 , 3-6
    Jesli nie pomoże pisz

zrób jak Ci kolega radzi bedzie dobrze
    kabla etchernet nierobi się 1 do 1
    tylko parami
    i dokładnie JAK "forestx" Napisał 1-2 3-6
    sa najwazniejsze
  • #13 2509951
    lucas08
    Poziom 13  
    Jutro przekuje znow ten kabel wg waszych zaleceń i zobaczymy.

Zastanawiem sie nad tym czy nie byłoby warto zmienic tego edimaxa np na switcha lub huba 10Mb Moze jakis 3Com rozwize problem ?

Dodano po 4 [minuty]:

Jak mam rozumieć "W skrętce "pracują" pary: 1-2 , 3-6 " ?

NIe chodzi wam chyba o przeplot do laczenia 2 kompw za pomica kart sieciowych? Czyli kabel cros. Mam tam kabel do polaczenia 2 elementów aktywnych sieci. Czyli kabel po obu stronach ma byc zakuty tak samo rozumiem.?
  • Pomocny post
    #14 2509968
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 191
    Jesli chodzi Ci o przewod "na wprost" - bez przeplotu robisz z dwojga stron w jednej kolorystyce przewody wedlug standardu A lub B, jesli chodzi o przewod z przeplotem robisz z jednej strony standard A a z drugiej strony standard B.
    Na tej stronie, ktora podaja koledzy wyzej tj: http://www.republika.pl/sieciptd/kabelek.htm masz rysunki. Drugi z nich przedstawia standard B a trzeci standard A.
    Tak jak koledzy pisali wczesniej do przesylu danych z predkoscia 100Mb sluza 4 przewody w skretce. Sa to 1,2 i 3,6. Do ciekawosci moge dopisac ze pozostale tj. 4,5 i 7,8 mozesz wykozystac do zasilania (wiadomo spadki napiecia) switcha 12V (napiecie stale!) lub puszczenia drugiego kompa rowniez predkoscia 100Mb (po uprzednim odpowiednim rozdzieleniu kabla i odpowiednim zakuciu w odpowiedniej kolejnosci!).
    I tu jeszcze jedna uwaga: nie ma znaczenia jakimi kolorami "poleci" sygnal. Ma znaczenie w jaka strone skretka (para przewodow) jest skrecona i jake sygnaly sa w skreconej parze przesylane.
    Wiecej na ten temat znajdziesz w ksiazkach o tematyce informatycznej lub bardziej telefonicznej lub teleinformatycznej (chodzi tu o znoszenie sie w parze skreconej zaklucen - krotko mowiac)
    Powodzenia!!

PS W koncu po cos sa te standardy?!
  • #15 2511771
    freddd
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    też mam dlugi odcinek skrętki, 120m i na 10Mb/s full dupplex działa, ale na 100 już nie. No ale tryb 10mbs musiałem wymusić, automatycznie się nie ustawia. Czyli w twoim przypadku musisz wpakować jakiegoś Hub'a 10BaseT.

Mam jeszcze prośbę o potwierdzenie poniższych danych:

switch --- switch (kabel prosty, do dowolnych portów)

switch --- hub (kabel kros, do portu uplink)

na aktualnym Hub'ie przy porcie uplink mam przełącznik cross/prosty, czyli rozumiem że normalnie uplink działa tak jak każdy inny port, a gdy przełącznik jest w położeniu cross to wtedy ten port zamienia się w uplink (skrosowany).

Tego hub;a muszę oddać, i będę musiał kupić innego, mam na oku HUB'a surecom, ktory ma port uplink, ale z automatyczną polaryzacją. Czy mogę się spodziewać kłopotów z tym związanych? to tak samo jak z tą 'automatyczną' prędkością 10/100, w praktyce nie działa na długich odcinkach. Podobnie może być z tą automatyczną polaryzacją uplinku.
  • #16 2511947
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Cytat:
    switch --- switch (kabel prosty, do dowolnych portów)
    switch --- hub (kabel kros, do portu uplink)
    - dokładnie na odwrót :D.
    Tzw uplink ma po prostu zamiane interesujacych nas par (najcześciej pomarańczowej z zieloną). Temat jest niestety obszerny. Najogólniej mówiąc koncentratory kiedyś dzieliło się na switche i huby, potem pojawiły sie inteligentne huby, nowe switche wykrywaja i przełączaja krosy itd. Wszystko zależy od producenta. Dodam jestszcze ze do wymuszenia 10M uzywałem zwykłego shaba 10/100M - wystarczy że jedno z urzadzeń działa na 10M.

Pozdrawiam.
  • #17 2513036
    lucas08
    Poziom 13  
    Udało sie w końcu rozwiacac problem.

Sprawdzilem kabel po znacznikach i o zgrozoooo ... 190 m (szok)

Przekucie kabla nie pomogło więc zmienilem we wszstkich 3 kompach rodzaj transferu na 10Mb i półduplex(nie pomogło). Do tego na 1m kablu do edimaxa podłaczyłem na 1 metrowym kablu mojego starego HUBA Dlink (neteasy cos tam z BNC: ) archiwum ale ) puściłem pinga i woow:) Poszło ...

Próbowałem też z edimaxe-m bezposrednio i lipa więc Dlink musi zostać.

Ale jest ok 190m kabla to mój rekord na dziś :]

Pozdrawiam serdecznie wszystkich którzy mi pomagali.
  • #18 2526121
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Gratuluje. Dla mnie jest to nowy rekord.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył niestabilnego połączenia sieciowego na odcinku skrętki około 130-190 metrów łączącym dwa budynki. Standardowa skrętka Ethernet ma limit około 100 metrów, co powodowało problemy z transmisją danych i miganiem diod na switchu Edimax 5-portowym oraz routerze Cerberus z modemem ADSL. Tester kabli wskazywał poprawne połączenie 1:1, jednak sygnał był niestabilny, co wynikało z nieprawidłowego zarobienia wtyczek i złego ułożenia par przewodów (niezgodność z parą 1-2 i 3-6). Zalecano ponowne zakucie kabla według standardu TIA/EIA (standard A lub B) z uwzględnieniem pracy par 1-2 i 3-6 oraz stosowanie kabla prostego (nie krosowanego) do łączenia urządzeń aktywnych. Sugerowano także wstawienie dodatkowego switcha w połowie odcinka lub zastosowanie repeatera zasilanego PoE, aby pokonać ograniczenia długości kabla. W praktyce autor zastosował wymuszenie prędkości 10 Mb/s i półdupleks, a także podłączył stary hub D-Link na krótkim odcinku do switcha Edimax, co pozwoliło na stabilne połączenie pomimo długości kabla około 190 metrów. Alternatywnie rekomendowano wymianę skrętki na światłowód dla dłuższych odległości. Dyskusja zawierała także wyjaśnienia dotyczące różnic między kablami prostymi i krosowanymi oraz funkcji portów uplink w hubach i switchach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA