logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KVM-2531K. Charakterystyczny pisk i po chwili TV wyłącza się.

Janusz 11 Kwi 2006 22:35 1191 10
REKLAMA
  • #1 2518178
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Tyle przewalonych takich modeli, a tu taka usterka :(
    Potrafi działać kilka dni bez zarzutu. Czaem kilka minut, czasem w ogóle.
    Usterka objawia sie tak jakby zwarty był powielacz w trafie - charakterystyczny pisk i po chwili tv się wyłącza.
    Przy kolejnej próbie włączenia wysokie próbuje wejść i koniec - wyłącza się - identyczny objaw jak przy uszkodzonym trafopowielaczu.
    Niestety - podstawiony :(. Wymieniony także TEA...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2518651
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Cześć. Nie wiem ile już nagrzebałeś i pewno nic nowego nie wymyślam, ale podstaw wszystkie elki przy TEA2028, rezonator i dla pewności R522.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2518666
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Witam.
    Czy po tym pisku i wyłączeniu się TV, tranzystor WN przegrzewa się? Wygląda to na sterowanie właśnie, a więc i rezonator jak kolega mirex wspomniał.
  • REKLAMA
  • #6 2518672
    Janusz
    Poziom 26  
    Bu się grzeje zanim tv się wyłączy. Nie mam oscyloskopu w miejscu gdzie jest ten tv, bo to pewnie rozwiało by wątpliwości.
    Ten TV potrafił chodzić i miesiąc czasu zanim usterka się na nowo ujawniła.

Dodano po 1 [minuty]:

Cholera też myślałem o niej, ale nie wymieniłbym jej bo trudno mi w to uwierzyć. Miałeś mirex taki przypadek?
  • REKLAMA
  • #7 2518681
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    No to wygląda, że trzeba wymieniać i liczyć, że się trafi. Do poprzednich dodaję mimo wszystko /2szt/ elki na 135, tym bardziej, że wygląda na to, że stabilność zasilacza też jest niepewna. Ponadto C824, R825.
  • #8 2518686
    Janusz
    Poziom 26  
    Możesz mieć rację z tą diodą, bo przypominam sobie,że miałem identyczny objaw, gdy była całkiem zwarta. Nie sądziłem ,że może tak się "wygłupiać" . Elki odpadają raczej, w ostatnich dniach Soniacz chodził po 5 min od momentu włączenia zanim nie pokazał usterki....
  • #9 2521504
    MUGOL 2
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Przelutuj zlącze płytki AV /tej od strony obwodu korekcji - szczególnie złacza masy / - od strony płyty głównej i płytki AV.Najczęściej puszcza kołek pierwszy od strony trafopowielacza , a efekt jest taki jakby padł trafopowielacz.
  • #10 2521595
    awy
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    Czy zanim się wyłączy nic się nie dzieje z obrazem?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Sony KVM-2531K pojawia się usterka objawiająca się charakterystycznym piskiem i wyłączaniem się urządzenia po chwili pracy. Problem występuje nieregularnie – czasem telewizor działa kilka dni, innym razem tylko kilka minut. Objawy sugerują zwarcie lub uszkodzenie trafopowielacza, co potwierdza pisk i szybkie wyłączanie się TV. Wymieniono już układ TEA2028, jednak problem pozostał. Wskazywano na konieczność wymiany kondensatorów elektrolitycznych (elki) przy TEA2028, rezonatora oraz rezystora R522. Podejrzewano także cewki, tranzystor wysokiej częstotliwości (WN) oraz diodę D611, która może powodować podobne objawy przy uszkodzeniu. Zalecano przelutowanie złącza płytki AV, szczególnie masy od strony trafopowielacza, gdyż luźny kołek może imitować uszkodzenie trafopowielacza. Ostatecznie potwierdzono, że przyczyną usterki był rezonator, którego wymiana rozwiązała problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA