logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T630 po serwisie.... pali się tylko podświetlenie.

bbxb 29 Lip 2006 16:25 1304 12
  • #1 2861783
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Witam!
    Trafił do mnie SE T630 po wypraniu w pralce. Klient zaniósł telefon do innego serwisu. Tam go próbowali naprawić ale nic nie zrobili. Jak był trup tak jest trup. Telefon trafił do mnie. Od czasu wyprania minął miesiąc.
    Wyszorowałem go szczoteczką i Cleanserem. Później porządna kąpiel w ultradźwiękach [IPA oczywiście]. Po tych zabiegach skręciłem go i pod ładowarkę na całą noc [bateria wskazywała 0,00 V]. Rano na bateri było 2,86 V [całkowita pojemność baterii 3,7 V]. Zobaczyłem, że pod ładowarką paliło się cały czas podświetlenie klawiatury.
    Podłączam pod kompa.... na Tornadzie zczytał tylko do 1% i stoi, pod SEMC nie widzi w ogóle.
    Teraz z ładowarką czy bez nie pali się nic. 100% trup.

Płyta telefonu w porządku. Cała. Żadnych śladów grzania czy topniku. Na mój gust żadnej kulki nie wywaliło.

Panowie co robić??

POZDRAWIAM.
    P.S Dam punkty. Wszystkim.
  • Pomocny post
    #2 2861817
    mafii
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Przelutuj flesha - sprawdz czy czasami pod nim coś nie przegniło.
  • Pomocny post
    #3 2861839
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    może masz syf pod układem? ja miałęm tak w siemensie S55, kulki były ok ale jedna miała syf i czasem stykała (takie już życie) nigdy bym na to nie wpadł ale podniosłem ukłądzik i wyszło szydło z worka a wcześniej robiłęm z nim cudy nie widy
  • Pomocny post
    #4 2862127
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Mam podobnego topielca tylko gotował się w makaronie dla psa, był totalnie martwy. Po kąpaniu sprawdziłem ile amper ciągnie i było w normie. Wymieniłem układ pod klawiaturą 3014/2D (niepamiętam symbolu z SM) i fonik wstał. Fonik jak narazie nie rozpoznaje żadnej karty sim i się nie flash'uje ale pracuję nad tym.
  • #5 2862290
    bbxb
    Poziom 31  
    Zacznę od wygrzania i przekulkowania kilku układów. Co grzać?? Flasha??
    Czy mogę prosić o jakiś schemat, które układy mam grzać?? Gdzie one się znajdują??

POZDRAWIAM.
  • Pomocny post
    #6 2864700
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Jeżeli telefon był o praniu to najlepiej wygrzej wszystkie BGA bo to pod nimi mogło się zasyfić i nie żałuj topnika...
  • #7 2866409
    bbxb
    Poziom 31  
    Witam ponownie!
    Wygrzałem te 3 układy jak na rysunku poniżej. Jest już jakaś reakcja pod Tornadem.
    Po pierwszym naciśnięciu RSA:
    Mcu_Id: 5B 08 02 01 FF FF FF FF
    Certificate Error 2: 46 32 AA 01
    Certificate Rejected: 46 32 AA 01
    Certificated Boot Failed, 00:05

Po drugim naciśnięciu RSA:
    Certificate Error 1: 00 00 00 01 FF
    Certificated Boot Failed, 00:02

Po naciśnięciu GO:
    Please Connect Cable to Switched-Off Mobile
    telefon zatrzymuje się na 1% i stoi.

Panowie co robić??

POZDRAWIAM.
    Załączniki:
    • T630 po serwisie.... pali się tylko podświetlenie. obraz0202302.JPG (36.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 2866423
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    próbój kilka razy ale najpierw naciśnij GO a potem włóż baterie i tak kilka razy pomozę na 90%
  • #9 2866437
    bbxb
    Poziom 31  
    Cytat:
    próbój kilka razy ale najpierw naciśnij GO a potem włóż baterie i tak kilka razy

Wiem jak się flashuje SE :-)
    Od kilku dni nic innego nie robię tylko morduję tego T630. Wina jest gdzieś na płycie ale gdzie?? Co robić??

POZDRAWIAM.
  • Pomocny post
    #10 2867300
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Pobaw sie przy procesorze. Najlepiej podnies, wyczysc plyte pod prockiem, przekulkuj cpu i postaw ponownie.
  • Pomocny post
    #11 2867960
    karol0012
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    za nic nie ruszaj układów 1 i 2 !!!!!
    jeżeli już to podnieś zasilanie - układ podobny do procka po drugiej stronie płyty-tyle,że mniejszy (symbolu nie podaję, ale łatwo znajdziesz) potem flasz przy procku i flasz przy bluetoocie

I jak ruszył?? jak nie to :
    1. Wyczysc pola pod flaszami i sprawdz czy nie brakuje padów na płycie
    2. Wymien układ zasilania

Męczyłęm sie ostatnio z t610 z podobnym objawem, więc może coś pomogę ;)
  • Pomocny post
    #12 2875457
    Troll26
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    witam mama podobny problemik t630
    Czy ktos moze mi powiedziec tak łopatologicznie o metodologii napraw? cały czas słysze o " stawianiu kulek" kąpaniu, grzaniu..no i troche sie gubie
    Jak rozwiązujecie pozycjonowanie układów?? lutujecie to na paste do lutowania na maszynach SMD "ss4-M953i" ?? czy jak?/
  • Pomocny post
    #13 2875534
    Kyrzan
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    a sprawdzales glasa?? zaznaczony na czerwono
    ja w przypadku bledów komunikacji i ladowania zawsze w pierwszej kolejnosci sprawdzam go/wymieniam
    Załączniki:
    • T630 po serwisie.... pali się tylko podświetlenie. obraz0202302_1257.jpg (37.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Sony Ericsson T630 po wypraniu w pralce nie działa poprawnie – pali się tylko podświetlenie klawiatury, a urządzenie nie jest wykrywane przez oprogramowanie serwisowe (Tornado, SEMC). Po oczyszczeniu i kąpieli ultradźwiękowej oraz ładowaniu bateria ma napięcie 2,86 V (pełna pojemność 3,7 V). Płyta główna nie wykazuje widocznych uszkodzeń mechanicznych ani śladów przegrzania. Wskazano konieczność przelutowania pamięci flash i sprawdzenia stanu kulek BGA pod układami, gdyż mogą być zanieczyszczone lub mieć słaby kontakt. Zalecane jest wygrzewanie (reflow) układów BGA, szczególnie procesora i układu pod klawiaturą (np. 3014/2D), oraz czyszczenie płyty pod nimi. Wskazano również na możliwość wymiany układu zasilania i sprawdzenie układu GLAS odpowiedzialnego za komunikację i ładowanie. Próby flashowania kończą się błędami certyfikatu i zatrzymaniem na 1%. Metodologia naprawy obejmuje podnoszenie i przekulkowanie układów, czyszczenie padów, wygrzewanie BGA oraz wielokrotne próby flashowania z odpowiednią sekwencją podłączania baterii. Wskazano, że podobne objawy występowały w modelu T610.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA