logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić ściemniacz AVT 2386, by powoli zapalał światła w samochodzie?

yacek4 12 Kwi 2006 11:33 4058 7
REKLAMA
  • #1 2519336
    yacek4
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam.
    Zrobiłem sobie ściemniacz impulsowy dużej mocy do samochodu kit AVT 2386 zamieszczony w EDW 11/99 ale dopiero po zrobieniu zwróciłem uwage że on tylko wygasza a ja chciałbym aby też powoli zapalał. Jak to przerobić? Tu link do schematu ( prawy klawisz zapisz bo coś nie otwiera) http://www.edw.com.pl/pdf/k18/47_14.pdf
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 2519399
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 408
    Powolne zapalanie wymagałoby dużej ingerencji w instalację samochodu. Mogłoby również utrudnić/uniemożliwić działanie alarmu samochodowego.
  • REKLAMA
  • #3 2519640
    yacek4
    Poziom 14  
    To dlaczego układ wygaszania działa bez dużej ingerencji w instalacje samochodu?
    Chodzi mi o przeróbke tego urządzenia co dałem link aby oprócz powolnego zatykania tranzystora było też jego powolne otwieranie.
  • #4 2521759
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4261
    Układ wygaszania działa na takiej zasadzie, że jest podłączony równolegle do wyłącznika - po rozłączeniu wyłącznika
    układ przez jakiś czas przepuszcza prąd, ale coraz mniejszy (dokładniej, układ na zmianę włącza i wyłącza prąd, zaczyna
    od włączenia prawie przez cały czas, a potem skraca czasy włączenia, a wydłuża czasy wyłączenia - aż dojdzie do tego,
    że się wyłączy na stałe). Przy włączaniu świateł wyłącznik łączy je z akumulatorem bez pośrednictwa tego układu.
  • REKLAMA
  • #5 2521993
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 408
    Dokładniej: zazwyczaj zwiera do masy prymitywny styk.
  • #6 2524750
    yacek4
    Poziom 14  
    Miałem na myśli podłączenie układu szeregowo a właściwie samego tranzystora sterującego i chciałbym go powoli otwierać po podaniu plusa i powoli zamykać po zaniku plusa.
  • #7 2525296
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4261
    To pewnie by się dało, ale tylko jakby żarówka nie była podłączana przez styk, a przez układ.
    To jest ryzyko: jak układ nawali, to żarówka nie działa. A światła mają być niezawodne, jeśli
    coś nawali, bo przerobiłeś, to mandat. No i trzeba by taki układ zaprojektować...
  • REKLAMA
  • #8 2530379
    yacek4
    Poziom 14  
    Schemat znalazłem na TL494 więc temat zamykam.
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modyfikacji impulsowego ściemniacza dużej mocy AVT 2386, opisanego w EDW 11/99, aby umożliwić nie tylko powolne wygaszanie świateł samochodowych, ale także ich powolne zapalanie. Standardowy układ działa równolegle do wyłącznika świateł, stopniowo zmniejszając czas przewodzenia tranzystora po wyłączeniu, co powoduje wygaszanie. Powolne zapalanie wymagałoby jednak ingerencji w instalację samochodu i zastosowania układu sterującego szeregowo z żarówką, co niesie ryzyko awarii i utraty niezawodności świateł, co jest niebezpieczne i może skutkować konsekwencjami prawnymi. Ostatecznie autor znalazł schemat oparty na układzie TL494, który może spełniać jego wymagania, i zamknął temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA