logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson T630 po upadku: nie włącza się po naprawie, grzeje się wyświetlacz i bateria

Micki_2004 13 Kwi 2006 19:12 1107 7
REKLAMA
  • #1 2524394
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Fonik podobno po upadku, miał zbity wyświetlacz, brak śladów zalania. Po próbie włączenia telefon się uruchomił z uszkodzonym wyświetlaczem (wylana dolna połowa). Wyłączyłem by założyć sim-a i fon już się nie chciał włączyć ani z kartą ani bez karty.
    Porządnie wygrzałem całą płytę, nowy wyświetlacz i fonik nadal martwy. Wgrałem cały soft bez problemów i nic. Wyczaiłem, że coś jest nie tak z włącznikiem i go wymieniłem, fonik się włączył. Zadowolony, wyłączyłem go aby złożyć to w całość i uruchomić z kartą i lipa nie włącza się. Po wielu próbach fon się uruchomił i wszystko działa w nim bez problemów, bawiłem się nim pół godziny i wszystko jest OK oprócz faktu, iż telefon robi się ciepły na wyświetlaczu i bateria też, i po wyłączeniu znów nie chce się uruchomić.
    Co może być przyczyną takiego zachowania?
  • REKLAMA
  • #2 2525308
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Gdzieś zwara jest wymyj pożądnie płyte główną.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2533295
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ciężki przypadek z tym fonem. Po kąpaniu włączył się trzy razy pod rząd jakby nigdy nic i wszystko pięknie działało z tym, że za trzecim razem się zawiesił no i powtórka z rozrywki, nie chce się włączyć. Porobiłem trochę pomiarów i wyniki są takie: pobór prądu wyłączony - 0,13-0,09 mA, przy włączeniu 46 - 153 mA, brak napięć VDIG i VCORE (czasami się pojawią nie pełne wartości). Wskazuje to na zwarcie tylko zwarcie w którymś układzie czy na płycie. A i jeszcze jedno co jest ze stroną http://www.inside-gsm.com - nie mogę otworzyć a potrzebuje opis komponentów do tego SE.
  • #4 2541862
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Nikt więcej nie podzieli się swoim doświadczeniem? Telefon się flashuje, ładuje baterie tylko nie chce się włączyć.
  • #5 2541883
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    sprawdz układy bo może zimne luty dalej sa pod elementami :) jaka temperaturką grzałes tego fonika bo on potrzebuje większej temp. bo tam jest inny rodzaj spoiwa lutowniczego i 350 stopni to jest mało :)
  • REKLAMA
  • #6 2541948
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Z tego co wiem to układy SE są bardzo wrażliwe na temperaturę a szczególnie procki i pamięci dlatego max temp. to 300°C i większy nadmuch, dłuższe grzanie, poza tym "przekulkowałem" już D600; N800; N660; D900 i jestem w kropce bo zero efektów.
  • REKLAMA
  • #7 2542605
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    witam, mam pytanie do Micki_2004, czy wymyśliłeś coś z w/w telefonem, bo mam dokładnie takie same objawy i po takim samych przeżyciach?
  • #8 2544800
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Wymieniłem N800 i D600 ale bez efektów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Sony Ericsson T630 po upadku miał uszkodzony wyświetlacz i po próbie wymiany oraz wgraniu nowego oprogramowania nie chce się stabilnie włączyć. Po wymianie włącznika telefon uruchamia się, jednak wyświetlacz i bateria nagrzewają się, a po wyłączeniu telefon ponownie nie reaguje na włączenie. Pomiary wskazują na zwarcie na płycie głównej, brak stabilnych napięć VDIG i VCORE oraz nieregularny pobór prądu. Sugerowano dokładne oczyszczenie i wymycie płyty głównej oraz sprawdzenie zimnych lutów pod elementami. Dyskusja poruszała także kwestie odpowiedniej temperatury podczas lutowania (około 300°C) ze względu na wrażliwość układów SE, zwłaszcza procesorów i pamięci. Próby wymiany układów N800 i D600 nie przyniosły poprawy. Problem może wynikać z uszkodzenia elementów na płycie głównej lub trudnego do wykrycia zwarcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA