logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar dopasowania anteny za pomocą transformatora 1/4 fali

djbpm 09 Kwi 2006 20:11 3470 2
REKLAMA
  • #1 2510402
    djbpm
    Poziom 24  
    Ocena: 161
    Parę nocy temu nie mogłem zasnąć, i myślałem sobie o strojeniu anten bez mierników swr, itp.

Wiadomo, że kabel ćwierćfalowy jest inwerterem impedancji.

Zwy = Zkabla^2 / Zwe
    Zwe = impedancja obciążenia
    Zwy = impedancja wyjściowa (na drugim końcu odcinka kabla o długości 1/4fali)
    Zkabla = impedancja tego odcinka kabla

Przykładowo:
    Zwe = 60 ohm
    Zkabla = 50 ohm
    Zwy = 50^2 / 60 = 2500 / 60 = 41,66 ohm

Robimy tak:
    Podłączamy ten transformator ćwierćfalowy do anteny. Może on mieć długość np 3/4 fali, jeśli 1/4 jest za krótki. W miejscu jego połączenia z anteną zakładamy sondę, której schemat poniżej w załączniku, oraz na wyjściu tego kabelka 1/4 fali zakładamy taką samą sondę, oraz rozgałęźnik, aby podłączyć sygnał w.cz. Z nadajnika.
    Sonda mierzy napięcie szczytowe. Można przeliczyć to napięcie na moc wg wzoru. P = Uszczyt^2 / 2R. Nadajnik obciążony jakąś impedancją da napięcie wg wzoru Uszyt=pierwiastek(P*2*Z)

Przykładowo:

P = 5W

Zwy ćwiercfalowego (po stronie nadajnika) 41,66 ohm
    Uszczyt=pierwiastek(5*2*41,66) = 20 V

Zwe ćwierćfalowego (po stronie anteny) 60 ohm
    Uszczyt=pierwiastek(5*2*60) = 24V

Różnica napięć 24-20 = 4V

W przypadku poprawnego dopasowania, czyli Zwe = 50, Zkabla = 50 i Zwy = 50 sonda pokarze na obu końcach to samo napięcie = pierwiastek(5*2*50) = 22V

Z tego wynika, że można dostroić impedancję anteny do impedancji kabla ćwierćfalowego, strojąc na 0 napięcia pomiędzy tymi sondami. Mam rację? Co o tym myślicie? Czy może to w większości przypadków zastąpic miernik SWR ?

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Pomiar dopasowania anteny za pomocą transformatora 1/4 fali Sonda.jpg (5.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pomiar dopasowania anteny za pomocą transformatora 1/4 fali SondaZantena.jpg (7.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2522998
    szerloc1
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    chyba sie nie dowiemy czy masz racje bo nikt nic nie napisal czeba bedzie sprawdzic to w praktyce i wysunac wioski
  • #3 2524872
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Jesteś genialny! :)

W ten sposób dokonuje się pomiaru dopasowania obciążenia dla układu AGC w nadajniku w wielu amatorskich (i nie tylko) transceiverach VHF. Jako linię ćwierćfalową wykorzystuje się gałąź filtru eliptycznego (równoległy obwód LC + "otoczenie") stosowanego na wyjściu nadajnika (obliczona tak, by zachowywała się jakby linia L/4). Mierzone napięcie między początkiem a końcem takiej linii steruje stopniem sterującym w nadajniku.
    I rzeczywiście, przy niedopasowaniu napięcie z jednej strony spada, a z drugiej wzrasta, przez co napięcie między początkiem a końcem linii wzrasta.

Są to informacje, które kiedyś uzyskałem od osoby zajmującej się projektowaniem i budową sprzętu radiokomunikacyjnego.

Dorzucę jeszcze kawałek schematu radia fabrycznego. Do AGC doprowadzane jest napięcie ujemne, gdyż sumuje (tu odejmuje) się ono z dodatnim napięciem zależnym od poziomu mocy wyjściowej (im więcej się odejmie, tym mniej mocy na wyjściu - ograniczenie). Do procesora zaś doprowadzane jest już napięcie dodatnie na przetwornik AC.

Jestem ciekaw komentarzy, co inni na ten temat sądzą.
    Załączniki:
    • Pomiar dopasowania anteny za pomocą transformatora 1/4 fali trx_agc.png (1.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA