logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy AS108 - Pralka zatrzymuje się w połowie programu, co może być przyczyną?

areq 12 Kwi 2006 23:05 2132 9
REKLAMA
  • #1 2521795
    areq
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Podczas prania i jednoczesnego gotowania wody w czajniku elektrycznym wywaliło mi automatyczny bezbiecznik w domu. Po włączeniu go pralka zaczeła prać ale zatrzymała się w połowie programu 6. Sprawdzałem na 7 i to samo. Dopiero na 8 zaczela prać dalej i dokończyła pranie.
    Czy to wina grzałki czy może jakiś bezpiecznik poszedł???
    Proszę o pomoc i poradę.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2521944
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 140
    Witam. A jaki to bezpiecznik wywaliło - liniowy czy różnicówkę?
  • #3 2521960
    areq
    Poziom 11  
    Wywaliło liniowy (był za bardzo obciążony i dodatkowo trochę źle dobrany), różnicówka nieruszona.
  • REKLAMA
  • #4 2526834
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1602
    Po prostu za duże obciązenie(pralka -grzałka i czajnik-grzałka+ silnik pralki = wyrzucenie bezpiecznika)bezpieacznik pewnie 16A.Pralke(samą )włącz i zobacz czy podgrzewa(możesz zobaczyć obserwując tarczę licznika)
  • #5 2527193
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    U mnie na klatce schodowej był główny bezpiecznik 16A bo akurat innego nie było pod ręką. Włączane były pralka, czajnik, żelazko, opiekacz 'sandwich', odkurzacz, suszarka, wszystkie światła i dużo innych rzeczy. Działało 4 lata, teraz mam bezpiecznik 'prawidłowej' wartości. Moim zdaniem grzałka zakończyła swój żywot lub nastąpiło zwarcie w instalacji elektrycznej i upaliły się kable, co tłumaczy zatrzymywanie programów prania.
  • REKLAMA
  • #6 2527715
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1602
    PS 663S BIO napisał:
    U mnie na klatce schodowej był główny bezpiecznik 16A bo akurat innego nie było pod ręką. Włączane były pralka, czajnik, żelazko, opiekacz 'sandwich', odkurzacz, suszarka, wszystkie światła i dużo innych rzeczy. Działało 4 lata, teraz mam bezpiecznik 'prawidłowej' wartości. Moim zdaniem grzałka zakończyła swój żywot lub nastąpiło zwarcie w instalacji elektrycznej i upaliły się kable, co tłumaczy zatrzymywanie programów prania.

Czy w tm samym momencie wszystko to pracowało?Oblicz prąd jaki w tym momencie byłby pobierany :!:
  • #7 2527966
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    No może trochę przegiąłem. Ale pralka i czajnik nie raz już pracowały jednocześnie. 2200+2000=4200W. 4200:230=18.2A 8=O
    Ale bezpiecznik był oryginalny i trzymał 4 lata. Chyba jakiś wybryk natury :D
  • #8 2530039
    areq
    Poziom 11  
    Problem w tym że zatrzymuje sie w połowie 6 programu i nie idzie dalej ale jak przekręcę programator na 8 (troszkę za 8) to zaczyna prać dalej ale w zimnej wodzie ;( .
    Czy to grzałka padła czy może tam (w pralce)jest jakiś bezpiecznik który padł?
  • REKLAMA
  • #9 2530100
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Po tych objawach co opisałeś to na 100% grzałka.
  • #10 2549439
    areq
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc to BYŁA grzałka.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Candy AS108 zatrzymuje się w połowie programu prania, co następuje po wyzwoleniu automatycznego bezpiecznika liniowego podczas jednoczesnego używania pralki i czajnika elektrycznego. Bezpiecznik był przeciążony, co mogło powodować przerwy w pracy pralki. Obliczenia wskazują, że łączny pobór mocy urządzeń przekraczał wartość bezpiecznika 16A. Objawy zatrzymania programu na etapie 6 i kontynuacji na 8 programie bez podgrzewania wody sugerują uszkodzenie grzałki. Potwierdzono, że przyczyną problemu była uszkodzona grzałka pralki, a nie wewnętrzny bezpiecznik urządzenia. Zaleca się sprawdzenie stanu grzałki oraz odpowiedniego doboru bezpiecznika do obciążenia instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA