logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolorofon Selor - jak naprawić migające żarówki i przegrzewanie?

Venom007 10 Kwi 2006 22:14 1134 4
REKLAMA
  • #1 2514428
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Siemka dostałem od znajomego kolorofon podłączylem do prądu i git swieci po chwili zauwazyłem ze dwie zarówki mrygają idealnie tak samo:( jak z nim gadałem to mi powiedział ze tam sie cos kiedys znim stało i on podłączył dwie zarówy pod jedno wyjscie chcąc naprawic usterke rozebrałem obudowe i faktycznie pod jedno wyjscie podłączone dwie zarowy więc przełożyłem kabelki tak jak orginalnie jest i jedna zarówka swieci calyczas bez przerwy a pozostałe ładnie grają:) i jeszcz patrzyłem czy sie coś grzeje i mam jedno z trzech cos tam grzeje sie na maxa i jesli by to wymienic na nowe dało by rade zeby znów mrygało jak trzeba?? mam nadzieje ze wszystko jest zrozumiale napisane:) fotki w zalacznikach")
    Załączniki:
    • Kolorofon Selor - jak naprawić migające żarówki i przegrzewanie? ok.jpg (10.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolorofon Selor - jak naprawić migające żarówki i przegrzewanie? klj.jpg (13.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolorofon Selor - jak naprawić migające żarówki i przegrzewanie? jkj.jpg (9.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2514473
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2308
    Witam
    Jasny gwint straciłem wzrok, coś mi się te foto mętli :P
    Jest to zapewne tyrystor albo triak, podaj oznaczenie elementu i zrób do licha porządne foto lub scan.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2515456
    Venom007
    Poziom 27  
    oznaczenie to: "X0403DETAG8820" i z tego wychodzą takie trzy druciki:) prosze o wyrozumiałosc jestem nieco zielony co do nazw poszczegolnych czesci:) ok foto poniżej tego co sie tak na maxa grzeje i śledząc scieżke widać ze to jest podłączone do tej żarówki która swieci bez przerwy:) więc padło to coś:) i jak to wymienie to bedzie ok??
    Załączniki:
    • Kolorofon Selor - jak naprawić migające żarówki i przegrzewanie? kjh.jpg (9.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2515696
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2308
    Nie ma sprawy, każdy kiedyś zaczynał, nie ma się czego wstydzić, ja też nie wszystko wiem i niejednokrotnie tak jak i Ty, szukam pomocy na forum :P
    TAG8820 dość mało spotykany triak lub tyrystor francuski albo austriacki.
    Ale to łatwo można sprawdzić za pomocą żaróweczki i zasilacza prądu stałego, jeżeli po wysterowaniu bramki przewodzi (będąc sprawnym elementem) tylko w jedną stronę to tyrystor, jeśli w obie to triak.
    Jest masa jego pasujących odpowiedników, polecam temat/ y:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=411883#411883
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic196139.html#955366
    No, to powinno Ci wystarczyć, powodzenia, jak co to dalej pytaj.
    Pozdro, Wesołych itd., itd.. :P

:arrow: Zapomniałem dodać, byś sprawdzał ten półprzewodnik na napięciu 6-12 V (oczywiście po jego wylutowaniu z układu :P )
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 2515712
    Venom007
    Poziom 27  
    ok Dzięki za odpowiedź zaraz biore sie do roboty:) jak coś to napisze czy chodzi:) także Wesołych..,Mogrego... i ogólnie:p pozrofko i nareczka

Moderowany przez dee jay G:

Post nic nie wnosi do tematu. Podziękowanie oznacza sygnał do zamknięcia tematu. Zapoznaj się z regulaminem.

REKLAMA