logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig sc 303. Trzeszczy i nie reaguje na zmianę stacji.

kamillo82 12 Kwi 2006 22:47 1564 6
REKLAMA
  • #1 2521721
    kamillo82
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, jestem poczatkujacy jesli chodzi o radia. kupilem samochodzik Astre i tam bylo radyjko. nIestety radio to jakos trzeszczy i cicho gra nie reaguje na zmiane stacji gra tylko jedno, jest to medel bez lcd i nie wiem za bardzo jak to ugryz :( co mam sprawdzic, mysle ze jak telefony GSM naprawie to takie radyjko przy waszej pomocy mi sie uda... Dzieki slczne z gory za jakies propozycje naprawy
  • REKLAMA
  • #2 2522469
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 64
    A może jest poprostu zakodowane ??
  • REKLAMA
  • #3 2522530
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1404
    Uszkodzenia się trafiają , jak siedzisz w elektronice to schemat jest w odpowiednim dziale na elektrodzie
  • REKLAMA
  • #4 2524362
    grzecho10
    Poziom 2  
    Dołącze się do pytania. To samo radio, podobny problem. Kaseta ok, wyświetlacz też działa, na klawisze reaguje prawidłowo tylko radio coś odwala. Czasami po kilku próbach załączenia działa jedna stacja ale jak próbuje przełączyć na inną to zaczyna szumieć i tak jest na wszystkich zakresach. Słychać taki szum jak na niedostrojonym FM nawet jak przełącze na długie i średnie. Tuner wkoło prubuje szukać stacji ale nie może nic dostroić. Włączenie bądź wyłączenie kodu nic nie zmienia.
    Mam schemat, troche się orientuję w elektronice ale nie na tyle żeby znaleźć usterkę.
    Proszę Was o pomoc. Z góry DZIĘKI
    Dodam jeszcze, że jest to sc 303 (c) bez wyświetlacza

PS. Właśnie przeczytałem coś o kodzie 1026, taki dostałem z radiem. Czy to znaczy, że radio było rozkodowane i czy to może być przyczyną problemów?
  • #5 2525137
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Zależy jak to robili. Teoretycznie jest to możliwe ale ja szukałbym zimnych lutów w torze FM. Opukaj płytę popraw luty w okolicy głowicy.

SławeK
  • REKLAMA
  • #6 2567868
    grzecho10
    Poziom 2  
    Dzięki SlaweK. Miałeś racje, że to mogą być zimne luty. Pomogło przelutowanie układu PLL. Radio śmiga bez problemów już prawie dwa tygodnie:D
  • #7 2785299
    kamillo82
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    dzieki za pomoc bylo pare rzeczy odlutowane. zamykam Temat

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył radia samochodowego Grundig SC 303 bez wyświetlacza, które trzeszczało, grało cicho i nie reagowało na zmianę stacji, odtwarzając tylko jedną. Podejrzenia obejmowały zakodowanie radia lub uszkodzenia elektroniczne. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie zimnych lutów w torze FM, zwłaszcza wokół układu PLL. Po przelutowaniu elementów układu PLL radio zaczęło działać poprawnie, eliminując szumy i umożliwiając prawidłowe strojenie stacji. Wspomniano również o kodzie 1026, który mógł wskazywać na wcześniejsze rozkodowanie radia, jednak nie wpływał na problem. Ostatecznie problem został rozwiązany przez naprawę połączeń lutowanych na płycie radia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA