logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Amator 2 stereo - nagłe osłabienie sygnału i głośności po przestrojeniu

an_zak 12 Kwi 2006 17:32 3129 6
REKLAMA
  • #1 2520473
    an_zak
    Poziom 2  
    Jakiś tydzień temu otrzymałem amplituner amator 2 stereo. Z pomocą instrukcji na elektrodzie przestroiłem go bez problemów i przez kilka dni chodził wyśmienicie. Wszystkie stacje odbierały na stereo a wskaźnik siły sygnału wychylał sie maksymalnie. Jednak wczoraj zauważyłem zmianę... po włączeniu zasilania przez jakieś pół sekundy wskaźnik wychyla sie maksymalnie, a po chwili powraca niemal zupełnie w lewo. Dioda stereo w tym czasie gaśnie. Radio na początku przez chwile gra z normalną mocą, później (po góra sekundzie od włączenia) nagle ścisza. Trzeba ustawić głośność na 5-6 żeby było cokolwiek słychać.

Zupełnie nie wiem co się stało, dzień przed wystąpieniem usterki jeszcze wszystko było ok. Na co zwrócić uwagę, co może być nie tak? W elektronice jestem początkujący - 16 lat :) Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2520514
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    jesli posiadasz schemat to sprawdz napiecia z zasilacza.potem zimne luty.napisz jeszcze czy na innych zakresach jest to samo.pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 2520715
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2520845
    an_zak
    Poziom 2  
    Na innych zakresach nie odbiera właściwie wcale a wcześniej (nawet po przestrojeniu) odbierał doskonale. Napięcia na końcówkach są w porządku. Sprawdziłem działanie radia po podłączeniu urządzenia zewnętrznego i działa idealnie, bez żadnego ściszania po włączeniu. Co do trymerów to są dobrze ustawione. Przy dostrajaniu nie można już nic polepszyć, wzmocnienie jest maksymalne. Usterka wystąpiła tak jakby sama z siebie a obudowy jeszcze nawet nie skręcałem...
  • Pomocny post
    #5 2520918
    zcu01
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ustaw rezystorem nastawnym R215 na płytce głównej tunera w punkcie pomiarowym k 5 -1,3V względem masy.Noga5 na UL1211N
  • REKLAMA
  • #6 2521356
    an_zak
    Poziom 2  
    Jedną elektrodą miernika dotknąłem k5, drugą R215 i wszystko wróciło do właściwego stanu... bez korygowania R215 :D nie rozumiem tego ale dziękuję za właściwy trop. Widocznie coś w tym potencjometrze nie stykało. Temat uważam za zamknięty. Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
  • #7 2522091
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    to ja ci jeszcze powiem ze masz uwalony ten rezystor nastawny.czasami moze nie laczyc.pozdro.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Amplituner Unitra Amator 2 stereo po przestrojeniu działał poprawnie przez kilka dni, odbierając stacje w stereo z maksymalnym wychyleniem wskaźnika siły sygnału. Nastąpiło jednak nagłe osłabienie sygnału i głośności – wskaźnik siły sygnału po włączeniu wychyla się maksymalnie tylko przez ułamek sekundy, dioda stereo gaśnie, a dźwięk po chwili znacznie się ścisza, wymagając podniesienia głośności do poziomu 5-6, aby cokolwiek było słychać. Sprawdzone zostały napięcia zasilacza oraz działanie na innych zakresach, które również nie odbierały poprawnie. Połączenie zewnętrznego źródła dźwięku działało bez problemów, co wyklucza usterkę końcówki mocy. Podejrzenie padło na trymer czułości, jednak był on prawidłowo ustawiony i nie przesunął się mechanicznie. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się regulacja rezystora nastawnego R215 na płytce głównej tunera, w punkcie pomiarowym k5 względem masy, gdzie napięcie powinno wynosić około -1,3 V. Dotknięcie miernikiem między k5 a R215 przywróciło prawidłowe działanie bez konieczności korekty rezystora, co wskazuje na problem z kontaktem w potencjometrze lub rezystorze nastawnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA